Nejste přihlášen/a.
Přítelkyně syn studuje v Plzni kde je přechodně ubytován a musí tam platit za domovní odpad. Trválé bydliště má však v Č. Budějovicích kde po něm magistrát města požaduje platby za domovní odpad také, Zdá se mi to trochu nelogické a proto se ptám, kde je povinnen tento poplatek platit a kde ne. Děkuji za odpověď.
Pro každou obec /město/ platí jejich vyhláška. Záleží na moudrosti či nenažranosti zastupitelů. Někde mají výjimku, že v místě trvalého pobytu není nutné platit,pokud se přinese potvrzení,že se zaplatilo jinde. Ale těch "moudrých" je málo. Zpravidla jsou nenažraní. Je třeba se podívat /na internetu/ na příslušné vyhlášky Plzně a Budějic a příslušné najít.
v rámci poradenství bych tak mohl i udělat,pokud by byl zájem - makon@asociace-sos.cz -bezplatná poradna Špk
A co když bude hradit lividaci odpadu v Praze. Tam je systém zcela odlišný a žádné potvrzení nedostane. V Praze majitel domu objedná popelnic, kolik chce - za ty zaplatí magistrátu a počet osob je mu naprosto ukradený, protože platba za odpad není vázána na počet osob, ale jen na množství vyprodukovaného odpadu.
Makon má pravdu. Minulý rok jsem měla popotahování s městským úřadem, že jsem nezaplatila odpad na svém trvalém bydlišti. Byt pronajímáma bydlíme s mužem na chalupě. Z vesnice kde bydlíme jsem dala potvrzení, že jsem odpad platila, ale musela jsem přesto zaplatit i na trvalém, protože to tak město má uděláno. Koukala jsem jako kafka *udiv*. A to jsem vlastně musela doplatit i pokutu za nezaplacení včas. Řeknu vám, že jsem to ani netušila, že musím platit dvakrát. Měla jsem za to, že když odpad nedělám, tak ho taky neplatím. NAOPAK!
Pokud vaši nájemníci neplatí odpad sami ve vašem bytě, tak je to v pořádku, že jste platila na chalupě i v tr. bydlišti, co je na tom divného.
Některé obce chtějí mít výběr co nejjednodužší a tudíž i nejlevnější a to je podle osob s trvalým bydlištěm. Evidence skutečně bydlících osob je složitější - tudíš i dražší - a uchylují se k ní většinou obce s velkým počtem nepřihlášených obyvatel a pak obce, které se snaží odpad fakturovat "spravedlivě."
doplněno 27.12.14 00:51:Tak jsem si pročetl zákony. Ze zákona o odpadech mi vyplývá, že obce mají dvě možnosti: Paušálně vybírat poplatek od lidí přihlášených k pobytu nebo vybírat úhradu na základě smlouvy; musí se všemi plátci uzavřít písemnou smlouvu. Takto to je například v Praze, kde ze zkušenosti vím, že má smlouvu majitel (u paneláku to bylo družstvo.) A stejně je to v Českých Budějovicích.
Tu máte výnatek ze zákona o domovním odpadu a není o čem špekulovat.Já mám to samé a neplati nic nepomůže.
(1) Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů platí
a) fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt; za domácnost může být poplatek odváděn společným zástupcem, za rodinný nebo bytový dům vlastníkem nebo správcem; tyto osoby jsou povinny obci oznámit jména a data narození osob, za které poplatek odvádějí,
b) fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba; má-li k této stavbě vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu.
(2) Poplatek se platí obci, na jejímž území má fyzická osoba trvalý pobyt nebo se na jejím území nachází stavba určená nebo sloužící k individuální rekreaci.
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, kde se má platit domovní odpad.
Mám nájemníka ,který má trvalé bydliště Kánín 31 (nymbursko)., kde má trvalé bydliště u rodčů a chce si ho tam nechat.
Nájemní smlouvu má v Kolíně a tam také přebývá.Obě obce požadují platbu za TKO.
Kdo má pravdu, nebo musí platit za odpad v obou místech.
Děkuji za odpověď.
Jaroš Lumír
Moje dcera to vyřešila tak, že přinesla potvrzení z úřadu, kde opravdu bydlela a za odpady platila tomu, kde nebydlela, pouze byla hlášená a popelnici nepoužívala. Byli spokojení a platbu nevyžadovali.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.