Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvarovky na PP bez svařování

Od: kutildomaci1 odpovědí: 21 změna:

Dobrý den existuje nějaké fitinky na napojení šedé pp trubky na závit kohoutu abych nemusel volat instalatéra se svářečkou?

Něco jako je na černé PE trubky - trubka se strčí dovnitř a utahováním závitu se utěsní.

potřebuju předělat rozvod podle svých představ, trubku uříznout a zaslepit kohoutem, další kohout vložit jinam aby byl přístupný, ,přeojit vodu na zahradu, odpojit starou nádrž darlingu no to co tady udělal instalatér stojí za ...

Prostě nějaké tvarovky jako na obrázcích ale na šedé umělé trubky.

Tvarovky na PP bez svařování
Tvarovky na PP bez svařování #2
Tvarovky na PP bez svařování #3

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kutildomaci1
hodnocení

Na tyto trubky

Tvarovky na PP bez svařování #4
0000000000

plastove fitinky lze použít jak na PP tak i na PPR nic jiného není nebo pak ta svářečka

hodnocení

0x
Pokud vím, neexistují.Ani by to nemělo smysl.Existují ale elektrotvarovky na PP potrubí, s kterými se laikovi může lépe pracovat než se svářečkou na PP.Ovšem zase musíte mít svářečku na elektrotvarovky, nebo si ji půjčit.

k
hodnocení

0x

0000000000 myslíte že to půjde? To bych byl moc rád. Tady mám všechno posvařované a ještě úplně na ***** *zed* a nejde s tím nic dělat.

A ty mosazné by šly použít?

Jedná se mi o fitinky na šedou trubku 32 x 5,4.

martincakl: proč by to nemělo smysl? Občas je vhodné mít rozebiratelné spojení. Takle se to musí uříznout a posvařit

kutildomaci1
hodnocení

Šlo by to použít? Když by byly na stejný rozměr trubky, i když jsou na PE?

steno.cz/...

Rozebiratelné spojení na PP udělat samozřejmě jde..k tomu nepotřebujete svěrné spojky.U svěrných spojek na PE Vám v případě použití na PP těžko někdo zaručí že to bude držet a jak dlouho to bude držet.PE je jiný materiál a má i jinou tvrdost, což může podle mne u svěrné spojky podstatné.Další věc je teplotní odolnost, tu má PE nižší než PP.Ano, vnější rozměry jsou ovšem stejné.
Cena mechanických spojek na PE je "korunová", tak pokud to máte někde kde nehrozí při prasknutí potopa a risknete to, pak je to jen Vaše věc.
Já bych použ buď šroubení, nebo lemový nákružek s točivou přírubou.To je ověřená jistota.
kutildomaci1
hodnocení

Je to na studenou vodu. Může te mi prosím dát tip na takové šroubení nebo nákružky? Právě ten "výtvor" potřebuju rozřezat, tj. kus trubky vyříznout a vsadit ventil 1" , dále pak kus trubky zkrátit a vyměnit staré pozink. tvarovky které tam ten dobrák nechal za nové + novou odbočku. a větev co tam udělal úplně zrušit a zaslepit ventilem.

Šroubení i lemové nákružky a příruby jsou systémová věc, jsou v každém katalogu PP systému.
kutildomaci1
hodnocení

To je blbý, to se musí svařovat.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
ty černomodré tvarovky na vašich obrázcích mne hodně zaujaly (byla by to podstatně jednodušší práce než svařování plast. potrubí, hlavně při opravách), takže jsem trochu pohledal po netu a dostal jsem se až sem titan-metalplast.cz/.... Nastudoval jsem popis, pak technické listy, shlédl nějaká ta videa (na You Tube jich je několik v různých jazycích) a zkonstatoval - to je prostě bomba. Jednoduché, rychlé, funkční.
Jen je potřeba se trochu víc zamyslet nad podpěrami potrubí při jeho montáži, protože svařováné potrubí bude určitě pevnější co se ohybu týká - takže podepřít potrubí na více místech. Jinak bych se toho nebál a určitě to také v brzké době vyzkouším na vlastní kůži, protože svářečku zatím nemám a potřebuju udělat kus poměrně členitého plastového potrubí a hlavně ho napojit na stávající plast. potrubí

kutildomaci1
hodnocení

Mně taky zaujaly. Ale jdou použít i na šedý trubky z PP?

ronyx*

Pokud jsem to z popisu na těch stránkách dobře pochopil, tak ano. Více je vidět na videích - link je na stránkách a další videa jsou na YT.

doplněno 27.12.14 18:37:

Ono těch systémů založených na podobném principu je víc - některá další videa třeba zde

kutildomaci1
hodnocení

No jo ale tam píšou že je to vhodné na PE a PEX-a. Já to potřebuju na PP !

ronyx*

Můj názor - protože je to založeno na mechanickém principu, tak na materiálu až tak moc záležet nebude - typ materiálu potrubí je důležitý pro svařování. Ale pokud máte pochybnosti, není nic jednoduššího než si do té firmy zavolat nebo napsat e-mail.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Chlapi, Kutile, nechápu, proč furt musíte vymýšlet něco, co už je na světě dost let a funguje? Funguje a je to jednoduché. Ve všech profilech, je v tom PP, veškerý dostupný sortiment k sehnání a cenově dostupný. Když vám profík Martincakl napíše, jak to mátě udělat s tím PP, tak tomu věřte. Bastlit do sebe několik různých materiálů a řešení je zbytečné a možná až hloupé. Jestli to někdo udělal špatně, má to dělat někdo, kdo je šikovný a rozumí tomu. Pomocí svarných šroubení s kovovými převlečnými matkami se dá rozebrat -rozřezat potrubí a zase ho rozebíratelně pospojovat. Nebo vsadit zástřiky pro šroubování kovových součástek. Je zábava, s tímhle systémem dělat. Když se nad tím trochu přemýšlí, dají se některé díly rozvodu použít znovu a jen se zase, jen pospojují spojkami, nebo kolínky. Když se chce něco změnit, rozbočit, rozšířit. Kutile, prohlídni si v prodejnách, co se všechno v tom PPčku vyrábí a dodává, najdi si nějaké záběry, jak se s tím dělá,nebo si to od někoho okoukni a možná, že tomu propadneš jako já. Svářečka se dá koupit kolem litru a na běžný rozvod ti stačí 20, 25, 32ka. Ty věci stojí asi 250-350 Kč a jsou skoro na furt. Nůžky jsou asi za 300 Kč. Pak se tu pochlub, jaké řešení jsi si nakonec vybral. Ahoj.

doplněno 27.12.14 20:08:

A jasně, ty věci k práci, se dají i popujčovat.

kutildomaci1
hodnocení

humbucker: Ale já hledám řešení nejjednodušší, a nejmíň náročné na vybavení. U šroubovaného spoje mi stačí metr, ostrá pilka a možná dvoje sykovky což všechno mám. Kdyby to potrubí bylo z PE, tak je to jednoduché. Udělat si to přesně podle svých představ, to jest naměřit - uříznout - sešroubovat. No a pokud takové řešení není, protože to chlap udělal z PP a takové šroubovací fitinky se teda asi nevyrábějí no tak budu to muset zavolat chlapa se svářečkou, stát u něj celou dobu a komandovat - a tadyto takhle, odsud tudy tam, tudy né, tady to bude překážet, tam to zase bude hnusný... to si to můžu udělat sám. Se svářečkou jsem nikdy nepracoval tak to nechci zkazit (pokus se nedá opakovat). Sice jsem to viděl ale to je málo. Stejně mi jde jen o předělání téhle hrůzy.

Tak ať Vám tedy ten ošklivý instalatér navaří jen přechod se závitem.Vy si pak dále v PE dělejte vše co uznáte za vhodné a jak uznáte za vhodné.Možná to bude blbě, ale uděláte si to sám..a o to Vám jde.
Není nic jednoduššího..

kutildomaci1
hodnocení

Proč myslíte že bych to měl udělat zrovna blbě? Mně jde o to udělat si to podle svých představ.

Když instalatér táhne rouru vodorovně po stěně už tak úzkého schodiště kde o ní skoro pokaždé zavadím místo aby jí vedl o 30 cm výše kde je stěna uskočená (protože je tenčí) to fakt nechápu. Místa je tam dost. Nehledě na to že ještě by ušetřil dvě kolena a vypadalo by to líp, elegantnější provedení.

Když napojí nový, definitivní rozvod na starý výstup z tlakové nádoby - zarezivělé fitinky a skoro 40 let staré ventily, jeden nešlo pořádně uzavřít a druhý zase otevřít - ještě jsme mu říkali že tohle bylo jen provizorní napojení. Paradoxně celý tenhle rezavý bazmek bylo možný z té nádoby vytočit jednou rukou!

Místo jednoho hlavního uzávěru pro byt teď máme dva. V případě potřeby musíme uzavřít oba dva jinak voda bude téct pořád.

Co byste na to řekl?

Při práci se snad má (aspoň trochu) myslet, ne!

Já neříkám že to uděláte blbě.Říkám že si to uděláte jak budete chtít..a třeba i blbě..to je rozdíl.
Proč a jak Vám to instalatér udělal tak jak udělal nevím.V oboru jsem 23 let a znám dobré i špatné instalatéry..dobré i špatné projektanty, ale v neposlední řadě dobré i špatné investory a zákazníky.
Už bych skoro mohl napsat nějaký román z oboru..
humbucker*

Ahoj. Martine, tohle už já vzdávám. Tohle už dál nedám. Tady už nejde asi moc něco radit?

Tak tak, dobré rady už jsem vyčerpal :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]