Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Ja 1, já bych byl poněkud opatrný v nápovědě a radám, co jsi tu popsal. Machrovat je asi zajímavé, ale v tomhle, to může být dost kontraproduktivní. Kolegové to popsali dost přesně.
Sousedko, do tohohle radši nezasahuj. Jde o život, při manipulaci se zařízeném ČEZu, kde nemá běžné občanstvo co dělat. Jestli chceš mermomocí sousedce trochu pomoct, tak jí k sobě natáhni prodlužku. I tak to výjde levněji. Hlavně pro tebe. Tak, rozum do hrsti. Ahoj.
Vážená tazatelko, Vaše sousedka je dospělá a svéprávná, tak nevím, proč se do jejích záležitostí pletete Vy a neudělá si to ona sama, to je jedna věc. Druhá věc je, že hrát si s elektrikou, pokud tomu nerozumíte není sranda. Třetí věc je to, že v podstatě můžete být přestupkově či dokonce trestně stíhaná jak se někdo dozví, že jste to udělala Vy! ČEZ k tomu odpojení měl jistě důvod, pokud pojede elektrika dál, říká se tomu přinejmenším krádež. Pojištěná sice jste, ale za sebevraždu se peníze ve většině případů nevyplácí. Nevím jak Vás, ale mne to učili už ve školce, že se nemá sahat do zásuvky ... Lidská hloupost holt nezná mezí. Můj názor je ten, že pokud sousedka chce elektriku, ať zaplatí co dluží, popř. si ten černý doběr sjedná sama. Pokud chcete mít v lepším případě "jen" problémy s policií, v tom horším s úřady popř. soudy a v tom nejhorším se zmrzačit či dokonce přijít o život při nesprávné manipulaci či dotyku s "živou" částí el. obvodu, tak si poslužte.
doplněno 22.12.14 20:27:promon a hambucker bod
trtr bod, lépe bych to neřekl
Toť otázka zda je to černý odběr nebo krádež. Elektroměr nesebrali, tak je odběr přece řádně měřen. A paní klidně může říct nešel mi proud, zavolala jsem elektrikáře, dal tam nové pojistky nebo jak se to jmenuje a najednou to funguje. Asi je nepřizpůsobiví ukradli a rozebrali na mosaz a stříbro. Žijeme přece v ČEZké republice.
Zdravím, radím tam nic nemontovat! Nemáte oprávnění zasahovat do el. zařízení a natož do hlavní rozvodnice ČEZU. Pouhý vstup do skříně je přestupek a v případě že se něco stane, tak navíc obecné ohrožení, krádež a kdo ví co. Žehličku na pojistky (ten držák) by Vám správně neměli ani prodat. Na montáž takovýchto pojistek musíte mít vyšší paragrafy vyhlášky 50, což mnohdy nemá ani běžný elektrikář.
Pokud Vás někdy praštilo 230 V(250V) tak vězte, že rána 400 V volty není uměrně vetší, ale přímo ďábelská a navíc to pěkně škvaří kůži a svařuje obecně.
Sousedce to sebrali možná pro nezaplacení, či pro nevyhovující stav či pro něco jiného. Jak, říkám, nic nemontovat. Můžete sebe i sousedku zabít, či vystavit nebezpečí samotné techniky Čezu!
Potřebujete tohle držadlo a pojistky. Popřípadě i kličku na "energetický" zámek. Jestli pojistky máte tím líp, jestli ne tak to je blbý potřebujete znát velikost jestli "krátké" (vel. 000 nebo 00) anebo "dlouhé" (vel. 0 nebo 1 nebo 2) a proudovou hodnotu. Pokud má paní hlavní jistič 25A jsou nožovky 40 nebo 50A s charakteristikou gG.
Pokud chcete dobrou radu - nehrabejte se v tom! Obzvláště pokud s nožovkami nemáte žádné zkušenosti. Ne že by to bylo něco moc technicky složitého, ale jde o to, že se hrabete v almaře, kde je fůra částí pod napětím a dotknout se jich nebývá bez následků. Krom toho těmi pojistkami mohou téci slušné proudy, takže to chce nasadit vcelku rázně, pokud to budete zasouvat pomalinku, tak se taky můžete dočkat fajn oblouku a následného vypálení pojistkového lůžka, což Vám ČEZáci promptně naúčtují i s chlupama. Ostatně i ta žehlička samotná stojí pokud vím, cca 400 Kč.
Takže - pokud ČEZ pojistky vytahal, tak k tomu asi měl důvod a Vy nejste oprávněná tam ty pojistky strkat zpět. Co když to vytahali proto, že třeba něco dělali za nožovkama a někde visí dráty v luftě? To smrdí průšvihem už na dálku. Sousedské vztahy jsou prima věc, ale tohle je už trochu přes hranu...
Skřín zavřít a jít pryč, pokud sousedka není schopna zavolat na ČEZ tak jí tam zavolejte vy, ale v žádném říkám v žádném případě tam nezkoušejte dávat ty nožovky, chce to určitý grif, praxi a sílu, pokud se Vám trošku zatřepe ruka či zaváháte bude to taková jikra a taková pecka že jste ji nezažila a možná už nezažijete. Můžete mi věřit měl jsem od 3 x 380 popálenou ruku ze shora na černo, chycené šlachy a trvalo měsíc než jsem pohnul prstama a odstaňování té popálené kůže taky celkem lahůdka, potom čekaní zda transplantace nové kůže či ne? Naštestí mi tenkrát bylo 21 a nějak se to rozchodilo, ale víckrát už raději NE...od té doby mám od elektriky hezký odstup, není vidět , ale je pěkná svině...
Zdravím, takto může vypadat neodborná montáž (je to sice větší zařízení, ale 400V má už slušný potenciál vytvořit podobné věci:
Abych nemluvil to větru, tak jsem byl účasníkem toho, že se při řezání dřeva sekla vysoce výkonná cirkulárka (velmi nebezpečná věc), která bohužel zásahem kutila nešla jednoduše vypnout (neoborná oprava vypínače ). Protože jsem neznal poměry v objektu (přesně co který jistič jistí), tak jsem běžel k místu k to bylo zapojeno a prostě jsem to musel vypnout vytažením vidlice (krajní nouze). Takový blesk z 400V jsem jaktěživ neviděl (cirkulárka, i když byla seklá, tak brala maximum a jak je známo, proud když teče, tak téci chce dále. Tím chci říci, že když si někdo myslí, bože, tak to bude chvíli jiskřit jak elektroda el. svárečky, tak je na omylu. Pustit se v případě zásahu 400 V nelze a normálně Vás to uškvaří (zásuvka dá klidně 32 A, to je 1000 x více, než na co reaguje chránič) a pokud tam má někdo motorové jističe či pojistky se zpožděním, tak Vás nezachrání vůbec nic.
Milý Ju, ty jsi ale nasazoval ty pojistky v době, kdy byly všechny spotřebiče v domě zapnuty, že? Když bude vypnutý hlavní jistič pro domek, tak tam přece nemohou žádné proudy téci !
Jinak ale doporučuji do pojistkové skříně nezasahovat a záležitost řešit se zaměstnanci ČEZ.
Pokud se v tom hrabe někdo kdo má obě ruce levý a k tomu volšový tak se není čemu divit. Já jsem byl svědkem jak míchačka profackovala zedníka protože byla připojovaná přes několik redukcí a prodlužováků a nějakej vocas přehodil ve vidlici fázi s ochranným vodičem. Taky byly skoro všechny svorky uvolněný tak že lanka (bez dutinek) vylézaly ze svorek! Byly to ty starý krámy 25 a 60 A bakelit/porcelán.
Ano - lepší je ta klasika když stojí pomocník u míchačky u kola a vytřepává si z boty kamínek, škube nohou a rukama se drží kola, přiskočí druhý podavač a lopatou mu přerazí obě ruce, protože si myslí, že míchačka probíjí on škube nohou a nemůže se pustit...zednická klasika..., ale ty černý bakelity/porcelán to byla klasika a jak je použito několik prodlužovaček a redukcí tak už je to samo o sobě podezřelé...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.