Nejste přihlášen/a.
Zdravím. V kuchyni mám jednu zásuvku, která je jaksi uvolněná. ten kryt je vachrlatý a když vytahuji zástrčku, tak to musím raději držet, abych to nevytáhla celé ven. tak jsem odšroubovala ten kryt, že to celé vyměním, ale vevnitř jsou šroubky zrezlé tak, že nemám kam nasadit šroubovák. Jak to mám dostat ven? Díky. Nemám baterii do foťáku, nemohu vyfotit.
Které šroubky? Zřejmě vruty, které drží okraje plechových držáčků vnitřku zásuvky v otvorech v krabici. Předpokládám, že máte vypnutý proud, nejlépe hlavním vypínačem, nebo alespoň jističem a že jste si vyzkoušela lampičkou nebo jiným spotřebičem, že je zásuvka bez napětí. Tuhle práci by měl dělat kvalifikovaný elektrikář.
Možná se vám podaří nějak proškrábnout rez v drážce a pak nasadit šroubovák, zkoušet otočit šroubek kombinačkama končí ožvejkáním hlavičky šroubu a pak se nedá chytit vůbec. Možná by to šlo chytit z boku jemnýma elektrikářskýma stranovýma štípačkama. Pootočit alespoň o kousek a pak už se dá vrtěním vnitřku zásuvky vnitřek pootočit tak, aby hlavičky šroubků najely na větší otvor ve škvíře a tím už by šlo vnitřek vyndat. Šroubky můžete zničit, když jsou zrezlé, asi se budou muset dát nové.
doplněno 29.12.14 19:25:Na okrajích jsou podlouhlé výřezy s kulatým otvorem na konci, kterým hlavička šroubu projde a nemusí se vyšroubovávat celý šroub, jenom povolit, aby plech nedržel. Viz například vas-kutil.cz/...
doplněno 29.12.14 19:30:Tady jsou šroubky s hlavičkou s křížovým sekem pro křížový šroubovák, ale starší šroubky mají normálně rovnou drážku. Viz mizici.com/...
Host, to je přesně ono, ta fotka. Jak jsem psala, já nemůžu vyfotit. Ale jsou to ty šroubky vevnitř. Samozřejmě, že jsem shodila pojistky raději v celém domě, já jsem opatrná. Ty šroubky jsou tak zrezivělé, že ani není možnost tam něco vyškrábnout. Zásuvka funguje, ale pokaždé mám nepříjemný pocit, když ji používám. Ono se to vevnitř vrklá, já myslela že to prostě přitáhnu, měly by tam být takové pružinky, kterými se to upevňuje v té ďouře, ale jak říkám, je to zrezivělé. Ještě to prozkoumám, ale asi raději seženu elektrikáře. Zase se bojím do toho něco stříkat a pak tam pustit proud. Co když tím vyvolám zkrat a vypálím to celé?
podle toho co píšete jsou šroubky úplně v tahu. Potom zbývá jedna možnost a to je metoda hrubou silou.
Vezměte do ruky kombimačky nebo nějaké kleště s dlouhými plochými čelistmi, šroubek stiskněte a pootočte. Když nepůjde pootočit, tak ho ulomte. Po každé straně krabice by měly být další dvě dírky pro nové šroubky.
poradím, jak bych to zkusil já
¨- vypnout proud
- postříkat WD sprejem (nebo brzdovou kapalinou) zarezlé vruty
- připojit znovu kryt zásuvky, zapnout proud
- počkat nejlépe do druhého dne
- vypnout proud, oddělat kryt ze zásuvky
- odpojit přívodní vodiče na zásuvce (pokud se dají takto zepředu odpojit)
- zkusit pohnout (pootočit) vnitřkem zásuvky, zda se uvolnily boční příchytky pod hlavičkami vrutů, pokud ano, tak vyndat vnitřek zásuvky z krabice
- vzít kombinačky a za ten koukající kousek vrut ho zkusit povolit, pokud to stále nejde, tak odříznout listem pilky na železo a odvrtat, vyčistit dírku se závitem
- namontovat zpět vnitřek zásuvky do krabice, přípojit vodiče, vzít nové vruty a přichytit ke krabici, zadělat krytem, pustit znovu proud
Pokud se něco při tomto postupu nepovede, tak nezbyde nic jiného, než použít jinou zásuvku, která má rozpěrný systém do krabice a nebo použít rady v jiném vlákně zde na poradně (z posledního týdne), případně vměnit krabici
Pavouku, jsi moc hodný, ale tak nějak se toho bojím. Ty o tom mluvíš tak, jako bych já mluvila o uvaření svíčkové. prostě hezky jedno za druhým, jenomže pro mne to vyznělo dost komplikovaně. Škoda, že nejsi tady někde poblíž, hned bych Tě pozvala na kafe. Nářadí mám, i ten WD spray. Uvolňovala jsem s ním nedávno zámek ve dveřích. Poradil mi to Clayman a funguje to.
To je běžný problém a chce to podle situace. Příslušný šroubovák, kombimačky, telefonní kleště, vrtačka, vytahovák zalomených šroubů a v tom by byl čer, aby se to s tímto nářadím nepodařilo uvolnit. A ještě šikovné ruce.
doplněno 29.12.14 20:47:I když není nářadí, tak vždy říkám šikovné zlodějské ručičky. To je fakt základ . V minulém zaměstnání mi vždy přistály na stole ty nejkurióznější věci jako poslední záchrana. A opravdu to není jen v nářadí, ale s tím vyjmenovaným jsem si vždy vystačil. Teda ještě vlastní přípravky, ale ty nikde neseženeš
.
Nezlob se na mojí reakci, ale je to opravdu v šikovnosti a nevidím v tom problém.
Zase se chcete pouštět do elektriky? Já vím, že už jste mnoho věcí sama vyřešila, ale pořád nemáte kontakt na někoho, kdo tomu rozumí a kdo Vám to může dát do pořádku?
Ahoj Majster. No jednoho bych měla, je to kamarád mého syna. Jenomže tomu se nějak nehce a pořád to oddaluje, že prý nestíhá, tak nechci otravovat. Asi to je moc drobná záležitost pro odborníka a nestojí mu to ani za tu námahu, aby sedl do auta. Ono je to dneska docela těžké sehnat někoho na tyhle drobné práce. Každý chce zakázku na které by vydělal dost peněz. Mám své špatné zkušenosti s tím elektrokotlem.
Pojem hodinový manžel se u vás ještě neobjevil? Teda poklud nebydlíte na samotě kde lišky dávají dobrou noc.
Může se to viklat i s celou krabicí = pak by se musela znova zasádrovat...
Šroubky - drážky v hlavě jdou nejlíp vybrousit minibruskou, za hlavu se dá točit kleštěma. Pomůže prostříknout uvolnovačem (WD - vypnout elektriku), poklepnout na hlavu aby se závit trochu uvolnil. Je dobré neukroutit hlavu šroubku, zbytek se vyndavá blbě...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.