Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz - děláme v panelovém domě rekonstrukci a chtěli bychom otočit jednu umělohmotnou trubku, která vede k záchodu směrem ven z koupelny (ze stupaček). Potřebovali bychom jej otočit o 90°, aby vedl do jiné místnosti. Dělníci ale říkají, že otočit toto umělohmotné koleno nelze, musel by se probourat údajně k sousedům, protože je to údajně zabetonované. Je to pravda, že by se to takhle dělalo? Jak problém vyřešit, abychom nemuseli nastavovat koleno kolenem a mohli jej vytočit o 90°? Jakým způsobem se tento problém řeší?
Děkuji za odpovědi.
a pod tím kolenem ta ucpávka tím zeleným hadrem je co? vypadá to jako odbočka, ze které "něco"vyteklo
Zjistěte, kde tenhle kus končí a nalejte do obou spojů jar a nechte roztéct, pak by to mohlo jít otočit. Tedy pokud ten spodní spoj najdete v úrovni podlahy, jinak bych do toho nehrabal.Ale podle toho, jak je to zapatlaný to asi bylo na lepidlo.
Nebo uříznout to rozšíření odbočky a pomocí teplého vzduchu tam vrazit nový koleno kratší ...a otočit to přes něj...
V nejhorším zaplatíte rekonstrukci stoupačky...
Hadrem je zacpaná menší odbočka pro odpad z vany, ten tam může zůstat. Kde přesně ten kus končí bohužel nevím. Instalatér říkal, že uvidí, jak to bude vypadat, až oddělá záchod, ale měl taky v plánu to naříznout a připojit jinou trubkou, přičemž by to nahřál horkým vzduchem. Ale přišlo mi divné právě to, že původně to chtěl připojit kolenem (samozřejmě jsem chápal, že si to chce usnadnit), a tak pátrám po jiném řešení, které by mi neubralo 10cm z už tak malé koupelny.
pokud to dobře chápu, potřebujete odpad pro WC dostat do prostoru koupelny (nebo spojit WC a koupelnu do jedné větší místnosti - ale na tom až tak nezáleží); bez rekonstrukce stoupačky změnit směr odbočky odpadu nepůjde i s ohledem na to, že současný stav (dle foto) nevyhovuje - napojení té diskutované tenčí trubky, která je neodborně napojena na stoupačku, bez tvarovky, pouze díra do potrubí a nějak utěsněna odbočka snad pro vanu; doporučuji obrátit se na vlastníka objektu s požadavkem na rekonstrukci stoupačky odpadu ve vašem patře, asi se bude cukat z důvodu financí, v tom případě to ufinancujete i sám, musíte mít ale jeho písemný souhlas s úpravou stoupačky; a taky se budete muset domluvit se sousedem pod vámi (spoj stoupačky), dále se všemi sousedy hlavně nad vámi, aby po dobu opravy nepoužívali vodu; zavřít hlavní přívody SV a TUV, spláchnout, atd...musí vyčkat bez vody až do dokončení opravy, dobrý instalatér to zvládne do dvou hodin... uříznout stoupačku v bytě u Vás i pod vámi, vytáhnout stávající část stoupačky (nebude třeba ani sekat, nové trubky šedé barvy mají trochu slabší stěnu než ty původní), nahradit novými trubkami a tvarovkami HT příslušného průměru a na spojení se starým potrubím použít patřičné kanalizační přesuvky...tímto způsobem vyřešíte Váš problém celkem elegantně (vím, o čem to je, řešil jsem to sám doma, proto ten sáhodlouhý popis...)
a další materiál
Děkuji za vyčerpávající odpověď i odkazy. Jak jste se domluvil se sousedy? Neprskali? A kolik Vás to celkem stálo? Děkuji.
se sousedy máme prozatím dobré vztahy, sedm pater ...už skoro čtyřicet let...jinak cena materiálu plus známý instalatér...pomoc za pomoc...
humbucker - u nás průměry potrubí seděly, to jsem nezdůraznil, tedy předem přeměřit (stěhovali jsme se do nového bytu v roce 1976)
To je bezva, že to není nákladné řešení. Problém vidím u sousedů. Aktuálně jsme se nastěhovali do domu, kde jsme předtím nebydleli a dělali kompletní rekonstrukci. Jak to tak bývá, hluk a prach dohnal sousedy k nervozitě, že zavolali i četníky. Další sousedi byli zase nevrlí z toho, že jim netopí topení jak předtím a pořád mi vyvolávali (měnili jsme topení a bylo potřeba v posledním patře odvzdušnit). Byl to pro pána nepřekonatelný problém (divím se, že to nedělá pravidelně po dobu topné sezóny). Navíc jak jsem se nedávno dozvěděl, barák je v podstatě bez domovníka, nikdo se o to nechce starat. Takže paráda se vším všudy. Nejsem si jist, zdali budou mé nadšení z rekonstrukce sdílet i ostatní lidé. Už když jsem se ptal na topení, zdali se neplánuje vyměnit, tak jsem se nesetkal s přílišným nadšením a raději vyměnil topení sám. Tak uvidíme, jak to dopadne. Asi nejdříve zkusíme uříznout kousek kolene a napojit na původní odpad. Akorát se obávám, že pokud by se to v budoucnu měnilo, tak to napojování na nově vytvořené potrubí bude peklo - obzvlášť, když tam bude nový sádrokarton s obkladem.
máme taky staré stoupačky SV a TUV z plastového potrubí z devadesátých let - pomalu dožívá - prý první plasty u nás, předtím tam byl ucpaný pozink, voda po necelých dvaceti letech skoro netekla...čeká nás kompletní rekonstrukce, tak jsme dělali demontovatelné části stěny stoupačky v místnosti WC, obložené keramickým obkladem...jinak by nás čekala nová rekonstrukce stěn po opravě potrubí...a tak jen demontáž a zpětná montáž v případě potřeby...
doplněno 27.12.14 21:37:ještě jsem narazil na toto
HT navrtávací odbočka, str.26
Vyfoťte to. Takhle si nikdo nedovede představit, jak si to představujete vy. Stoupačky snad máte ve svém bytě, tak proč bourat k sousedům?
doplněno 27.12.14 12:13:Jestli to koleno má hrdlo jako obr. nahoře, jde s ním otáčet libovolně. Jestli jako na spodním, to je lepené a otáčet s ním nejde. Leda by se nahřálo, uvolnilo lepidlo a pak znovu zalepilo. Ovšem jestli je opravdu zabetonované, což by bylo divné ale ne nemožné, bylo by to složitější.
Stejně jako Vám to přijde absurdní, tak stejně i nám laikům. Představit si to můžete jako umělohmotnou trubku vedoucí skrz všechny byty, přičemž jedním kolínkem je vyvedený odpad ze záchodu. Vyfotím odpoledne, skočím tam (teď tam nebydlíme po dobu rekonstrukce). Domnívám se (možná mylně), že trubky jsou nasazené na gumičce, které těsní jednotlivé spoje potrubí a mělo by jimi být možné pootočit (i o zmíněných 90°). Ale třeba se pletu. Vyfotím a budu rád za názor. Odpoledne to sem dám.
jak je ta stavba stará? nejsou náhodou stupačky litinové a z nich jen pvc vývody? pak bych se nedivil tomu betonu
Ahoj. Tohle může být problém i pro znalého. Chcete měnit způsob napojení záchodu v konstrukci ,která byla sestavena pro to původní řešení. Jestli se přece jen nějak dá, rozpojit ten hlavní řád odpadového potrubí, nad tím téčkem a zase spojit nějakým novým systémem, já netuším. V HTéčku se to dá, ale u něčeho z roku 1977, nevím. Jestli by se daly nějak dohnat rozdíly v průměrech. Si myslím, že to jiné, nové napojení pomocí pootočeného kolene, by šlo. Asi ti nezbyde, než se smířit s tím, že budeš mít u země takový krycí schůdek na zdi. To zas, tak moc místa, v koupelně nezabere. A tuhle montáž do podstatně zjednoduší.
Možná, že by šlo tu odbočku u toho Téčka odříznout a zatěsnit na ten koneček nějaké to koleno. Ale, jak píšu, problém může být s průměry. Nějaký šikula to třeba na místě skoukne a zvládne. Někteří řemeslníci s praxí, někdy, dokáží i nemožné. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.