Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
už jsem parkrát pokládal dlažbu a celkem nebyl problem, v nejbližší době se chci pustit i do obkladů,ale někde jsem četl že se nemá dávat na štukovou omítku, což mi přijde logické. Poraďte mi na příkladu: Mám stěnu 60 let starou,oškrábu z ní malbu,uměju prach a zbytky, a teď co mám udělat pro to abych mohl lepit obklady? odstranit ještě něco? použít nějaký přípravek a normálně lepit? Rad bych aby obklady nějakou dobu vydržely.Děkuji!
Dobrý den, pro bezproblémové nalepení obkladaček je nutné starou omítku zbavit staré malby a nesoudržných částí. Osvědčila se mi metoda poklepu kladívkem. Volným poklepáním zednického kladivka na starou omítku se zjistí zda je omítka pevná a hodí se pro obklad. Je jedno zda je na ní štuk pokud drží a při poklepu nepraská či neodlupuje se. Další úpravou je vyrovnání nerovností. To se vezme dvoumetrová lať a ve všech směrech se přiloží na stěnu a podle toho kde se shoupne či se projevý "lavor" pak volíte bud seškrábnutí jen na několika místech nebo osekání, či vyspravení pomocí jemné malty NE ŠTUK SE SÁDROU. Před samotným nanášením vyrovnávací vrstvy stěnu natřete roztokem duvilaxu či sokratu a nebo polymerickou přísadou... je to všechno jedno a totéž ale jinak se to jmenuje a k dostání ve všech stavivech. Nerovnosti na stěně by neměli být větší než 2mm na 2m latě.
Jirka v podstatě vše vysvětlil.Pokud ty obkladačky přijdou do koupelny,tak se ještě stěna,která je srovnaná,natře penetrací,zvanou tekutá hydroizolace.Tím se povrch uzavře a zabrání prosakování vody případnou vypadlou spárovačkou.Zdi,u nichž nerovnosti nepřekračují 10 mm,nemusíte předem rovnat,a jde jen přidat lepidlo,ale trochu se to prodraží.Obklady je potřeba neustále kontrolovat během lepení na rovinnost v obou směrech.
JABRAKA
no s tim ze to neni treba vyrovnat by som nesuhlasil sem tam tak 5 krat do roka robim koupelny a to by si sa divil co spravi 1 cm nerovnosti a hlavne jak si kupi kachlicky večšich rozmerov ja to vyrovnavam maltou zn.salith P3 je v tom nasekana perlinka takze to by nemalo ani praskat ta omitka a co sa tika tej penetrace co pisal kolega tak duvilax s tim mam tiez spatne skusenosti pouzivam penetraci ktora sa dava pod šlechtene omitky na fasady a ta je dobra pretoze zdrsni povrch a nespravi povlak jako sklo co robi duvilax
doplněno 25.05.09 21:08:jo a sem tam v rohoch kam ma ist sprchač alebo vana tak by sa mohol dodrzat pravi uhel no a aj dost zalezi jak to mas vo vodovahe zvislo tu zed lebo potom sa ti moze stat ze na spodku v rohu budes mat celu kachlicku a u vrchu uz tam budes davat pasky kachliček takze doporucujem to vyrovnat je potom menej prace pri obkladani racej stravim 3 dni s omitkou a potom sa obklada v pohode
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.