Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rekonstrujeme dům, okna, koupelna, topení atd. Vše je hotové už půl roku, ale ještě tam nebydlíme. Jedná se mi o to, že je teď občas v domě i jen 7 stupnů. Vadí to něčemu- krom toho že asi dům může vlhnout. Jedná se mi hlavně jestli to může vadit třaba novým plastovým oknům - rozdílné teploty, venku -10st, uvnitř tech +7st, popř koupelně. Děkuji
Ahoj. Robčo, musí se to brát rozumně. Pokud v domě nebydlíte, nemusí se v něm vůbec topit. Jen je třeba důkladně a důsledně vypustit všechnu vodu, ze všech potrubí. Jestli se tam při stavění dostala nějaká vlhkost, např. při zdění, bude se určitě srážet na studených věcech. V tom případě si zajistěte průvanové větrání. Od spoda až k nejvyššímu oknu. oknům. Stačí malé škvíry, aby tam nelezla havěť. Nějaké mřížky. Ovšem, záleží na vybavení domu. Sifony je dobré vysušit, ale stejně ucpat, aby do domu nesmrdělo z kanálů a nevstupovala další vlhkost. Tak nějak. Ahoj.
Dříve, když se stavělo mokrou cestou, tak se po hrubé stavbě, doporučovalo stavbu nechat přez zimu vymrznout. Až potom se dodělávaly omítky a nedocházelo k jejich popraskání. A stavba si sedla.
Myslíte, že až zatopíte, bude tepelný rozdíl vnitřní a vnější strany okna příznivější? Jestli vám nevadí vlhkost, stačí udržovat teplotu nad nulou kvůli vodě..
Příznivější taky pochybiji. Ale kamarád mi říkal, že je právěže pro okna lepší když je v domě např. 20st a venku -10st, než v domě těch 7st a venku -10st. Že to těm oknům vadí víc, popř. se i můžou skřivit. Nechce se mi tomu moc věřit, tak se ptám.
v prvním případě je teplotní rozdíl 30°C v druhém 17°C. Všemu vadí rychlé výkyvy teplot, postupné chládnutí nebo ohřívání v tom nevidím problém. Nebo ať vysvětlí lépe, protože takhle tvrdí, že se hotová okna nesmí skladovat v mrazu resp nesmí promrznout... proč ne?
Nová cihlová hrubá stavba měla prý podle zkušeností starých zedníků zmoknout a zmrznout, aby se stavba usadila a vystárla. Stavba domu trvala asi tak dva roky a tak po nastěhování už nebyl tak nová a syrová.
Neobydlený dům chátrá už tím, že v něm nikdo nebydlí. Je to zvláštní, ale na těchto domech ztmavnou okna a po několika letech začne opadávat vnější omítka.
Pokud je v neobydleném domě voda, a je riziko, že teplota klesne pod bod mrazu, je třeba ji všechnu vypustit, včetně sifónů umyvadel a záchodové mísy a všech potrubí - ke kohoutu na zahradě, potrubí ústředního topení i vody, ale lepší je teplotu nějakým způsobem i při velkých mrazech udržovat na nezámrazové teplotě minimálně 3°C. Hlavně pozor u potrubí vedoucím pod okny, protože studený vzduch stéká pod okny dolů a potrubí nebo radiátory mohou zmrznout a prasknout.
Vašich 7°C je přijatelná teplota i když se některé materiály mohou vlivem vlhkosti (ne přímo mrazu) mohou kroutit nebo drobit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.