Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s poměrovými měřiči?

Od: ivan* odpovědí: 2 změna:

Zdravím, bydlím v cihlovém bytovém domě, v nájemním bytě úplně pod střechou v podkroví. Topení radiátorama z teplárny. Všude straší s poměrovými měřiči, že za to hrozí strašný pokuty, ale co si s toho mám vzít já, jako nájemník? Je to starost majitele? Předpokládám že ano. Dům je však komplet zrekonstruovaný, i topení je nové - radiátory mají trubky do zdi, a je znatelně cítit podle tepla že jsou trubky dále v podlaze a všechny se sejdou v podlaze na chodbě - to by tedy nasvědčovalo že byty mají každej svojí stoupačku a svůj kalorimetr, jenže v loňském vyrovnání je teplo vyúčtováno jen podle m2 bytu. Nerozumím tomu, protopíme ročně cca 15000Kč za byt 2+1 (60m2) a mám strach že nám namontujou na radiátory ty zázraky a pak budu muset přestat topit, aby mě to nesežralo (byt je pod střechou a pokud chci mít aspoň 21°C, musím mít všechny radiátory na max, ale stejně, jak víc zamrzne nebo je vítr, je tu zima). Topím hodně taky kvůli oknům, protože se hrozně rosí (hlavně střešní okna v kuchyni). Samozřejmě by bylo nejlepší se zeptat majitele, ale nedá se mu dovolat a domovník co bydlí přímo v domě... ten zas neumí česky. Díky za rady!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Měření je věc vlastníka. Pokud jde o polohu pod střechou - je povinností vlastníka zohlednit při rozúčtování energetickou náročnost bytu tak, aby v případě, že všechny byty topí na projektovou teplotu, platí stejně, jako při rozúčtování dle započítatelné plochy.

buss
hodnocení

0x

Byt je vlastníka, ten se stará, vy platíte ..., pokud se nedohodnete jinak, smlouva. Pokutu dostane vlastník. Firma, která instalovala, provádí fakturaci, zohlední polohu bytu v programu. Ostatně ptejte se jí, pokud budou ochotni se s vámi bavit.
A vy nevíte, čím se teplo skutečně "měří", zda se jen nerozpočítává dle plochy? Co vám předkládá vlastník bytu? 15 000 a topit skoro naplno, to není zase tak moc. 21 ° odpovídá, + 1 °, TRV určitě máte, načtěte si vyhlášku, Je třeba větrat, v kuchyni se paříí ..., zkusit nezavírat dveře místností večer.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]