Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mikrovlná trouba - jaké nádobí?

Od: majomajo* odpovědí: 11 změna:

Hezký den,

chci se zeptat,v čem se může a v čem ne zohřívat jídlo v mikrovlnce.

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jen doplneni, pokud plastove nadoby pro tento ucel urcene tak hlavne bez dekliku. Nikdy bych neveril co dokaze s pevnou plastovou krabickou udelat podtlak ktery uvnitr krabicky paradoxne vznika.

majomajo*
hodnocení

taky jsem se o tom přesvědčil*stop* i když výrobci píšou,že je nádoba vhodná,nenapíši,že bez vršku

jabraka*
hodnocení

3x

Mikrovlnná trouba je pro úsporu el.energie přímo poklad v domácnosti.Musíme při jejím použití vycházet z principu.Energie mikrovln je "naladěna" na molekuly vody.V podstatzě je mechanicky rozkmitá a tím realizuje teplo.Ty materiály,které kolega výše uvedl,jsou převážně bezvodé.Pro použití jsou nevhodné ty plasty,které obsahují i když málo,tak kolem 2 % vody.A to stačí,aby se trochu ohřály.Některé výlisky mají tepelnou paměť,při ohřátí na určitou teplotu,obvykle nad 100 st C,mění svůj tvar.Ale nejlépe je používat na ohřev skleněné nádoby.Dlouho panoval laický názor,že kov do MW nesmí.Ale omezení je jen tehdy,pokud kov je soustředěn tak,že tvoří závit,kruh,v něm se indukují vířivé proudy,způsobující zkrat.Mám bezpečně prokázáno,že na př.zavařovací sklenice s omnia víčkem se klidně do MW dát může, bez jakéhokoliv nebezpečí.Lze tedy v MW zavařovat zeleninu a ovoce.Také kovová lžička v čaji,nebo kávě vůbec nevadí.

JABRAKA

binka*

Opravdu? No vidíte, tohle jsem nevěděla ...Jen doplním - pozor na dřevo. Jednou jsem nechala v misce malou vařečku a vyndala ji úplně černou, k ohýnku nebylo daleko ...*uf*

jabraka*

Opět,suché dřevo nic neprovede.ale většinou obsahuje dost vlhkosti,a to stačí na ohřev.

JB

chasgoj

no ale v tom se pletete. vířivé proudy se indukují na plochu a tvoří malé kruhové smyčky kolmé na střídavé elektromagnetické vlnění. velikost indukovaného proudu zálezí na ploše, materiálu a síle (a frekvenci) elektromagnetického pole. a to, že tam dáváte zavařovací skleničku s víčkem je pěkné ale i to má svůj důvod. plocha víčka je rovnoběžná se siločarami záření. zkuste víčko postavit a nebo tam dejte kousek alobalu a uvidíte :)

jinak kov by do mikrovlnky neměl přijít. někdy se nic nestane a někdy to skončí rozbitou mikrovlnou troubou :)

jabraka*

Určitě se nepletu,je docela možné,že se i v ploše plechu vytvářejí vířivé proudy,alke nemá to na funkci MW vliv.Vždyť i skříň MW je z plechu.Jen za plechovým víčkem je stín mikrovln.Hlavně tu nastává odraz.Staniol.stejně jako tenké napařené vrstvy se i malými proudy snadno ohřejí a taví se.

JABRAKA

chasgoj

Vířivý proudjeelektrický proudvznikající vplošnýchaobjemovýchvodičích, když se v jejich okolí měnímagnetický indukční tok. Indukované proudy mají v takových případech charakter proudových smyček.
Důsledky jsou stejné jako u každého indukovaného proudu, snaží se svým polem zabránit změně, která je vyvolala. Zeslabují tak budícímagnetický tok. Největší zeslabení nastane uprostřed průřezu, protože ten obepínají všechny indukovanéproudy.

každopádně se omlouvám za špatnou formulaci. to co jste napsal jsou klasické indukční proudy na závitu. vířivé proudy tam prostě vznikají a záleží jen na okolnostech jak jsou silné a co to udělá ve výsledku. jinak princip mikrovlné trouby je stejný jako princip indukčních pecí které se používají pro tavení kovů.

hodnocení

2x

Ne v kovových nádobách a plastech, které by se mohly rozpustit. Většina nádob je již od výrobců označena symboly pro mikrovlnku, myšku či třeba mraznici...

doplněno 20.05.09 11:47:

Nikoliv MYŠKU ale MYČKU! Někdy se povede docela pěkný překlep... :D

majomajo*
hodnocení

já jsem rozmýšlel,co to může bejt*ua*,ale dík za odpověď

alf*
hodnocení

2x

doporučuje se sklo, keramika bez pokovení, plastové nádoby k tomu určené ale většinou tam vydrží všechny.

Nic s kovem, v talíři nenechat lžíci. Pokud tam nějaký kov bude trouba to dá obvykle celkem hlasitě vědět, začně to prskat. Někdy i jen zdánlivě barevný hrneček je opatřen barvou obsahující kov a už prská.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]