Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel Viadrus a jeho výkon - nevytopí dům

Od: topic odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit ohledně problému, který máme.. Koupili jsme nedávno dům 2.patrový, klasický stokáč nezateplený, topení dřevem přes Viadrus U26 herkules..topení tady původně, než jsme ho zrekonstruovali, bylo samotíží, tu jsme nahradili čerpadlem, protože jsme dávali vyhřívanou podlahu do koupelny a bojler...

Nyní se potýkáme s takovým problémem, že kotel nejsem schopen vytopit na víc, jak 60C, když ho nechám hodně dlouho otevřený a dávám drobné smrkové dřevo, udělám 80C, ale to je opravdu výkon na celé odpoledne a jde to v baráku potom poznat... ale na běžných 60C to prostě barák nevytopí, máme v domě 15-16C když topíme, když v noci kotel vyhasne, je tu ráno 12C...

zajímalo by mě, zda-li se tímto kotlem topí běžně na 60C a je problém jinde nebo by kotel potřeboval tahat těch 80C a kotel je nyní slabý...kromě toho mohl být slabý už za předchozích majitelů, měli tu ještě plynový a topili hlavně tím...

uhlí jsem ještě nezkoušel, chci ho hned po svátcích koupit, možná je to tím dřevem, ale opravdu nevím...zkošíme už několik dní topit pouze 2.patro a dole jsou radiátory zastavené, protože tady přitápíme krbovýma kamnama, takže si zase myslím, že kdyby byl kotel slabý, musel by topit po zastavení 3 radiátorů v dolním patře...takhle topí jen 5 radiátorů a na to přece Viadrus musí stačit.

Děkuji za každou radu, každou poznámku!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bambula*
hodnocení

2x

Topit přes mrazy uhlím a později suchým dřevem

hodnocení

2x

nepíšete, kolik má kotel článků, a zda je dům zateplený, jaká máte okna, stropy,.., zkrátka tepelné ztráty domu, já mám taky Viadrus, 5-ti článkový, 15 radiátorů, dům dvě patra - částečně vytápěný i sklep, tepelné ztráty myslím docela velké (dřevěná okna,stropy nic moc, zdivo Ytong) , a nyní v mrazech zatápím ráno, pak nechám vyhasnout a druhé zatápění navečer a pak už nepřidávám, a mám tady 22-24 °C, vodu honím, když kotel jede, na 80-90°C, a to je dole zavřený, komín prům. 16 cm, schiedel, topení samotíž, topím i boiler, avšak kotel naláduju po zatopení dřevem a asi 5 uhelkama uhlím - hnědou kostkou a navrch ještě 2-4 polena dřeva, jen si kotel ty dvě hoďky šolichá na tu výše uvedenou teplotu, aniž bych k němu šel, no a pak si ho už vůbec nevšímám, než vyhasne

doplněno 30.12.14 21:11:

viadrus potřebuje uhlí a nebo koks, jinak ze samotného dřeva je jen plamen, žádné sálání, a pokud máte dole otevřená dvířka (dusivka), jde vám všechno teplo do komína, taky pozor na odtahovou klapku, rozhodně přivřít tak o třetinu, víc ne

topic
hodnocení

Děkuji moc za reakci!

Mít to jako vy, nic tady nepíšu...jenomže například dnes topím od 14hod, je 21:30 a v horním patře je 15C dole je 20C jen proto, že tu jsou radiátory zastavené a topíme krbem!

Psal jsem, že nemáme zatepleno, ale okna máme nová plastová, plastové vchodové dveře i garáž..vše utěsněné na všech dveřích těsnění a stropy obyčejné staré, zásyp...ale do horního patra jsem dal OSB a pod ně skelnou vatu... možná proto se dole drží víc teplo, než na hoře (půdu chceme zateplit příští rok).

Jediné co mám jiné asi oproti Vám bude to palivo...vy topíte uhlím, já jen dřevem...tak zkusím uhlí, jestli to ale nevyřeší, tak nevím...komín máme 15cm vložkovaný nějakám hliníkem...

jen se zeptám ještě na ten viadrus, máme taky 5 článek, když roztopím na co nejvíc dokážu, většinou ale jen 60C, zatáhnu komín co to jde a dvířka dole zavřu a na nich tu klopku dám na maximum a termostat ji hlídá, kdyby se náhodou z nějakého důvodu kotel přetopil, aby se to přivřelo...ovšem zkoušel jsem nechat dvířka i otevřené a rekord byl 80C jen jednou, většiou jsem rád za 70C ale dřevo by v kotli vydrželo tak hodinu...potom přijde rychlé ochlazení...

zkuste uhlí, dřevem na krátký plamen to nevytopíte, věřte mi, do komína to úpně neuzavírejte, aby měl kotel tah, dole u dusivky dvířka po roztopení zavírám (momentálně nejedu na regulátor - má vytavenou patronu), v horních dvířkách nechávám pootevřenou skulinu na sekndérní spalování, ale u dřeva to nemá moc smysl, samotným dřevem taky topím, ale jen v přechodném období, dřevo musí být vyschlé min. rok, naláduju kotel co to jde, žádné cmrndání do půlky, je potřeba plamen dostat až nahoru k lamelám a pak po uzavření, aby to dřevo jakoby sálalo

doplněno 30.12.14 21:47:

vyčistěte si spalinové cesty (komín, trubky, zadní vývod kotle), a lamely u kotle, zkontrolujte, zda nemáte zavzdušněný topný systém

topic
hodnocení

Říkáte, spodek zavřít, aby to nevyhaslo komín do 3/4 a to kolečko na vrchních dvířkách pototevřít? Jdu to zkusit podle vaší rady, ale obávám se, že jak spodek zavřu, může být komín na 3/4 nebo i úplně otevřený a půjde to někde k 40C a bude dechtovat...ale zkusím vše! Ve 12C se špatně už spí :-D Děkuju!

doplněno 30.12.14 21:51:

Tohle řeším už delší dobu, takže komín jsem čistil, ten zadek jak má dvířka zespod pod vývodem do komínu taky...lamely taky... řeším to už co jsme barák koupili ale nyní tu poprvé bydlíme, co je -10C a jsem nucen to řešit víc, než když topím jen tak na udržení teploty...

no neříkám to direktivně, já nyní topím uhlí + dřevem, záleží na vašich konkrétních podmínkách, pokud vám kotel nestíhá topit radiátory, pak musíte opravdu zvolit výhřevnější palivo, dole kkotel zavírám tak při 60 °C, ale to vím, že mi teplota púoroste, ne že bude klesat, musíte udělat více pokusů...

doplněno 30.12.14 21:55:

co vám tam bude dehtovat? pokud ano, tak máte mokré dřevo a nebo špatný odtah komínu, já nedehtuju ani se dřevem, ani s uhlím

spíš bych začal uvažovat o zateplení domu,Tz musí být hrozné.jinak uhlí či brikety,viadrus potřebuje sálavé teplo

brikety jsem taky zkoušel, sice déle sálají, ale nezdálo se mi, že mají až zas tak vysokou výhřevnost vzhledem k ceně, navíc jsem popel nemohl rovnou sypat do popelnice, ale nechat den vystydnout v mezinádobě

pokud naložíte plnou šachtu dřevem musí tam být po vzplanutí větší výkon,dřevo musí hořet aby mělo žár pro litinu,jak máte ochráněnou zpátečku,pokud se ochlazuje pak to taky nechce hořet pořádně,radiatory musí být min z poloviny teplé.já mam nyní automat,kotel jede na 70,do domu mě jde při -6 voda 45c a bohatě to stačí na 23c v mistnosti,vše je o tep zrátě objektu,skoda zateplení toho spodku teplo vám neprostupuje .

topic
hodnocení

Teplo sice neprostoupí, ale zase se déle drží dole...takže teplo ve spodním patře je na úkor vrchního, to jo, ale nemá kam jinam utéct...až se zateplí i půda, bude to OK úplně.. zateplění by bylo fajn, ale nemáme na to teď, až se zateplí, bude to super úpně, to vím...

nyní potřebuju vyřešit to na co máme a co je špatně, tedy topení...

ještě mě napadá jedna věc, ve které může být ten problém...to je ta vracečka, jak tu někdo psal...na kolik mám nastavit termostat, aby spustil čerpadlo a voda se začala po roztopení z kotle točit dál? připadá mi, že když ho nastavím na cca 30C, tak točí dlouho dokola chladnou vodu ale zase když jsem zkoušel moc například 60C, tak se kotel vyhřeje a potom protočí moc chladné vody a ta ho zase ochladí... nemůže být problém tam?

jo, čerpadlo může zbytečně honit vodu a okruh ochlazovat, tím spíš, že byl systém dříve na samotíž, tudíž i dimenze potrubí byla navrhována pro samotíž, nyní v těch trubkách (silných) se vám to docela vychlazuje, odstavte čerpadlo z okruhu a nechte kotel působit v samotížné soustavě, no za pokus to stojí, hlavním důvodem ale bude použití méně výhřevného paliva, které nesálá (dřevo a možná i mokré), kupte uhlí (nebo brikety či koks) a uvidíte tu podstatnou změnu

topic
hodnocení

Jasně uhlí chci zkusit co nejdříve to bude možná snad v pátek... hnědé nebo černé? vím že jedno je drahší a bude logicky lepší, nezajímá mě, které je tedy lepší podle vás, ale které je lepší cena - poměr...

vypnout ho nemůžu, už to na samotíž nepůjde nikdy, máme výhřev podlahy a bojler to by nechodilo... dát ho tedy raději na víc nebo na méně? říkám si, že když ho dám na minimum třeba na 20C tak by to bylo co nejpodobnější samotíži, tam se voda začne přeci taky pohybovat hned jak je teplejší než byla...

já topím hnědým kostkou (důl Ledvice), černé jsem nezkoušel, takže nevím, jak se s ním topí, nekupujte ořech hnědé, to je moc drobné (pro automatické kotle), čerpadlo ať se vám spustí tedy co nejdříve (když máte i podlahové) a měl byste ho mít instalované na zpátečce, pokud je na výstupní blízko kotle, tak to nedělá dobrotu (viz jiné vlákno), hlavně vyzkoušejte to jiné pslivo, pak můžete laborovat a nebo se ptát dál, nyní bych to asi uzavřel

topic
hodnocení

Ok uzavřeme to a v pátek se pokusím dovézt uhlí.. Zatím diky moc

hodnocení

0x

Když jsem to zběžně pročetl, tak bych zkusil omezit výkon oběhového čerpadla.

Na oběhovém čerpadle bývají přepínače na několik výkonostních stupňů. Zkus to nastavit na nejmenší výkon a uvidíš, jestli ti to bude tak moc ochlazovat kotel.

Taky by bylo zajímavé změřit teploměrem teploty na vstupu do kotle (studená voda) a na výstupu kotle (teplá voda).

To stejný měření bych potom zopakoval u jednotlivých stoupaček a nebo u všech radiátorů.

Pokud se do kotle vrací voda téměř studená (třeba 20°C), tak se pochopitelný že kotel vodu s bídou ohřeje na 60°C.

Já mám samotížné topení a zhruba hodinu trvá roztopit kotel a ohřát všechnu vodu v obvodu. Během této hodiny se do kotle vrací studená voda a teplota se velmi pomalu zvyšuje. Po asi hodině je už je teplota zpátečky do kotle na 40°C a kotel vodu ohřívá asi na 70°C. V tom okamžiku už kotel zavírám, protože jinak bych ho přetopil. Topíme taky dřevem ale je vysušené nejméně 3roky venku.

Píšeš že po vyhasnutí kotle ti dům vychladne na 12°C. Takovou teplotu mám na spaní v nějtěžších mrazech v šikmině pod střechou.

Buďto máš někde ve stropě otvor, kterým ti všechno teplo utíká, a to pak nevytopíš nikdy.

Nebo ti táhne přes okna tolik studeného vzduchu z venku.

A nebo máš kamené vlhké zdi, které musíš napřed vysušit, a teprve potom budou mít zdi nějaké izolační vlastnosti. Dokud je ve zdi vlhkost, tak zeď perfektně převádí chlad z venkovniho prosotru do vnitřních místností.

Budeš muset postupovat po jednotlivých krocích tak, že zavřeš některou část radiátorů a budeš hledat jestli se topení zlepší. Takto vylučovací metodou musíš najít radiátory, kde se ztrácí nejvíce tepla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]