Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svařování elektrodou - litina a ocel

Od: svarovani odpovědí: 9 změna:

Zdravím lze svářet elektrodou litinu s ocelí?Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bambula*
hodnocení

0x

Záleží je-li šedá, očkovaná, tavná, temperovaná neb bílá, základ řádně odmastit, případně použít drážkované elektrody, krátké housenky, slabé elektrody, udržovat teplotu, po sváru ihned strusku oklepat

jirkamatapat*
hodnocení

0x

V zásadě jde všechno,otázkou je ,jestli to bude držet.Se svářením litiny jsem se už setkal,ale se svářenín litiny a železa ještě ne.

můj otec svařoval hodně věcí, ale litina s železem se svařovala hodně špatně - také to byl křehký svár..často praskal
2kedar*

Ono... "železo" je jak litina, tak ocel.

Záleží na procentech uhlíku, legur a na způsobu zpracování a výsledného tuhnutí.

Ovšem jiní "spoluobčané" to řeší jen magnetem. :)

2kedar*
hodnocení

0x

No a o jakou litinu a ocel se jedná.?

Tento obor se totiž študuje na vysoké škole pět let.! Takže na takto položenou otázku neexistuje

zdárná odpověď.

Je to potřeba upřesnit.

Jinak na sváření litiny se používají elektrody s vysokým obsahem zinku, jelikož je elastický a výsledný

svar nepotrhá.

Taky jsem se divil, když mi před barákem nějaká parta začala zavařovat kanálové dekly...(aby to "někdo" nešlohl)

A já jim říkal, že to dělají s těma elektrodama naprosto zbytečně. Měli dráty na trafo. Jakési staré oklepané rutilky.

Podle toho to taky dopadlo. :) Svar za minutu rupnul.

kjanik112*
hodnocení

0x

Češi jsou velmi zdatní kutilové a samozřejmě ( ne vždy) dokázali svařit i litinu s ocelí. Teoreticky je problém v tom, že tepelné zpracování litiny je mnohem složitější, než u oceli, protože ta samá litina může mít strukturu ve více modifikacích. Což vede v praxi třeba k tomu, že nějaký litinový náhradní díl úspěšně svaříte s ocelí a každý Vám klepe na rameno. Po čase někdo přijde s dalším takovým dílem, provedete to tím samým osvědčeným postupem-a ono to upadne a kolegové Vám "strhají vavřínový věnec z hlavy". Stačí aby ve slévárně třeba vyvezly vozík s odlitky ven na mráz-a už má litina jinak vyloučený grafit a tedy i jinou strukturu, která je už nesvařitelná. Takže v praxi se litina obrousí a zkusí, jak jde na ni navařit housenka. Pokud to prská a střílí, je to beznadějné. Pokud je pěkná housenka, ocel upravím tak, abych vařil do oceli a litinu jen přitavoval, chce to trochu praxi. ...Nevím jak kdo, ale nejvíc mě naštvou lidi, kteří na každý nápad začnou vykřikovat: To nejde, to nepůjde-a nechtějí to ani zkusit, a rozdávají rozumy na všechny strany, aniž se jich kdo tázal. V letech 60.tých hodně praskaly klikové hřídele škodove, nebyly k sehnání. Tak ty prasklé kliky budeme svařovat, rozhodli kutilové. No držkouni byly na koni, to nejde. Za dva měsíce přijel před tovární bránu první borec s autem se svařenou hřídelí. Motor tůroval a pak nasedl a odjel. Držkounům poklesli brady...

2kedar*

Tak, nějak...

Všechno jde, ovšem musí se najít ta správná cestička.

A taky samozřejmě též ten správný přídavný materiál. :)

Pak to zavaří i takový "lepič", jako já.

Měl jsem dvacetiletou praxi na jaderných elektrárnách. :)

(Byla to krásná doba.)

2kedar*
23.11.14 00:13

*palec* *smich*

bambula*

Můj děda vlastnil KDF , kde praskala hřídel ve výztuze, odvrtával stáhl imbus šrouby a zase chvilku jezdil

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svářet

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]