Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spravit vypínač

Od: jaruska* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám problém, v bytě se mi rozbil vypínač, totiž je z jedné strany odchlíplý. Snažila jsem se to již dříve spravit, byl tam i elektrikář a ten tu jednu stranu přilepil. Dlouho to nevydrželo, tak jsem řekla zetovi at se na podívá, tak řekl, že se ten šroubek, kterým je to přišroubovaný protáčí a nejde přitáhnout. Říkám si, zavolám opět elektrikáře, ale nejdřív se chci zeptat jaká je v tom zrada, jestli se musí vyměnit celý vypínač i s tou krabičkou, nebo stačí koupit nový šroubek, nevím.Prosím o radu, děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Kromě výměny krabice připadají v úvahu další řešení: Výměna šroubku za o něco silnější (stejný nový nepomůže), ale místa tam moc není (hrozí destrukce krabice viz. rada výš - ale když už to má krabice za sebou, tak je to jedno, ne? :)). Nebo zalepení dírky pro šroubek a vyvrtání nové. Případně to zbastlit a zkusit na šroubek namotat např. kus instalatérské pásky z PTFE. Některé krabice mají místo jedné díry pro šroubek díry 3. Pokud je krabice ideálně rovně, stačilo by šroubek přehodit do jiné díry.

honzajs122
hodnocení

3x

Jestli je v té elektroinstalační krabici prasklé ta "dírka" na šroubek, tak bych do toho natlačil tavné lepidlo pomocí tavné pistole, mastným párátkem v tom udělal dírku a po vychladnutí zašrouboval šroubek...

Nebo tam nacpat to párátko a zašroubovat šroubek...v každém případě bych to moc nedotahoval, rupne to ještě víc..

zajixxx*

Já bych to projel závitníkem, o 1mm větším. Nevím co tam je, ale pokud 5mm, tak 6 kou... mohlo by to vyjít... Otázka je jestli je tam dostatek plastu.

Jaký závitník? Tam jsou všude samořezné šrouby. Většinou pomůže větší průměr samořezného šroubku.

to je tak 2,5 mm samořez

hodnocení

3x
Ampér a Honza na to jdou prakticky. Mnozí to tak opravují, většině to drží.
Ne vždy je třeba a ne vždy vhodný čas na výměnu krabičky.ne každý si dokáže pohrát se sekáčem a sádrou, aby to vypadalo...
Je tu další možnost koupit nový vypínač, který se do krabičky upevňuje pomocí roztahovacích ramínek nebo paciček, lidi to nazývají různě. Dotahováním šroubků se pacičky vzepřou o stěny krabičky a bezpečně udrží vypínač nebo zásuvku. Bez sekání, sádrování, malování a uklízení!

vaccent*
hodnocení

3x

hodně rad, ale o nejčastější závadě se nikdo nezmínil. mnoho desetiletí se používají plastové krabice KP 68. ty mají vzpomínané 3 otvory, dával-li někdo KO 68 ty mají po 1 otvoru. a zde je jádro pudla- většinou jsou otvory průchozí a při sádrování sádra spodem ucpe zčásti nebo zcela otvory.Já před sádrováním zkouknu krabici a je li dírka, přelepím ji kouskem maskovací pásky. vidím-li při opravě v otvoru sádu, jenoduše ji vyvrtám starým 2 vrtákem. často je sádra v otvoru jen zčásti, pak montujete vypinač a šroubek na sádru narazí, nemůže hlouběji a srhne závit. tudíž pročistit otvory, použít delší šroub a je hotovo bez bodelu. Hodně zdraví a štěstí v novém roce.

vaccent - hodně rad...
Ano. Rad přímo k věci, teda k řešení problému již reálného, prasklé či velké dirky.
Tvůj příspěvek je směřovaný spíše do oblasti prevence, jak předejít podobnému problému už při montáži. Mnozí z nás se z podobných situací, které popisuješ, poučili a dělají to při montáži tak, jako ty. Je to dobré a věřím, že tvoje rada pomůže v budoucnosti i dalším.
Jen v tomto případě už je na tvou radu pozdě.

isteron
hodnocení

2x

Najskôr bude treba vymeniť celú inštal. krabicu, ktorá je v stene. Sú z plastu, takže ľahko sa ten závit odtrhne. Treba malý sekáč, trochu sádry a novú krabicu vsadiť a zasádrovať. Pri nasadení skrutky nedávajte hrubšiu, ani dlhšiu, aby sa závit neodtrhol. Samozrejme, pred prácou vypnúť istič / poistku.

vypnout jistič a zkontrolovat zkoušečkou.

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. Tak já sem taky dodám jedno nestandartní řešení. V krabičce taky praskl ten kus plastu se závitem od samořezného šroubku. Řešení jsem viděl v jedné krabičce. Byl tam do ní našroubovaný úzký a patřičně dlouhý šroubek, který dosáhnul až na dno krabičky. Teda, kousek pod něj, aby držel. To jsem fakt viděl. Ahoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]