Nejste přihlášen/a.
Ahoj zajímalo by mě jak žijí lidé ve světě?Je někde statistika?
Zajímalo by mě jestli mají lidé bydlení v osobním vlastnictví nebo bydlí v nájmu,někde jsem četl že je ve světě bežné bydlet v nájmu celý život
Podle mě je lepší nájem ale největší riziko je jestli bude na nájem z důchodu
Proč se češi pořád honí po hypotékách a chtějí mít pořád "svoje"?Když pominu že to třeba zdědí děti?
Když nad tim tak přemýšlím tak je to blbost,když se podívám v jak otřesných podmínkách žije polovina planety a já bych si stěžoval že nemám "svoje"?Nájem přeci stačí ne?Vím že živím pronajímatele ale tak mám platit celý život nájem nebo celý život hypo a rapidně snížit svojí životní uroveň a mít svoje třeba 20let a pak jít do hrobu?
Tak co je tak globálně běžné? Vlastnit řeba 20let nebo nájem celý život?A je někde statistika nebo zajímavý článek?
Díky za názory
Ahoj,
oboje má svoje pro a proti, existují o tom 10ky možná i 100ky článků. Blbost to určitě není jít do vlastního. Podle čeho jsi to ty určil, že je to blbost? Nevidím na tom nic špatného si vzít hypo, pokud to utáhnu a nebude mě až moc stresovat proč ne, budu pak investovat do vlastního. Navíc tenhle rok byly hypotéky obzvlášť levné proč toho nevyužít. Pro tebe třeba stačí nájem, pro někoho ne.
A co je globálně bežné težko určit. Země od země se to liší a taky je rozdíl žít ve měste nebo na venkově.
Ve Španělsku (sever, Navarra) převládá nájem, a to dost. Mnohdy i u domů se zahradou, třeba za 1500-2000€. Ale vydělat ve dvou 3000€ tam není problém, Navarra je bohatá, platy vysoké, životní úroveň krásná, náklady šílené.
Téměř nejsou k pronájmu malé byty, většinou začínají na 3+1 a 600€, což je v poměru k platu (např. prodavačka 900€, učitel na ZŠ 1500€) docela pěkné, rozhodně lepší, než u nás. Ale dle lokality to může být až 1400€/byt. A co se mi na zahraničí líbí, že byty jsou VYBAVENÉ. Nepronajímají se nevybavené byty, lidé často bydlí pár měsíců, rok, dva a jdou jinam, proč tedy tahat vlastní nábytek, pračku, ledničku apod.
Proč je u nás lepší bydlet "ve vlastním"? Když budu 30 let platit 6 000,- nájem (a to je slušný nájem, řekla bych) tak zaplatím milion a půl. Za ten milion a půl můžu mít podobný byt (dobrá, možná v horší lokalitě a stavu). Tak proč platit cizímu, když na konci těch 30 let můžu mít něco, co mi může nějakou kačku vydělat, můžu tam "zadarmo" bydlet nebo to nechat dětem?
Ve Španělsku jsou byty a domy strašně drahé. Je fakt, že když už je to dům, tak to stojí za to - 3 patra, extra velká garáž, myslím že jsou i velmi kvalitně dělané... známí mají takový třípatrák se sklepem a garáží v minivesničce 15km od Pamplony za částku, nad kterou jsem jen otevřela pusu a nezmohla se na slovo - už si přesně nepamatuji, kolik to bylo. Takže se v podstatě ten nájem vyplatí víc, než u nás. Oni si totiž na barák nebo byt vydělají rychleji, než my, takže se podstatnou dobu nemusí starat. Zato já ve 30 letech už zuřivě sháním hypotéku, protože jinak ji budu splácet ještě v sedmdesáti.
Pokud má někdo jiné zkušenosti ze Španělska, je to dost možné, Navarra je poměrně specifický kraj a co je v Navaře tak, nemusí být všude jinde stejně. To jen pro vysvětlenou, aby se někdo nehádal
Mimochodem, když jsem se jiným známým se třípatrákem vedle Pamplony zmínila, že jsem platila 5500,- za nájem garsonky (což je něco, co oni tam znají jen z doslechu, v tom by tam nikdo nebydlel), tak říkala, že to zase není tak levné. Tak jsem jí vysvětlila, že vydělávám 15 000, a že to jinak nejde. Prostě i člověk, který vydělává 1500€, by tam nešel sám do pronájmu za 500€, je to dle nich moc. Kamarád tehdy našel miniaturní 2+1 za 320€, což je na tamní poměry krásná cena. Hledal tak dlouho, než našel, a to musel mít plat slušný (pracoval v prestižní výzkumné společnosti).
Nedávno jsem se bavila s rodilým mluvčím z Británie, který odjíždí do jiné země. Za 24 hodin výuky dostával 24 000 čistého; prý je to málo, když zaplatí nájem a další, tak mu nezbývá moc. Žijeme tady velmi skromně...
doplněno 30.12.14 18:52:paw, pravda, to jsem také měla na mysli a pak jsem na to v přehršli nápadů zapomněla díky za doplnění
Já mám těch zkušeností s bydlením z Navarry tolik, že bych mohla psát ještě hodinu, tak se mi to pěkně všechno míchá dohromady
Přesně o tom to je, jde o ten časový bod B. Hypotéčník směřuje ke zlatému datu, kterým mu "spadne do klína" majetek v řádu milionů a zároveň přestane splácet. Zatímco nájemník míří odnikud nikam. Například já měsíčně hradím hypotéční splátku (se vším všudy, včetně pojistek a vedení účtu) o 1OOO Kč nižší, než činí nájemné (bez PP) za můj byt - porovnáno s nájmy v sousedních bytech stejných rozměrů. Za pár let se budu smát, na rozdíl od nájemníků na patře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.