Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám plynový kotel Protherm Gepard. Byl nový a po nainstalování vše běželo jak má. Jenže po nějaké době přišel plynař na revizi, částečně ho rozebral a pročistil. Vše stále funguje skvěle, ale od té doby začal v určitých momentech hučet. Když třeba kotel stojí jen 2 - 3 hoďky, tak se pak zapne hezky tiše, jenže jakmile ho nechám stát třeba půl dne a pak ho zapnu, tak pak prvních pět minut hučí jak stíhačka, slyším to i z chodby přes dvoje dveře do pokoje. No nějak by mi to nevadilo, jde jen o pět minut, proto jsem to dlouhou dobu neřešil, ale teď mam jinak směny v práci a v noci mě to budí. Koukal jsem dovnitř, ale nic mi nepřijde podezdřelé, nic není špatně dovřené, ohořelé atd. Jinak čerpadlo to asi nění to je slyšet jak sepne a běží hezky potichu, začne to hučet potom co se zapne plyn (tak to hrozně hučí jakoby do komína). Nevím co stím. A ať mi prosím někdo neříká, že je to normální (taky jsem to někde četl), pač předtím to nedělalo! Díky
S největší pravděpodobností špatná obsluha, proč kotel vypínáte - při odchodu řežim temprování či sporo pokud to umí, vypnutím kotle přerušíte režim, otopná soustava vychladne, při zapnutí ekvitermní reg. hlasí studená vrac. se voda -- topit naplno aby se dostal do předvoleného řežimu, a pokud máte sekvenční hpřák čehož sem se nedočetl tak pokud má 4 - 5 sekcí / hořáku/ tak tak to té stíhačce odpovídá...není na tom nic divného.
Revizní technik by si nedovolil dát štempl pod špatně pracující plyn. zařízení, při sebemenších pochbybnostech revizi nepotvrdí a nařídí opravu zařízení do plně funkčního a bezpečného stavu...asi tak...
Ja ho jako nevypinam uplne, mel jsem na mysli, to ze se vypne (tim myslim ze netopi, ne ze je zcela vypnut) podle rezimu co mam nastaven na termostatu. S temi sekcemi horaku, to nevim kolik ma a jak to zjistim, nerozumim tomu, je to ma prvni zkusenost s plyn. kotlem. A vim ze revizni technik by mi nedal stempl kdyby kotel nebyl v poradku, proto tomu verim a pouzivam ho... jen se proste snazim vyresit ten hukot, pac to proste predtim nedelalo a jak uz tu nekdo psal, je moje chyba ze jsem to neresil hned jako reklamaci. Verim tomu ze je to nejaka prkotina, ale neumim ji najit A jinak jak tu taky nekdo psal, stim ze to huci kdyz se zacne topit na vysi vykon, tak to by sedelo ---> Kdyz se zapne topeni, tak kotel nejdriv sepne cerpadlo, to je jeste klid, pak sepne plyn a hori, to jeste neni takovy rachot, pak to sepne na plny vykon, a pocelou dobu co to topi na ten plny vykon, to huci jak ta stihacka, ale jak rikam je to jen kdyz uplne vychladle topeni, kdyz to pak tento ciklus zopakuje znovu tak to na ten plny vykon uz tak nehuci, je to logicky trochu vic slyset, ale neni uz to ta nekolika nasobne hlucnejsi stihacka. No ja chapu ze se v tom kotli pri tom prvnim topeni dejou jeste vselijake ruzne veci kdyz je studeny, tak ze to bude asi vic hucet, ale jak rikam, predtim jsem stim topil uplne stejne a takhle mi to nikdy nehucelo. Nechce se mi furt volat nejaky plynar to vzdycky stovek co si pak reknou, proto pisi sem, jestli nekdo nema taky tu zkusenost. Zatim diky za reakce
Mám Protherm Medvěd a ten funguje tak, že když se rozběhne tak nehoří naplno, teprve poté, co voda v otopné soustavě dosáhne jisté teploty, tak se rozběhne naplno a hučení hořáků je mnohem slyšitelnější.
Nemůže to být totéž? Je možné, že jste si toho dříve nevšiml.
Pokud usuzujete závadu, zavolejte odborníka.
Pokud byste to řešil ihned po návštěvě revizáka, mohl jste to mít "v rámci záruky" - takto bude těžké prokázat, že důvod hučení vznikl demontáží právě revizáka...
Opět - zkuste nejdříve domluvu s tím, kdo to měl udělat. Pozvěte si ho, vysvětlete v klidu, ... Někdo by si řekl o pár korun za cestu, někdo bude chtít peníze za servis.. V každém případě plyn je plyn a hučení může znamenat i chybnou následnou montáž a nebezpečí výbuchu... (nechci strašit - já si raději plyn do domu nezavedl, bojím se ho)
nevim presne jakou mate na mysli, jinak podle me vse tam sedi jak ma. Nekoukal jsem jen na komin, nema byt treba neco tam?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.