Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidi, děda nám před cca 20-30ti lety postavil v obýváku krb z bílých cihel, který se však nikdy nepoužíval. Současný stav vypadá takhle: martin234.rajce.idnes.cz/.... Za stěnou, co je krb je chodba a schodiště uvnitř domu, chtěl bych teplým vzduchem přitápět na chodbě a v obýváku, event. při velké zimě přihřívat teplou vodu. V první řadě mě zajímá, zda se do stávajícího krbu dá dát (koupit či nechat vyrobit) vložka, nebo zda je nutné krb přestavět úplně. Na poslední fotce je vidět, cca pod umělou kytkou je kolmo dolů vývod komínu, komínová zeď je ta v rohu na které je ta kytka zavěšená, takže ten vývod jde asi úhlopříčně. Uprostřed krbu na "zemi"je mřížka. Tato vede pod krb a do místnosti. Z fotek je to asi pochopitelné líp jak z textu. Co by jste mi poradili? Díky.
krb nechat jak je (dekorace), koupit krbová kamna a napojit do komínu (s tím, že byste zadělal vývod od krbu) s připojením na vložku s ohřevem vody, případně s rozvodem teplého vduchu do chodby, tady z toho krbu moc tepla nedostanete - teplo jde skoro všechno komínem pryč a instalace nějaké vložky do spalinové cesty se mi zdá jako docela nerealizovatelná a patrně z toho nedostanete to, co od toho očekáváte
Já bych to komplet vyboural a buď tam dal krbovky, nebo udělal vložku s obestavbou. Vložka je složitější a dražší, ale zase se z ní líp rozvádí telý vzduch do vedlejších místností.
Přihřívat vodu je další level složitosti (pokud nemyslíte hrnec na plotně)
No mysleli jsme, zda by nešla díra třeba ještě něco vyfrézovat a dát tam krbovou vložku a nebo jak jsem říkal zbourat a postavit znovu, od zdi vyvést vzduch pro hoření, zdí zezadu průduch pro vytápění chodby. Krbovky zvlášť jsou sice pěkné, ale už takhle je "krb" předsazený před stěnou, kamna by byly ještě víc, nepasovalo by to tam.
Co se vyššího levlu týče, budeme muset předělat komplet topení a ohřev vody, takže přemýšlím co a jak. V současné době je na plyn. Docela se mi líbí tepelná čerpadla s dohřevem právě třeba přes krb.
Čím složitější , tím větší problémy do budoucna. Já preferuji spíše kamna (už mám čtvrté) . U krbu pokud vám nevyhovuje , vykon , topeniště , nějaká oprava atd tak jsou problémy s vyměnou . Krbovky odděláte a prodáte a pořídíte co chcete . Jsou velké rozdíly jak to v kterém topeništi hoří .Pomalé a čisté hoření s dlouhou přikládkou nebo rychlé s velkými vykony a stále přikládat jinak vám to dehtuje. Taky u krbovek bezproblému změříte teplotu spalin , aby jste věděl kolik tepla pouštíte do komína - spalinovým teploměrem na magnetku topkrbyeshop.cz/...
takhle by se mi to líbilo
otázkou spíš je jestli se dá ohřívat voda i vzduch zároveň, nebo jen jedno?
Topenařině nerozumím . U krbu jde něco do vody a sklem do místnosti (do vzduchu) . Ale co vím tak jsou s tím vcelku potíže . Zaleží na firmě a použití co chcete .
Pokud do současného krbu jen vložíte vložku, bude pěkně izolována od místnosti a navíc hodně malá. tam musí vzniknout dva prostory, pro teplý vzduch a jeho rozvod a pro kouřovod. Tenhle pohledový krb mám v rodině a vyřešili to připojením kamen do komína nad klapkou. A má to tu výhodu, že si vyzkoušíte, jestli chcete mít bordel s topením v domě. Příbuzní vždy přes teplé a velmi studené období kamínka sbalí do garáže, za mrazů pouští plyn, při zaměstnání se nedá topit dost intenzivně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.