Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zima v bytě s miminkem

Od: terezaaslukovaa odpovědí: 15 změna:

Dobrý den. Věděl by někdo kam se obrátit? Bydlíme v bytovce se společným kotlem pro 9 partají (střídání topně směny po týdnu). Byt mám v OS. Už pár let netopí topení a v bytě je zima. Dosud mi to celkem nevadilo. Ale teď máme miminko. Vztahy zde nejsou dobré. Domovník bydlí přímo nad kotlem tudíž mu topení topí aniž by se seplo čerpadlo. 7 bytů již je v OS. Řešila jsem tento problém i s bytovým drůžstvem ale nemjí o to zájem a nijak to neřeší problém prý je že my vždy přetopíme (vaří voda v kotli) což není pravda. Stavební úřad který jsoum pozvala neboť kotel je celkem v havarijním stavu mi též nepomohl. Kam se obrátit? Nemohu přeci miminko nechat v 10°C.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Od 6 do 22 hodin se vytápí na teplotu vzduchu nejméně 21 stupňů. Určuje to vyhláška 194/2007 Sb.

zakonyprolidi.cz/...

Paragraf 2, odstavec 10. Zmiňovaná teplota dle projektu je nepochybně 20 stupňů.

hodnocení

2x

Řešil bych se správcem (SVJ či DB-u nás SVJ,ale vše spravuje BD)takže pkd by neřešil toto domovník tak rovnou na BD a rovnou s diktafonem a tvrdě (totéž i s domovníkem...) proč se atd že se tím porušují základné povinnosti a práva-pdk neřeší -obártím se na média s tím že rozhodují nekompetentní lidé!

hodnocení

2x

Možná blbá odpověď, ale zkoušela jste úplný základ - jsou odvzdušněné radiátory, fungují otevírací ventily apod.?

Máte v bytě otvor do komína? Pokud ano, mohla byste přitápět kamny na tuhá paliva. Sice komfort nic moc, ale řešení rychlé a levné.

Píšete, že máte 10°C, to by znamenalo, že netopí ani trochu. Máme v domě místnosti, kde je topení vypnuté a teplota je tam kolem 12°C.

doplněno 30.12.14 20:18:

Ptala jste se sousedů, kteří bydlí nejdále od kotle, jak jim topení topí?

Zkoušela jste sahat na stoupačky, jestli hřejí?

janm*

No, ono to není tak docela pravda s těmi kamny. Vytápění kamny na tuhá paliva může být kupodivu velice komfortní. Stačí mít vhodná kamna na vhodné palivo a vhodně je provozovat, kupříkladu klasická stáložárná odhořívací kamna (nejlevnější. na trhu) stačí obsloužit jednou denně (cca do 30 minut) a je vystaráno na 24 h (bez kouře smradu,na hn. uhlí) užijete-li koks pak je topení ještě komfortnější a to i co se čistoty doma týká paradoxně ale je tomu tak, v každém případě teploty nadstandartní. Bylo by ale třeba nechat si prohlédnout kom. průduch kominíkem aby paní byla "krytá" pro všechny případy.

doplněno 30.12.14 20:35:

Pozor ale na to, že stáložárná kamna jsou opravdu neustále horká a dítěti batoleti hrozí popálení ! Řeší se to "paravánky" ale hlavně zvýšeným dohledem nad dítětem, nikdy se nesmí ponechat s kamny o samotě!

hodnocení

1x

Ano reste to s pravnikem , toto neni normalni , divim se , ze jste takto byt koupila , ja bych utikal. Jinak za primotop se nedoplatite. Zkuste i cerne ovce atd...

buss
hodnocení

1x

Ptáte se kde se obrátit, ale nepíšete, čí je barák, je to družstva, SVJ, nějakého jiného vlastníka? Byt máte ve svém vlastnictví, v žádném OS. Takže si zjistěte, kdo je za barák odpovědný a s ním to řešte. A to netopí ani ostatní a nevadí jim to?

buss má pravdu, je s podivem, že je zima jen u vás. Neprodleně zjistěte, kdo je správce domu, a kdo je zodpovědný a tomu sdělte ústně a i písemně, že na ně podáte žalobu z důvodu porušování zákona. 10 st je tak dobré pro zvířata a ne pro lidi. Nezlobte se, ale někdy si lidé stěžují a nakones se zjistí, že mají polorozpadlá okna a teplo uniká, nebo podobné problémy tehnického rázu, zde je třeba zjistit důvody nízké teploty a to všechny. Byt z dědiství jistě nebude v 100% technickém stavu obecně. Tohle mě ma těchto diskuzích dosti vadí, nemáme všechny informace, ale chce se po nás rada. Spousta věcí se tak odvíjí od spekulací a to je chyba.

doplněno 31.12.14 17:12:

komín bez patřičných povolení nelze a zde jsme zřejmě ve městě.

hodnocení

0x

obraťe se na soud s žalobou, myslím si, že normání min. teplota v bytě je 20 st C. Správce domu zjevně nedodržuje zákony. Mj. si kupte elektrický přímotop a přitápějte si sami. Pokud máte plynovou troubu, lze vyjímečn přitápět i takto.

Pro koupání miminka je min. potřeb alsesp. 23-25st !

terezaaslukovaa
hodnocení

ano přímotopem topíme tyto vysoké teploty v bytě mi řekl i pán ze stavebního úřadu. Přímotop je celkem drahá záležitost. Byt jsem takto zdědila. Před pár lety zde bylo vše vpořádku. možnost zkusit právníka mě děsí z důvodu financí. Právník si pak naúčtuje 10 ticíc ale finančně tak dobře na tom nejsem. proto zkouším zda by nebyl lepší varianta

eivlis*

Taky jsem kdysi topila na nasi zahrade v chatce primotopem a je to fakt draha zalezitost si rakto zatapet...Ted sel kolem me doma manzel a precetla jsem mu vas pribeh..Jak slysel spolecny kotel, s lidma spatna domluva atd, tak rekl jedine..Tohle nema reseni, z tama pryc a najit si normalni bydleni, bohuzel..

eivlis*
hodnocení

0x

Z takoveho bytu bych taky utikala rychle pryc a ne ho kupovat..To je dum hruzy..Asi bych si koupila taky zatim docasne primotop, aby drobisek netrpel,,

terezaaslukovaa
hodnocení

Též bych utekla ale platím zde pouze 1500Kč + 1500 elektřinu. Tak málo nikde platit nebudu. podle vaší rady jsem napsala do černých ovcí jestli mi poradí. Když ne okamžitě řeším právník soud ať to stojí co to stojí.

kklk
hodnocení

0x

Bylo by nejednodušší udělat díru do zdi pro komín a pořídit si kamna.Komín se dá udělat provizorně i z plechu stočit nebo z kamnových rour,co mají v kovomatu asi 1 metr za 90kč. Alespon 2 m vysoký a táhne jako divý..Problém bude asi jen že komín musí být certifikovaný nebo postavený firmou což se možná někomu nebude líbit.Ale jestli jste v nějakém zapadákově na vesnici tak by to provizorium možná nikomu nevadilo a po zimě se dá postavit lepší komín.

kolo*
hodnocení

0x

Radiatory odvzdušnit,pozvat topenáře.Čerpadlo musí běžet,jinak to nebude topit a bude to vařit.Co jít na sociálku nebo odbor péče o dítě ti by ty lemply z úřadů donutili s tím něco dělat když jim řeknete že máte mimino a 10 stupňů doma

hodnocení

0x

Nenapsala jste, zda se jedná o kotel na tuhá paliva nebo plyn, ale tvrdíte, že je kotel v havarijním stavu. Technický stav kotle pak posuzují různé orgány v závislosti na výkonu kotle v kW. Pokud má kotel výkon nad 50 kW, tak můžete podat podnět na příslušný Obvodní inspektorát práce (OIP) k provedení dozoru. Jinak můžete též podat stížnost na Státní energetickou inspekci.

doplněno 01.01.15 21:07:

Jinak jako podklady pro stížnost zapisujte hodnoty teploty topné vody s vazbou na hodnotu teploty venkovního vzduchu. Pro každý topný systém je totiž stanovena tzv. topná křivka, která právě určuje, jak vysoká má být teplota topné vody vzhledem k zimě venku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]