Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mokré fleky na omítce u oken

Od: marki* odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer.
Loni jsme zrekontruovali starý dům po babičce s dědou. Okna jsme dali plastová s trojskly. Vytápění máme podlahové v celém domě.A teď náš problém. Když teploty klesnou více pod nulu objeví se mi u oken dole po straně na omítce mokrý flek.Jakmile teploty jsou pořád nízko, tak mokrý flek je stále vidět. Když teploty vystoupí k nule jako v těchto dnech, mokrý flek asi vyschne a zmizí. Nicméně se na určitých místech začíná tvořit plíseň. Poklepáním na omítku jsem zjistila, že je kolem oken uvnitř jen polystyren a na něm omítka. Poradíte mi,prosím, co s tím? Mám reklamovat u firmy, co rekonstrukci prováděla nebo postačí natřít nějakým nátěrem? Nevím si rady, jak omítku oškrábat, když je pod ní polystyren. Předem děkuji za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tigrine*
hodnocení

2x

Dobrý večer,

kdysi jsme s manželem řešily to samé a už jsme už nevěděli jak s tím bojovat... Plíseň, mokré fleky... Problém je, že v těchto starších domech je použit pískovec a na něm se snadno sráží vlhkost, protože je chladnější, než okolní materiál.Pokud máte obloženo polystyrenem, je to dobrá volba, ale nestačí to.V místě, kde je vlhko a tvoří se plíseň dejte na moji radu - vystříkat Fungisprejem ( Fungispray - kolem 100,- Kč) a omyjte, po uschnutí natřete perfektním výrobkem od Remalu - Termokomfort - kolem 500,- na 14m2 Je to termoizolační nátěr a funguje tak, jak slibuje.A po uschnutí natřít tónovkou pokud máte barevný nátěr.Pokud máte bílou výmalbu, tak nemusíte.

Držím pěsti a ať se podaří problém minimalizovat stejně jako u nás doma :) Eva

hujer123*
hodnocení

2x

Patrně je v místě výskytu mokrých fleků ve stěně tepelný most, nejspíše zazděný kámen nebo jiný materiál s horšími izolačními vlastnostmi než ostatní zdivo. Tady pomůže jedině kvalitní venkovní zateplení, nebo ten kámen vybourat a nahradit vhodnám materiálem. Já osobně na tepelně izolační nátěry nevěřím.

doplněno 02.01.15 10:15:

S tím stropem to asi bude tak, že nejsou izolací zespodu překryté nosné trámy a v těch místech se sráží pára. Zkuste sem dát nějaké fotogravie těch mokrých míst. Detail i celkový pohled.

marki*
hodnocení

Složení té stěny je nyní takové :7,5cm Ytong, pak je mezera několika cm,pak jsou batíky (hliněné cihly) a pak teprve je kámen, cihly směs. Zeď je tloušťky zhruba 1m.A nahoře je udělán betonový věnec.Nemůžou spíš souviset ty teplotní mosty s tím betonovým věncem a proto se v rohu okna objeví mokro? Firma totiž udělala strop složení :sádrokartonové podlehy, pak fólie paro, pak izolace 22cm vaty, trámy 1m od sebe a nahoře klasická dřevěná prkna, to vše obehnané tím betonovým věncem. A nyní máme právě problém, že na těch prknech se jen na určitých místech sráží zespoda voda a prkna jsou vlhká? Nemůže být spíš problém s tím betonovým věncem? Část ho je na původní zdi, část na nové zdi.Zateplení zatím v plánu nemáme.
marki*
hodnocení

Trámy jsou pouze na obou koncích,kde jsou zasazeny do betonového věnce, tak tam jsou obaleny nějakou černou jakoby lepenkou nebo jak to nazvat,zřejmě je to tedy izolace ale rozhodně to černé není po celém trámu. A máte pravdu, že tam, kde se nám rosí ty dřevěná prkna zespoda je většinou blízko u trámu ale zase to není po celém stropě.Nicméně na celém stropu jsme raději vyndali vždy pár prken aby ta vlhkost měla kam odcházet, aby ten strop větral.Fotky se pokusím dodat ale nevím, jestli to z toho bude úplně jasné.

ujendys*
hodnocení

2x

marki mi bydlíme v paneláku a máme uplně ten samí problém ale jen u jednoho okna,panelák nám zateplovaly od tý doby problém

marki*
hodnocení

My to právě taky nemáme u každého okna, jen u dvou se to udělalo a to na jednom je to méně, u druhého více, je tam mokrý flek tak 10 na 10 cm.Při tomto počasí je to ale suché.Zkusím to na jaře vyřešit tím Remalem natěrem a uvidíme. Mně přijde, že když je to udělané neodborně,tak se pak takové věci dějí. My jsme bohužel taky neměli zřejmě odborníka, protože chápu, že po rekonstrukci se drobné nedostatky objevit mohou ale přijde mi, že už je u nás těch nedostatků dost. Rekonstrukce za milión a pořád nějaké starosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]