Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Věděl by někdo kam se obrátit? Bydlíme v bytovce se společným kotlem pro 9 partají (střídání topně směny po týdnu). Byt mám v OS. Už pár let netopí topení a v bytě je zima. Dosud mi to celkem nevadilo. Ale teď máme miminko. Vztahy zde nejsou dobré. Domovník bydlí přímo nad kotlem tudíž mu topení topí aniž by se seplo čerpadlo. 7 bytů již je v OS. Řešila jsem tento problém i s bytovým drůžstvem ale nemjí o to zájem a nijak to neřeší problém prý je že my vždy přetopíme (vaří voda v kotli) což není pravda. Stavební úřad který jsoum pozvala neboť kotel je celkem v havarijním stavu mi též nepomohl. Kam se obrátit? Nemohu přeci miminko nechat v 10°C.
Řešil bych se správcem (SVJ či DB-u nás SVJ,ale vše spravuje BD)takže pkd by neřešil toto domovník tak rovnou na BD a rovnou s diktafonem a tvrdě (totéž i s domovníkem...) proč se atd že se tím porušují základné povinnosti a práva-pdk neřeší -obártím se na média s tím že rozhodují nekompetentní lidé!
Možná blbá odpověď, ale zkoušela jste úplný základ - jsou odvzdušněné radiátory, fungují otevírací ventily apod.?
Máte v bytě otvor do komína? Pokud ano, mohla byste přitápět kamny na tuhá paliva. Sice komfort nic moc, ale řešení rychlé a levné.
Píšete, že máte 10°C, to by znamenalo, že netopí ani trochu. Máme v domě místnosti, kde je topení vypnuté a teplota je tam kolem 12°C.
doplněno 30.12.14 20:18:Ptala jste se sousedů, kteří bydlí nejdále od kotle, jak jim topení topí?
Zkoušela jste sahat na stoupačky, jestli hřejí?
No, ono to není tak docela pravda s těmi kamny. Vytápění kamny na tuhá paliva může být kupodivu velice komfortní. Stačí mít vhodná kamna na vhodné palivo a vhodně je provozovat, kupříkladu klasická stáložárná odhořívací kamna (nejlevnější. na trhu) stačí obsloužit jednou denně (cca do 30 minut) a je vystaráno na 24 h (bez kouře smradu,na hn. uhlí) užijete-li koks pak je topení ještě komfortnější a to i co se čistoty doma týká paradoxně ale je tomu tak, v každém případě teploty nadstandartní. Bylo by ale třeba nechat si prohlédnout kom. průduch kominíkem aby paní byla "krytá" pro všechny případy.
doplněno 30.12.14 20:35:Pozor ale na to, že stáložárná kamna jsou opravdu neustále horká a dítěti batoleti hrozí popálení ! Řeší se to "paravánky" ale hlavně zvýšeným dohledem nad dítětem, nikdy se nesmí ponechat s kamny o samotě!
Ptáte se kde se obrátit, ale nepíšete, čí je barák, je to družstva, SVJ, nějakého jiného vlastníka? Byt máte ve svém vlastnictví, v žádném OS. Takže si zjistěte, kdo je za barák odpovědný a s ním to řešte. A to netopí ani ostatní a nevadí jim to?
buss má pravdu, je s podivem, že je zima jen u vás. Neprodleně zjistěte, kdo je správce domu, a kdo je zodpovědný a tomu sdělte ústně a i písemně, že na ně podáte žalobu z důvodu porušování zákona. 10 st je tak dobré pro zvířata a ne pro lidi. Nezlobte se, ale někdy si lidé stěžují a nakones se zjistí, že mají polorozpadlá okna a teplo uniká, nebo podobné problémy tehnického rázu, zde je třeba zjistit důvody nízké teploty a to všechny. Byt z dědiství jistě nebude v 100% technickém stavu obecně. Tohle mě ma těchto diskuzích dosti vadí, nemáme všechny informace, ale chce se po nás rada. Spousta věcí se tak odvíjí od spekulací a to je chyba.
doplněno 31.12.14 17:12:komín bez patřičných povolení nelze a zde jsme zřejmě ve městě.
ano přímotopem topíme tyto vysoké teploty v bytě mi řekl i pán ze stavebního úřadu. Přímotop je celkem drahá záležitost. Byt jsem takto zdědila. Před pár lety zde bylo vše vpořádku. možnost zkusit právníka mě děsí z důvodu financí. Právník si pak naúčtuje 10 ticíc ale finančně tak dobře na tom nejsem. proto zkouším zda by nebyl lepší varianta
Taky jsem kdysi topila na nasi zahrade v chatce primotopem a je to fakt draha zalezitost si rakto zatapet...Ted sel kolem me doma manzel a precetla jsem mu vas pribeh..Jak slysel spolecny kotel, s lidma spatna domluva atd, tak rekl jedine..Tohle nema reseni, z tama pryc a najit si normalni bydleni, bohuzel..
Bylo by nejednodušší udělat díru do zdi pro komín a pořídit si kamna.Komín se dá udělat provizorně i z plechu stočit nebo z kamnových rour,co mají v kovomatu asi 1 metr za 90kč. Alespon 2 m vysoký a táhne jako divý..Problém bude asi jen že komín musí být certifikovaný nebo postavený firmou což se možná někomu nebude líbit.Ale jestli jste v nějakém zapadákově na vesnici tak by to provizorium možná nikomu nevadilo a po zimě se dá postavit lepší komín.
Nenapsala jste, zda se jedná o kotel na tuhá paliva nebo plyn, ale tvrdíte, že je kotel v havarijním stavu. Technický stav kotle pak posuzují různé orgány v závislosti na výkonu kotle v kW. Pokud má kotel výkon nad 50 kW, tak můžete podat podnět na příslušný Obvodní inspektorát práce (OIP) k provedení dozoru. Jinak můžete též podat stížnost na Státní energetickou inspekci.
doplněno 01.01.15 21:07:Jinak jako podklady pro stížnost zapisujte hodnoty teploty topné vody s vazbou na hodnotu teploty venkovního vzduchu. Pro každý topný systém je totiž stanovena tzv. topná křivka, která právě určuje, jak vysoká má být teplota topné vody vzhledem k zimě venku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.