Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, zdědila jsem pozemek který jsem připravovala k prodeji a upravila jej na stavební parcelu, na pozemku již mám veškeré inž sítě atd... do stavební parceli jsem investovala již hodně peněz,času a úsilí. Jenže jsem teď na pozemku přes půl roku nebyla, a když jsem se tam teď jela podívat tak mě strašně naštvalo že si soused přesně na hranici pozemku postavil cca 10m dlouhou garáž,dle mého se jedná o garáž kombinovanou s dílnou-usuzuji dle velikosti. Stavební parcela kterou vlastním byla vyjimečná především lokalitou-klidné místo s nádherným výhledem na les. Soused si tu garáž umístil přímo do výhledu a na pozemek vrhnul dlouhý stín. garáž se táhne 10m podél hranice pozemků. Kdokoli by si postavil dům nyní na této parcele tak by měl výhled do zdi. Nejvíce mě vytáčí ta drzost,postavit si to tam bez svolení, kdyby o to svolení požádal než by začal stavět,nevyhověla bych mu a tyto problémy by nebyly. Ironické je to že on má tak širokou parcelu že si tu monstrozní garáž mohl postavit krásně z druhé strany,jenže to on neudělal protože je vyčůranej, pak by měl totiž stín na zahradě on a na les by neviděl,myslím že to má dokonale promyšlené. Co mám dělat? Garáž má betonové základy, a už je skoro dostavěná. Myslím si že k tomu nemá ani stavební povolení. Ale co hlavně tak nemá moje povolení. Moji parcelu tím znehodnotil a razantně jí ubral na atraktivitě a tím hlavně na ceně. Chci aby garáž odstranil,ale zároveň si s ním nechci dělat špatné vztahy. Je nějaké jiné řešení? Kamarád mi ještě poradil že by mi mohl vyplatit finanční náhradu,za to že ubral pozemku na atraktivitě,a že mi ji zastínil, ale to by se mu asi ta garáž moc nevyplatila. Je nějaké šetrné řešení jak toto vyřešit?
bydlet tam nebudete, tak jaképak zlé vztahy se sousedem, zeptejte se ho, kde má stavební povolení a vyjímku z umístění stavby, kde musí být váš souhlas, pokud to nemá (jako že ne), vyfoťte tu jeho stavbu, sepište to všechno a pošlete, nebo s tím zajděte, na místně příslušný obecní úřad s rozšířenou působností, kde je stavební odbor, který se vám k tomu musí vyjádřit a celou věc prošetřit
zřejmě byl přestoupen zákon i v tom, že Vás nevíme proč obešli v územním řízení, kde jste měla se stavdou dát souhlas nebo nesouhlas ev. námitku. Myslím si, že podle současně platných zákonů stavět na hranici poz. je nelegální ve většině případů yjma některých vyjímek, pod kterými si představuji řadovou zástavbu ve městě, kde je naprosto běžné- dům na domě, což zjevně Váš případ nění. Min odstup je myslím si 3m. Podejte stížnost na příslušném SÚ resp. podnět k prošetření.
doplněno 23.12.14 17:05:pardon, zřejmě máte pravdu ve vzdálenosti, ale zde to až takovou roli nehraje jako ostatní zmíněné okolnosti.
Podle č. 501/2006 Sb. § 25:
(2) Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností; v takovém případě se odstavec 4 nepoužije.
...
(4) Vzdálenost stavby samostatné garáže, stavby uvedené v § 103 odst. 1 písm. a) bodě 1 stavebního zákona a stavby pro podnikatelskou činnost odpovídající svými parametry § 104 odst. 2 písm. d) stavebního zákona, umístěné na pozemku rodinného domu, od společných hranic pozemků rodinných domů nesmí být menší než 2 m.
Pozn.: Nevím jestli stavební pozemek je totéž co pozemek rodinného domu a jestli to má v tomto případě nějaký význam.
Usko-o rozměrech nepíšu ,ale o tom,že by měl tazatele souhlasit s umístěním stavby těsně vedel hranice pozemku,teď je ale otázka zda-li bylo získáno povolení podfukem či něčím zfalšovaným nebo zda-li tazetel nevěnoval pozornost oznámení a pak při jeho nereagování bylo bráno jako souhlas se satvbou!
diesel- asi něco mi uniklo, něco se změnílo? Kde se dočtu o minimální vzdálenosti 3 m? Nějaký dodatek? Mám pořád za to, že se jedná o 2 m. Díky
Děkuji všem za názory, vsázím tak 90% že to polení k tomu ani nemá. Je to takový kutil domácí,mladý muž-stavebník- i dům si postavil sám. za tři dny tam jedu tak si to vyfotím a hned po svátkách s tím zajdu na příslušný SU a budu řešit jen přes stavební úřad- abych se vyhla hádkám,nejsem ten hádací typ a určitě by se pán hádal o tom nepochybuji, přeci jen už má stavbu skoro u konce,možná tam má natažený i sítě-to nevím. Akorát asi přihorším své sestře,má domek hned vedle mého pozemku, doufám že jí tam nebude chodit dělat peklo. Jak tady někdo řešil tu situaci že je možné že jsem nebyla k zastižení když mi SU posílal žádost o vyjádření,tak toto není možné. Na katastru mou adresu i telefon na mě mají,tudíž bych o tom věděla. Písemnosti atd. si vždy vydzvedávám. Tuto variantu vylučuji. Zajdu na ten SU co nejdříve,a zkusím zjistit o co jde a co mám dělat. Pak Vám napíši co jsem zjistila.
jaké šetrné řešení? ON postaví garáž na hranici vašeho pozemku bez vašeho souhlasu vyčůraně aby stínila vám a ne jemu, a vy chcete řešit šetrně? To se žádného řešení nedočkáte. Okamžitě bych si šel stěžovat na stavební úřad. Víte jak to v naší zemi chodí, co je jednou postaveno, to se nebourá. Jednodušší je vydat dodatečně povolení.
ano to je mi jasné že tak by to bylo nejjednodušší. Jenže co to vyřeší? Jde mi hlavně o cenu pozemku a o to že se mi bude nyní těžce prodávat,budu muset hodně slevit. Jak je ten pozemek úzký tak to vypadá strašně úzce a tmavě, takový chmurný zákoutí. A hlavně jsem tak strašně naštvaná že se mě na nic nezeptal, jako by si myslel že jsem úplně blbá. Kdyby mi ta garáž nepřekážela tak to vůbec neřeším a povolení mu dám hned.
A o co vám jde? Stejně ten pozemek chcete prodat, váš soused to už moc dlouho nebude. Co se tím vyřeší? Možná víc než když si se sousedem budete chtít přátelsky poklábosit o stavbě garáže. Můžete tajně doufat, že úřad rozhodne o odstranění stavby. Já bych do toho šel natvrdo, na hrubý pytel hrubá záplata.
Chci aby garáž odstranil,ale zároveň si s ním nechci dělat špatné vztahy. Je nějaké jiné řešení?
Ano, odprodat vaší parcelu sousedovi za původní cenu.
Chcete nemožné. Nehcete garáž, ale nechcete nepříjemnosti. Proto jsme napsala z recese šetrné řešení- prodat vše. Soused si může vybrat, buď ho naprášíte na st. úřad a nebo odkoupí vaše pozemky. Ať tak či onak, žádné šetrné řešení to nebude, to prostě neexistuje. Bude to boj a běh na dlouhou trať. Nezávidím vám.
co myslíte původní cenou? Tím myslíte cenu za kterou jsem to měla v úmyslu prodat? V naší obci se pobyhují ceny klasických parcel kolem 350-500za metr. Naše parcela u lesa měla však hodnotu 800kč za metr. a velikost 1250metrů. to vychází kolem milionu. Navíc je v tom i to že já vlastním celkem 3 pozemky za sebou. Z nichž je přístupný z cesty pouze ten s tou garáží na hranici, ty dva zbylé pozemky jsou přístupné jedině přes ten první pozemek. Tudíž když bych mu ho odprodala tak bych musela i s těmi osatatními pozemky,což je navíc dalších 3000metrů. Původně jsem měla v plánu že tu přední parcelu upravím na stavební a budu tam stavět a ty 2 ostatní si nechám k ní, jenže nakonec kvůli přesunu zaměstnání mého přítele jsme se rozhodli že to prodáme a budeme stavět jinde. Nyní je naše vyhlídka taková,prodat ty parcely jako celek-výhodně. tzn. tu první za milion a ty vzadu na kterých je nutno udělat ještě hodně práce bychopm k tomu prodali za cenu zahrady a ať si s tím dělá kdo chce co chce. Tedy pokud bych sousedovi nabídla aby to odkoupil tak bych mu to musela nabídnout celé-tedy přes 4000metrů. Jinak by i zůstaly 2 parceli ke kterým bych se nikdy nemohla dostat.
Dobrý den, nejsem právník ale jestli z pochybujete jestli má stavební povolení tak začněte od základu. Zjistěte si jestli má stavební povolení. A na druhou stranu berte potaz, že jestli on je na svém pozemku, může si postavit garáž na jakkoliv místě. O vaší prodeji pozemku nemohl tušit.
Garáž si nemůže postavit na jakámkoliv místě, minimální vzdálenost stavby od hranice pozemku je 2 m. Pokud chce postavit stavbu na hranici pozemku, musí mít k tomu Váš souhlas a úřad mu musí udělit vyjímku. Já osobně bych to hned řešil na stavebním úřadě.
ještě bych se důkladně zamyslel nad Vaším argumentem, že je stavba na hranici. Hranice běžně není vytýčena. Jde to nějak pro úředníka ověřit . . .? Mě je to fuk, ale budou chtít mít to podložené. Podle čeho víte, že to je na hranici. Cokdyž to postavil těsně u plota, plot je blbě a dokonce 2m jinde než je správná geodetická hranice, ha. Abyste nakonec nezjistili, že se hádáte o pozemku, který je toho stavebníka. Lidi toho hodně napovídají, co kde čí je a pak příjde digitalizace mapy KN a všichni se diví, že potok je vlastně fyzicky tam, kde si mysleli, že je cesta, a cesta u potoka je vlastně fyzicky tam, kde už je pole atd atd.
V § 103 jsou vymezeny stavby, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení. Jsou to např.
- stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o jaderná zařízení.
Dodám, že v mém okolí již všude digitalizace proběhla, včetně kontroly operátu, tak jsem již neuvažoval nad vytýčením hranice...
§79, je to přesněji k danému tématu
Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují
o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
Aha takže si můžete postavit (pitrs) garáž třeba na pozemku, který není v ÚP určen jako zastavitelný a jde o louku či pole. Neradte zde nesmysly ! DíK. Stabu musí povolit SÚ a ne tak, že se podíváte z okna a řeknete si "tady to bude" !
to miramira: přečtěte si laskavě ještě jednou moji reakci v diskusi, než začnete někomu psát, ať neradí nesmysly! Reagoval jsem pouze na stavbu na hranici pozemku, nikoliv na druh pozemku v ÚP!
ještě jednou můj příspěvek: Garáž si nemůže postavit na jakámkoliv místě, minimální vzdálenost stavby od hranice pozemku je 2 m. Pokud chce postavit stavbu na hranici pozemku, musí mít k tomu Váš souhlas a úřad mu musí udělit vyjímku. Já osobně bych to hned řešil na stavebním úřadě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.