existuje jich spousta, kromě množství odsávaného vzduchu záleží také, kam budete mít odtah, zda do nějaké ventilační šachty nebo trubky, nebo přes zeď ven, podle funkcí si můžete vybrat s časovým spínačem, nebo i s čidlem pohybu a nebo čidlem na vlhkost (páru), já mám doma POLO 4 (fy Dospěl) s časovačem (3 režimy) a žaluziemi, odtah do větrací trubky (jde mi od kotelny přes dvě koupelny až na střechu), zatím nedovedu posoudit jak je účinný, neb jsem ho dal do nové koupelny, kterou nyní zprovozňuji
Elektrický? Kolik má ta vaše menší koupelna metrů kubických? Kam a jak daleko bude ten vzduch dopravovat. Jak jej budete spínat, vypínačem nebo automaticky podle vlhkosti? S automaticky uzavírací žaluzií?
A já si dovolím velmi dobré otázky obou kolegů doplnit. Bude dostatečný otvor na PŘISÁVANÝ vzduch? Něčím ten vzduch vyhnaný ventilátorem bude třeba nahradit! Na to se často zapomíná a ventilátor nemá ten účinek, který má mít. A po druhé, není možnost využít samotížnou cirkulaci teplého vzduchu z koupelny nějakou delší větrací šachtou, trubkou, teda "komínový efekt"? Ovládaný klapkou mechanicky. A ventilátor jen na "turbo" odsávání?
Zrovna včera jsem odpojil ventilátor, který mám v koupelně. Už mě štval, protože akorát hučel a účinek odvětrávání byl mizerný. Je to novostavba, takže perfektně těsná. To ještě drasticky snižuje účinnost ventilátoru. Raději si otevřu dveře do chodby a tam okno.
Příští rok plánuji zakoupit rekuperaci s jednotkou na půdě. Tam ať si hučí.
doplněno 15.12.14 09:06:
@milancukrar Přesně tak. To také další důvod proč jsem to zrušil. Na kondezát tam mám nádržku, která by se měla samovolně vypařovat. Jenže mě už přetekla a kapalo to do izolace.
akorát jsem vzal ICON 15, což má průměr 100mm a má to dost malou účinnost takže teĎ kdybych ho tam dával, vzal bych větší. Větrák je velice pěkný a tichý
Existuji dokonce ventilatory s funkci rekuperace, ale jaka je ucinnost, to nevim. Vyhodou muze byt, ze neni treba myslet na privod vzduchu - ventilator stridave fouka ven a dovnitr. Pokud nekdo mate praktickou zkusenost, sem s tim Nevyhodou je prirozene vyssi cena.
Jak jsem psal - aby mohlo dochazet k predavani tepla, ventilator chvili fouka ven a chvili dovnitr. Ven fouka o neco dyl nez dovnitr, ale pocitam, ze zadna mistnost neni dokonale utesnena, takze by to snad vadit nemuselo.
macek7411*
Asi popíráte princip rekuperace, odváděný odpadní vzduch ohřívá přiváděný čerstvý venkovní vzduch. Takto to je u velkých i malých rekuperací, neuvádějte lidi v omyl.
Radeji jsem se podival jak to je a treba u Regulus HR30 uvadeji, ze vzduch zaroven odsava i privadi. Tak bud jsem si to s tema dvema fazema spletl, nebo to tak mel nejaky jiny vyrobce. V principu to snad uplna kravina neni.
Základní problém větrání dnes devitalizovaných i většiny nově stavěných domů je jeho neexistence v projektu. Naprosto těsná okna zajistí, že je vcelku jedno, jaký máte ventilátor. Dokud neotevřete okno, jenom hučí a nevětrá. Pokud fouká vítr a otevřete okno na nevhodném místě, neodsává taky. Aby něco dokázal, musel by dělat podtlak přes 200 Pa. Takže průměr 250 až 300 mm, cena od 4000 Kč. Žádný číňan do trubky.
Vim co je rekuperace... V tom vetraku je nejaky kus keramiky, ktery se v prvni fazi kdy vetrak fouka ven nahreje a v druhe fazi, kdy fouka dovnitr predava teplo studenemu vzduchu proudicimu dovnitr. Pred nejakou dobou jsem se o to zajimal, tak snad si to pamatuji dobre.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.