Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém, v bytě se mi rozbil vypínač, totiž je z jedné strany odchlíplý. Snažila jsem se to již dříve spravit, byl tam i elektrikář a ten tu jednu stranu přilepil. Dlouho to nevydrželo, tak jsem řekla zetovi at se na podívá, tak řekl, že se ten šroubek, kterým je to přišroubovaný protáčí a nejde přitáhnout. Říkám si, zavolám opět elektrikáře, ale nejdřív se chci zeptat jaká je v tom zrada, jestli se musí vyměnit celý vypínač i s tou krabičkou, nebo stačí koupit nový šroubek, nevím.Prosím o radu, děkuji.
Kromě výměny krabice připadají v úvahu další řešení: Výměna šroubku za o něco silnější (stejný nový nepomůže), ale místa tam moc není (hrozí destrukce krabice viz. rada výš - ale když už to má krabice za sebou, tak je to jedno, ne? ). Nebo zalepení dírky pro šroubek a vyvrtání nové. Případně to zbastlit a zkusit na šroubek namotat např. kus instalatérské pásky z PTFE. Některé krabice mají místo jedné díry pro šroubek díry 3. Pokud je krabice ideálně rovně, stačilo by šroubek přehodit do jiné díry.
Jestli je v té elektroinstalační krabici prasklé ta "dírka" na šroubek, tak bych do toho natlačil tavné lepidlo pomocí tavné pistole, mastným párátkem v tom udělal dírku a po vychladnutí zašrouboval šroubek...
Nebo tam nacpat to párátko a zašroubovat šroubek...v každém případě bych to moc nedotahoval, rupne to ještě víc..
Já bych to projel závitníkem, o 1mm větším. Nevím co tam je, ale pokud 5mm, tak 6 kou... mohlo by to vyjít... Otázka je jestli je tam dostatek plastu.
hodně rad, ale o nejčastější závadě se nikdo nezmínil. mnoho desetiletí se používají plastové krabice KP 68. ty mají vzpomínané 3 otvory, dával-li někdo KO 68 ty mají po 1 otvoru. a zde je jádro pudla- většinou jsou otvory průchozí a při sádrování sádra spodem ucpe zčásti nebo zcela otvory.Já před sádrováním zkouknu krabici a je li dírka, přelepím ji kouskem maskovací pásky. vidím-li při opravě v otvoru sádu, jenoduše ji vyvrtám starým 2 vrtákem. často je sádra v otvoru jen zčásti, pak montujete vypinač a šroubek na sádru narazí, nemůže hlouběji a srhne závit. tudíž pročistit otvory, použít delší šroub a je hotovo bez bodelu. Hodně zdraví a štěstí v novém roce.
Najskôr bude treba vymeniť celú inštal. krabicu, ktorá je v stene. Sú z plastu, takže ľahko sa ten závit odtrhne. Treba malý sekáč, trochu sádry a novú krabicu vsadiť a zasádrovať. Pri nasadení skrutky nedávajte hrubšiu, ani dlhšiu, aby sa závit neodtrhol. Samozrejme, pred prácou vypnúť istič / poistku.
Ahoj. Tak já sem taky dodám jedno nestandartní řešení. V krabičce taky praskl ten kus plastu se závitem od samořezného šroubku. Řešení jsem viděl v jedné krabičce. Byl tam do ní našroubovaný úzký a patřičně dlouhý šroubek, který dosáhnul až na dno krabičky. Teda, kousek pod něj, aby držel. To jsem fakt viděl. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.