Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení podkrovní místnosti polystyrenem

Od: petrm* odpovědí: 10 změna:

Ve staré roubence je půdní vestavba. Je ovšem udělána poněkud nestandardně, je "samonosná", vnější stěny jsou (více méně) volně přístupné (bez bourání čehokoliv). Vestavba je z palubek. Mezi střechou a vestavbou je cca 20 cm až půl metru volného místa. Střecha je plechová, plech přímo na prknech, bez fólie. Tuto vestavbu bych chtěl zateplit. Přímo se nabízí možnost obložit vnější stěny vestavby polystyrenovými deskami, jaké se používají na zateplování. Stačilo by nařezat desky a nalepit zvenku na stěny vestavby. Původně bylo zateplení uděláno igelitovými pytli naplněnými skelnou vatou - myši prokousaly pytle, skelná vata byla časem všude - proto nejsem příliš nakloněn standardnímu řešení - minerální vatě.

Je nějaký důvod nepoužít polystyren? Hygienické důvody? Někde jsem četl, že se na zateplování používají i sypané polystyrenové kuličky, tak snad to není až tak závadný materiál.

Děkuji, Petr

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

jsem pro vatu. Z čeho jsou stěny a strop? To je tedy jako bedna uprostřed půdy? Jak se to moc obývá?

petrm*
hodnocení

Ano, je to v podstatě bedna z palubek uprostřed půdy. Je dost těsná, všechny spáry palubek byly pečlivě zevnitř zatěsněny truhlářským tmelem (právě proti vypadávání oné skelné vaty, mít skelnou vatu v posteli - nic moc). Vatu bych musel asi dost složitě připevňovat, není ji kam "vmáčknout", zvenku je "bedna" jen holé rovné stěny z palubek. Polystyrenové desky by se jen na pár místech přilepily, případně přibily. Obývá se velice málo, dá se říct jen pár dní maximálně týdnů v roce.

celp*

Klidně to udělejte z polyše jako když se zatepluje fasáda pozor na dokonalé zakrytí,jinak Vám to vyzobou vrabci a myši.

hodnocení

0x

Milý Petře, pokud jsem pochopil dobře, chcete zateplit "obálku" budovy EPS fasádním. Není vůbec problém, nalepit (dostatečnou) tloušku polyš pěnou, pak lepidlo, perlinku, lepidlo, penetraci a omítku, dle Vaší libosti. Jen pozor na rosný bod! Ten musí být v izolantu, jinak...

petrm*
hodnocení

Možná jsem se vyjádřil nepřesně. Ta dřevěná vestavba je na půdě která má všechno co má mít. Není úplně těsná, takže myš se asi občas objeví, čas od času mravenci, ale jinak je vcelku těsná. Zpředu je dřevěný štít , ten ale netvoří žádnou stěnu vestavby. Tzn. žádná fasáda. Prostě, v průřezu, stěna (a strop) z palubek (cca 2 cm tlustá), na ní nalepen polystyren (řekněme 6 cm tlustý), pak bude vzduchová mezera (jak kde, desítky cm) a pak střecha (prkna, na nich plech). Tzn. zvenku (tím myslím mezi vestavbou a střechou resp. štítem) bude holý polystyren. Ptáci se na půdu nedostanou, tak snad myši... ale myslím že pro ně zas není polystyren tak moc zajímavý...

nechápu detaily, fotky by nebyly?

EPS musí být chráněn "něčím", vzduchová mezera je špatné řešení. (podle velikosti)

petrm*
hodnocení

Fotky tady žádné nemám, tak jsem to aspoň namaloval, viz obrázek.

Zateplení podkrovní místnosti polystyrenem

vždyť to říkám, jednou vidět je lépe jak 10 vyprávět.

Ano červené může být EPS, ale nejenom tam. Co je dole? Jakou tloušku chcete? kolik je uvnitř prostor vytápěn, jak s přehříváním.

Zkuste mě najít po 16:30 hodině, na ICQ 55180641, skype. milancukrar.

Rozebereme to do detailu i s doplněním otázek.

petrm*
hodnocení

ICQ bohužel nemám.

Podlaha je poměrně dobře tepelně izolovaná, s tou nechci dělat nic. V místnosti pod podlahou (cca 5 x 5 m) budou krbovky 8 kW. V podkrovní místnosti (vestavbě) se bude topit el. kamínky 2 kW (nebývá se tam často). Místnost je tak 4 x 5 m, takže to musí stačit, myslím (nepřepokládám pro zimu, spíš jaro a podzim). Tloušťku polystyrenu nevím, řekl bych že takových 6 cm musí už udělat hodně.

Děkuji za Vaši pomoc.

Petře, "Podlaha je poměrně dobře tepelně izolovaná" to nechám jen na Vašem hodnocení.

Ale nevěřím tomu, ale to je opravdu jen na vás.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]