Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení bojleru, nespíná

Od: cryon odpovědí: 24 změna:
Dobrý den přátelé. Hodně zdraví do nového roku a teď k mé otázce..
Mám instalovaný bojler přes kotel a potřebuji aby ohřívak i přes elektriku. Vše je zapojené, všude teče šťáva a přesto nesepne.. Kontrolní tlačítko ukazuje, že všechno je v pořádku.. Co s tím? Je to Tatramat LOVK 150. Vážně nerozumím.. Voda skrze něj teče, jen studená ovšem. Zapojoval mi to bráška slaboproudař. Ale je to určitě dobře. Proměřoval tok šťávy. Házelo to ale nějaký problém s krabičkou před kterou je už spínač.. Byla tam myšlenka, že pokud by nebyl naplněný, nesepl by. Voda tam ale je. To bylo včera, bylo pozdě a času nebylo tolik. Mám ho ve vodorovné poloze. Teď mám vypnuty přívod a odtok vody od kotle. Co myslíte? Děkuji za přečtení a radu.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzajs122
hodnocení

3x

Pokud je připojen bojler na normální okruh, tak jde proud nejprve na havarijní pojistku (pojistka proti přehřátí), což je termostat, který ROZPOJÍ okruh při dosažení havarijní teploty (přehřátí) - normálně musíte naměřit napětí na vstupní i výstupní svorce. Pokud není napětí na výstupu, je tento termostat vadný, nebo je ho potřeba nahodit, pokud to jde (tlačítko) někde by tam dle návodu mělo být.
Proměřte si, jestli není i odpojený nulák na havarijním termostatu, pojistce

Za ním je provozní termostat, na kterém lze nastavit požadovanou teplotu vody. Je tam kolečko se stupnicí. Pokud tím kolečkem budete otáčet, musíte slyšet cvaknutí, tiché. Pokud ne, je něco špatně. Rovněž tady musíte naměřit napětí na vstupní a výstupní svorce, pokud otočíte tím kolečkem na "nulu"

1.svorka
2.havarijní pojistka
3.termostat
4.kontrolka
5.Těleso
6.odpor 560 ohm

Zapojení bojleru, nespíná
takjan*

Slaboproudaři jsou vždy nejhorší elektrikáři :))

cryon
hodnocení

Ty musíš být hodně chytrý člověk.
george*

Souhlasím, už je tomu 25 let co jsem opustil Rožnov p.R. Naštěstí s tím ndělám :)

Na druhou stranu je jasné, že dobrý slaboproudař toho ví asi víc než dobrý silnoproudař, no ne?

zakus*
hodnocení

2x

V případě, že byl kombi bojler ohříván kotlem, je na 99,9% vypadlá tepelná pojistka.

cryon
hodnocení

Dobrý den. Dokážete mi někdo popsat jak zprovoznit tepelnou pojistku, pokud by byla vypadlá? Děkuji.
Píše o tom honza výše...
Buď vyměnit za novou, pokud je to neopravitelný typ, nebo najít tlačítko a zastrčit, pokud je to vratný typ pojistky.
Další možnost je prasácká, ale už jsem jich pár viděl. Vyřadit tepelnou pojistku propojením napřímo.
Takové bojlery dokáží při výbuchu udělat pěěěknou paseku.
cryon
hodnocení

Dobrý den. Pokud jsem psal o krabičce, tak to je ta tepelná pojistka. To bude ono. Po neděli ji koupím a vyměním. Jestli jde nějak nahodit, nevím. Zeptám se v prodejně. Tím kolečkem pokud otáčím, cvaknutí slyšet je. Když se v bojleru hřála přes kotel voda, určitě se i vařila. Vím, že se tenkrát neuhlídala teplota vody.. Pokud by stačila nahodit, samozřejmě by to bylo lepší.

Tak věz, že to kolečko, kde slyšíš cvaknutí není tepelná pojistka, ale termostat. Ten ti svítí, když s ním otáčíš?

cryon
hodnocení

To kolečko kterým se nastavuje teplota, to cvakne, ale nesvítí a mělo by.. Ovšem hned další věc v řadě je krabička asi pět na čtyři centimetry a to bude asi v háji. Tahle věc má na sobě tlačítko, z vrchu, na které když zatlačím, tak se světélko rozsvítí.
111®

no a to je ta tepelná pojistka...takže když zatlačíš řádně , měla by se chytit (zůstat zaskočená) a zůstalo by to svítit, pokud se nechytně je vadná a vyměnit.

cryon
hodnocení

Dobrý den. Dnes to budu zkoušet večer a dám vědět. Přesně to bude ono! Všechno to neodborně vysvětluji, to se omlouvám. Pokud bude vadná, tedy nenaskočí, koupím po neděli novou a vyměním. Moc všem děkuji.
cryon
hodnocení

Dobrý den
Tak jsem vám chtěl všem kdo jste mi dávaly rady,poděkovat. Bojler už jede. Byla vypadlá tepelná pojistka. Stačilo ji zacvaknout :). Jsem moc rád, že to funguje. Tak ještě jednou děkuji moc.
doktpr365*

Psal jsem vám to hned na začátku a posílal odkaz jak asi vypadá.

ju*
hodnocení

1x

No a máte ho zapojen i na nízký tarif? Pak by jej spínal stykač a pokud není NT tak tam nejde el. a nehřeje. Nebo jen natvrdo - zapnu hřeje, vypnu nehřeje. Další možnost je nefunkční tělěso - proměřit přimo na bojleru, není možné pokud tam teče elektrika aby nehřál vodu, začit od přívodu do bojleru až na těleso, někde je chyba,,,,,

doktpr365*
hodnocení

0x

Asi pořádně nechápu otázku,jak nesepne. To je zásobníkový tak se nejdříve musí nahřát. Není jenom vypadlá tepelná pojistka u termostatu. Jít po drátech a změřit kamaž jde napětí. Jiná možnost asi nebude.

hodnocení

0x

Zapojoval mi to bráška slaboproudař. Ale je to určitě dobře. Proměřoval tok šťávy. Házelo to ale nějaký problém s krabičkou před kterou je už spínač.

Tak snad tomu bráška rozumí ne, jestli to je v termostatu, pojistce, svorkovnici nebo v "nějaké krabičce". Takhle na dálku zase budeme radit vše možné až skončíme úplně bokem někde u těsnění nebo pojišťováku (což je samozřejmě špatně). Koukněte do návodu a zkontrolujte fyzicky (s bráškou slaboproudařem?) připojení termostatu, zda tam není někde zaoxidovaný kontakt na svorkovnici a nebo závada samotného termostatu, aby nakonec bráška nezjistil, že zapojení v silnoproudu je něco jiného než v slaboproudu...

pfpetr*
Pokud je na nizky tarif tak zkontrolovat stykac nebo rele. Bud v nizkem tarifu nebo preklemovat. Na svorkovnici bojleru musi byt napeti. Pokud by i presto nehral muze byt vypadla tepelna ochrana na telesu bojleru nebo vadne teleso. Ve sve podstate je to velmi primitivni zarizeni zapinane pres rele ktera ovlada nulovy vodic spinani elektrarnou. Pokud tento nulovy vodic pripojite vy navodite v drahem tarifu tarif levny. Jen pro odzkouseni funkcnosti. Pokud si nejste jisti bojler vypijte a zapojte ho pres pohyblivy privod. Neni to tezke ale je potreba vedet kam sahnout a co zmerit. Pokud netusite co a jak prenechte to znalemu byt bratrovy
cryon
hodnocení

Zapojení je v pořádku. Bavíme se o zapojení kabelu do bojleru. Použila se původní krabice s jističem. Měnil se pouze kabel. Šťáva do něj jde. Jedu přes hdo. Vím kdy jsou časy spínání, takže nemá smysl zaobírat se tím zda tam je šťáva. Tohle je v pořádku. Teď už jsem na to sám, musím si poradit nebo na to někoho zavolat. Před spínačem je krabička s tlačítkem které pokud se zmáčkne, bojler sepne.. Respektive rozsvítí se.. Kde hledat pojistku? Mimochodem od té krabičky s kontrolním tlačítkem vedou tři drátky. To budou asi nějaká čidla, ne? Bojler je starý pět let a používaný pouze přes kotel.

Pokud je zapojení v pořádku, tak není co řešit a vše funguje. Pokud nefunguje, tak kde se ztrácí fáze? Je napětí i na spirálách? Pokud je napětí i tam, tak je vadná spirála, ale z vašeho popisu nejsem moudrej a bojler je to nejprimitivnější. Když to neumíte popsat, tak to nafoťte.

cryon
hodnocení

Bojler byl používán rok a určitě byl i přehřátý. Pak tři roky odpojený. Nafotím to a pošlu to sem. Všude šťáva jde. Jen do té již poslední krabice tam to je divočina. Proud jde, ale něco bojleru brání ve spínání. Tak může být v háji nějaké čidlo..
111®

fáze jde v bojleru, přes termostat na tepelnou pojistku a následně na spirálu. Takže jeden fous na vodič N-modrý adruhým fousem očichat jednotlivé komponenty...

Zapojení bojleru, nespíná #2
Zapojení bojleru, nespíná #3

mluvíte furt o nějakých krabičkách, drátkách a spínačích (jako na boileru nebo kde? na zdi?), kdo se v tom má vyznat? pokud nebudete formulovat přesněji nebo to nenakreslíte, tak vám tady asi nikdo neporadí

doktpr365*

Na kolik ho natápíš tím kotlem? Pokud moc tak je ta tepelná pojistka vypadlá.

doplněno 01.01.15 17:42:

nadeta.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení bojleru

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]