Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám tento tarif d45d comfort od čezu kvůli tomu, že mám v domě elektrokotel. ALE!
Mám to teďka nově zapojené a plánuji ho zapínat pouze v nejnutnějších případech např. když někam pojedeme a než zatopím v normálním kotli apod. Někde jsem četl, že čez chce aby spotřeba v elektrokotli byla 40 procent celkové spotřeby, je to pravda? A když to nesplnim tak co?
Další věc. V ČEZu mi nastavili měsíční zálohy na 1500Kč. Není to nějak málo? Sice v baráku mám skoro všechny spotřebiče A+++ a LED žárovky všude, ale stejně...
Díky za každou radu.
40% spotřeby chce ČEZ pouze na to, aby vám byla schválena sazba D45d. Pak již spotřebu nijak nekontroluje. Já než jsem prodala nemovitost, tak sazba zůstala i pro kupujícího i když půl roku nebyl žádný odběr.
Zálohu 1500,- Kč bych nechala, za jistič měsíčne zaplatíte 400 - 500,- Kč dle velikosti a tisícovku máte na spotřebu el. bez použití el. kotle. Doplatit můžete vždy, ale proč předem cpát peníze do ČEZu, když penízky můžete mít uložené na úrocích a pak doplatit.
Tak jste mě trochu uklidnila já se bál, že pak po mne nějakým způsobem půjdou když elektrokotlem nebudu moc topit. Také nerad dávám zbytečně peníze z ruky když nemusím, ale jelikož mi ještě žádné vyúčtování nepřišlo (3 měsíce starý dům), tak se děsím toho, aby mi pak nepřišel nějaký brutální nedoplatek a mě to nezruinovalo když to člověk dneska slyší
Při sjednání smlouvy nahlásíte kW elektrokotle... během dalších let je smlouva platná - jestli vyměníte 10kW kotel za 6kW nebo spotřebujete elektřinu jen na svícení, to nikdo kontrolovat nemůže-nemá jak... Nemáte předepsaný minimální odběr elektřiny (a byla by to i blbost...).
Nastavení záloh je z počátku výpočet dle nějakých parametrů, po prvním zúčtování se změní...
Abych uvedl některé nepřesnosti na pravou míru, nejedná se o 40% spotřeby, ale o 45% velikosti instalovaného příkonu!
mám také D45 a elektrokotlem netopím, zatím mi nikdo nekontroloval, kolik spotřebuji.
Podmínky přiznání sazby D 45d:
1. V odběrném místě musí být řádně instalovány pro vytápění
objektu přímotopné elektrické spotřebiče.
2. Odběratel zajistí technické blokování topných elektrických
spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.
3. Součtový inst. příkon přímotopných el. spotřebičů, včetně
instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev užitkové
vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně
40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před
elektroměrem v odběrném místě, nebo musí odběratel prokázat,
že výkon přímotopných el. spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám
vytápěného objektu.
4. Je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu
sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům
bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena
samostatným měřícím zařízením.
nevím, kolik máte spořebu, 1500 se mi zdá také nízko, ale nač platit dopředu, že ano, ovšem pozor na nedoplatek, aby vás pak jeho výše nemile nepřekvapila, cena D45 vychází lehce nad 3 Kč (ale já mám EON), spotřebu mám cca 6,5 MWh, takže platím něco kolem 20 tis. kč/rok, tak si podělte, kolik je to na měsíc
Děkuji za vysvětlení. Spotřebu nevím, protože nejsem schopen zajít s tužkou a papírem k budníku kde jsou hodiny a zapsat si tam údaje Ale snad se k tomu donutím.
Pokud budete mít nízkou spotřebu, tarif d45d nebude výhodný, ale ČEZ vám ho automaticky nesebere. Proč by to taky dělal, když z vás dostane víc peněz, než třeba když přejdete na d25d.
co je nízká spotřeba? to je relativní pojem, spočítejte si pro různé spotřeby, jak na tom jsou jednotlivé sazby a uvidíte, že pokud máte alespoň základní vybavení domácnosti (lednice, pračka, mrazák, el. trouba, el. vařič, a pod.) a boiler (a třeba jen přes léto připojený na elektřinu, pokud je kombinovaný), bude vám D45 vycházet vždy levnější, spotřebiče doma můžete navíc zapínat v době NT (pračka,...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.