Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení časovače SMR-T

Od: pavelvolf* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, poradí někdo kde je chyba? Na vypínačí tlačítko vlevo ovládá odvětrávání a tlačítko vpravo ovládá světlo. Časovač chci pouze na odvětrávání. Těším se až to bude správně zapojené, sám na to bohužel nepřišel a dál to nechci pokoušet.

Zapojení časovače SMR-T

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

0x

V těch kabelech není poznat kam co vede. S-na vypínač,L-na fázi,V-na ventilátor a druhej kabel ventilátoru na nulu.

moje-elektro.cz/...

pavelvolf*
hodnocení

S vede do vypínače, L vede take do vypínače a k tomu vede fáze a V jde do svorky, do které jde i modrý nulák.

doktpr365*

To V musí na ten ventilátor.

hujer123*
hodnocení

0x

Na S - fáze za vypínačem. L- fáze napřímo. V - fáze ovládaná časovým spínačem SMT-1.

Schema vpravo nahoře, místo žárovky dejte ventilátor. Nebo schema dole - vynechat žárovku.

Zapojení časovače SMR-T #2

zakus*
hodnocení

0x

Správné zapojení je:

L - ostrá fáze

S - spínaná fáze na světlo

V- výstup na ventilátor

Všechny dráty tedy musí být propojeny do hnědých. Vy tam máte "V" do modrého.

Napište co chcete aby to přesně dělalo.

pavelvolf*
hodnocení

Rád bych zapojil časovač na větrák a světlo se zapínalo / vypínalo standardně bez časování. Popisujte prosím přiložené foto, já se tak budu totiž lépe orientovat poněvadž jsem laik. Díky

hujer123*

Do vypínače jde trvalá fáze a z vypínače odchází spínaná fáze ke světlu. To je standardní zapojení světla. Vy do krabičky pod vypínač vložíte váš časovač a na L zapojíte trvalou fázi, do S zapojíte fázi spínanou . To vše máte v krabici pod vypínačem a jen propojíte. A od svorky V vedete vodič k ventilátoru. K ventilátoru musí být přivedena i pracovní nula.

Je to to spodní schema, z těch,která jsem přiložil výše.

pavelvolf*
hodnocení

Až po větu "To vše máte v krabici..." tomu rozumím jenže pak přijde ten vodič k ventilátoru, ventilátor už je osazen vodiče už jsou nataženy teď to jen potřebuju spojit a já nevím, který z těch vodičů je od ventilátoru a pak co s tou pracovní nulou, všechny modré zasvorkovat do jedné svorky?

hujer123*

Pokud máte vodiče ve správných barvách, tak všechny modré sesvorkovat. Ty se vlastního zapojení časovače v krabici vůbec netýkají.

Na té fotografii se mi vůbec nelíbí ten červený vodič spojený se žlutozelenými.

doplněno 15.12.14 08:17:

Teď to prohlížím pozorně a asi spojené nejsou, jen mi to tak připadalo.

doplněno 15.12.14 08:21:

Máte k dispozici alespoň fázovou zkoušečku?

doplněno 15.12.14 08:23:

Já vidím problém se zapojením toho červeného vodiče, ten by měl být spojen jen s jedním z těch hnědých, který vede k ventilátoru. Vy ho máte připojený na modrý, to by šlo do zkratu.

pavelvolf*
hodnocení

Už jsem chtěl zajásat, že to mám, jenže...po sepnutí větrák po cca 2 vteřinách vypne a to je to zapojeno takto, viz foto. Předem díky za radu.

Zapojení časovače SMR-T #3
hujer123*

V té wago svorce co jsou v ní tři hnědě je trvalá fáze? Proč jsou tam 3 vodiče? Jinak to vypadá dobře. Jaký čas máte nastavený na tom relátku?

doplněno 15.12.14 17:12:

Předpokládám, že světlo svítí a reaguje na vypínač tak jak má?

Zkuste rozpojit ten hnědý vodič u toho červeného a hnědý přiložte k těm ostatním hnědým. Běží takto trvale ventilátor?

pavelvolf*
hodnocení

Posílám vnitřní náhled pro lepší orientaci. Já se v tom nevyznám, ale vidím, že tlačítko na ovládání světla dostává šťávu z vodiče vpravo. A tak jsem jeden z těch dvou vodičů vpravo použil a dal do bílé svorky. Pak jsou tam tedy ještě 2 vodiče vlevo, možná vyzkoušet tyto dva?

Zapojení časovače SMR-T #4

hodnocení

0x

Víte, my taky nevíme, tedy z fotky těžko poznáme, co kam vede. Musíte nám pomoct, nejlepe proměřit dráty v krabici a lokalizovat je.

Když budu předpokládat, že vodiče jsou barevně v pořádku, tak spojte včechny modré do jedné svorky, tedy k těm třem modrým ve wago svorce, tím Vám zůstane světlá wago svorka pouze s červeným drátem od časátka. K červenému drátu do svorky poté napojte fázový vodič, který vede k ventilátoru.

doplněno 15.12.14 11:35:

V nynějším stavu, jak to máte zapojené, to dělá co?

hop®
hodnocení

0x
Cerny - privodni faze do vypinace
Hnedy - spinana faze z vypinace ventilatoru
Cerveny - vyvod k ventilatoru
Ale mate tu SMRTku nastavenou na spravny rezim? Je tam asi 10 moznosti, matd podle prilozeneho navodu zvolenu tu spravnou a rozumny cas dobehu?
Pokud ano, je mozne ze jste nespravnym zapojenim odpalil vlozenou trubickovou pojistku, zkontrolujte ji...

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Jako elektrikář amatér (ne laik) bych nejprve zapojil světlo a větrák.Potom bych odpojil vývod proudu do větráku a napojil na něj časovač.Vsadil bych se i s elektrikářem,že to bude fungovat.

pavelvolf*
hodnocení

Chtěl bych poděkovat všem, především těm kdo se mnou a mými otázkami měl trpělivost :) Vše funguje tak jak má.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]