Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vystavění komínu

Od: hans* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, máme jednopodlažní starší domeček, bez podsklepení. Chceme vystavět komín. Je lepší stavět klasicky z cihel, nebo nějakou komínovou stavebnici?

Chceme komín průměru 15cm

Díky

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

0x

Upřesněte, prosím: je to komín zvenku, přistavěný ke zdi, nebo bude stavěný uvnitř domu?

hans*
hodnocení

To my ještě právě nevíme. Zatím tam komín není, chceme ho v obýváku. Tady jsem položil dotaz s tím, že mi někdo něco poradí, co mě nasměruje dále...

Vím, že odborník něco poradí, ale někdy i odborník poradí něco, co by mohlo být uděláno lépe. Proto nejdříve sbíráme informace, ať můžeme přemýšlet dále.

Děkuji

hodnocení

0x

Z cihel je levnější (ne o moc) ale pracnější,stavebnice rychlejší,pohodlnější,pevnější,přesnější...Ale pozor není to žádná sranda.Více-vyhledávač-stavba komínu svépomocí

zepe*
hodnocení

0x

nezapomenout na základ :)

janm*
hodnocení

0x

Osobně jsem pro klasiku, pevný základ, dobré pálené červené cihly, dovnitř šamotovou vložku, dobrý zedník bude mít za "chvíli", trvanlivost prověřena staletími, cihly mají výbornou akumulaci tepla, lze dodatečně zateplit zvenku, pevnost odolnost, i pokud šamot uvnitř časem popraská není na závadu ani proti bezpečnosti provozu, protože tyto komíny sloužily i jako jednoplášťové celá staletí.

doplněno 13.12.14 18:45:

P.S. S klasikou mám tu nejlepší zkušenost slouží mi více jak šedesát let bez problému, tah výborný za všech okolností a to i při relativně "malé účinné výšce".

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Dobře, tak si to vezmeme popořádku. Nejdříve si musíte rozhodnout, čím si budete doma topit. Čím vším si budete třeba topit. Pevnejma-uhlí, dřevo, pelety a podobně. Plynejma- zemní plyn-nejčastěji. Bývá i Propan z nádrží. Kde bude kotel? Někde na chodbě, nebo ve sklepě, případně v nějakém přizděném přístřešku? Rozhodně je dobré řešení si ten sopouch nechat vyvložkovat. Je rozdíl v sesazení trub pro plyn a pro ty tuhý. Máte možnost vést plynový kotel do jednoho sopouchu a do druhého si poslat odtah třeba od krbu. Pak by se jen obě, nebo jen jedna trubka-odtah obezdil. Na to potom stačí jakékoliv cihly. I z bouračky. Opatrně na cihly z bouračky z nějakého jiného komína. Aby ta černota nelezla skrz omítku do místnosti. Do vnitř to nemusí vadit. V nadstřešní části si můžete nechat provést tříplášťový komín, nebo to vyzdit cihlama až nahoru. Ty pak můžou být zase obyčejné a ohozené, oplechované, nebo vyzděné ze šamotových, pálených kanalizačních červených. Omrkněte si na domech, jaké mají to zakončení jiní sousedé a určitě si nějaké provedení vyberete. Rozdíly, potom mohou být jen v nastávajících letech, v jejich údržbě. Tak, co si z toho všeho nakonec vyberete? Ahoj.

doplněno 13.12.14 19:05:

A jéje? Proč stavět z něčeho, co může žárem popraskat? Ještě doplním, u toho plynu jsou možnosti systému Turbo a kondenzační. Ten má vývod z plastu o průměru asi 60-70mm. Nasává z místnosti. Turbo je bez komína, skrz zeď. Bez oken v dosahu nad tím vývodem.

hans*
hodnocení

Bude to komín pro tuhá paliva-pro dřevo, kamna budou v obýváku. Komín průměr 150 cm. Střecha je plechová

stavbaonline.cz/...

jendad
hodnocení

0x

Zamyslete se hodně nad základy .S plnými cihlami máte v jednom šáru 4 cihly . Do metru jich dáte asi 15 šáru . V metru je odhadem tedy 60 cihel po 5kilech = cca 300 kilo. Když budete mít cca 7 metru vysoký komín , tak váží přes 2 tuny a to jsem ještě nepočítal maltu . Takže v tom případě bych doporučoval zjistit jaké máte základy .

Komín má být podle mého názoru určen k odvodu spalin a né jako topidlo . To znamená dobře izolovaný s rychlým náběhem tahu. Jsou na trhu samozřejmě i stavebnice s lehkou váhou . Nebo v krajní nouzi jde použít i nerez komín . Ten máte na věčné časy :) Žádné starosti s rozpadajícím se komínem nad střechou.

jendad

Ještě dodám , že komín má být cca 65cm nad štítem . Viz obrázek tzb-info.cz/...

kjanik112*
hodnocení

0x

Podle mých mnohaletých zkušeností je průměr 15 cm málo, volil bych 20. Nikdo Vám nezaručí, že vždy budete mít suché dřevo. I mokré dřevo jde výborně spalovat, ale s přebytkem vzduchu--a to už chce komín většího průměru, takový komín také nekondenzuje. Jinak souhlas s předešlými kolegy : komín uvnitř a z cihel.

hans*
hodnocení

A to nevadí, pokud budeme mít kamna s vývodem kouřovodu 15cm a komín průměr 20cm?

Spalování dřeva s přebytkem vzduchu?

jendad

Pro běžný domek vám stačí 150mm . 200mm je pro nějaký 25kw kotel nebo vložku s velkým sklem(aby nezakuřovalo) . Někde jsem četl , že 125 mm odkouření z kamen je na cca max 10kw . 150 mm mají velká kamna jako např , jotul f 600 nebo třeba regency f 3100 . U menších kamen se dává pruměr odkouření 150mm kvuly velkému prosklení (dvířkám) . Už máte koupené kamna? Já mám 150mm komín a učinou vyšku komína 3,5m a musím používat klapku aby kamna moc nehořela. Mám klasická severská kamna s odkouřením 125mm.

Ještě dodám že lepší je pokud budete dělat komín z cihel , tak aby měl vnitřek kruhový a ne hranaty. Rohy snižují tah(asi se to tam mlatí)

hans*
hodnocení

kamna máme vybrána tyto:

haassohn-rukov.cz/...

jendad

No máte vybraná vcelku vykoná kamna .Ale jsou to spíše rychlé hořáky :)

Pokud je nemáte koupené a chcete topit stáložárně , podívejte se třeba na dovrecz.cz/...

Jotuly f 118cb

nebo kominictvi.com/...

Všechno jsou to dřevoplynová kamna , která mají hluboké topeniště a odhořívají odpředu do zadu . Mají tedy kde brát palivo :) . Není tedy problém přiložit třikrát za den a máte stáložár . Ale to si musíte rozmyslet co chcete . Zda mýt velké sklo s velkým vykonem(přetopeno) , anebo pomalý ohen se stále topícími kamny. Upozornuji že zde je nutností suché dřevo !

jendad

Spalovat mokré dřevo je nesmysl . Vodu musíte vypařit ze dřeva a to stojí energii. Je to jako vyhazovat peníze z okna . Stejné je to s přebytkem vzduchu . To spalujete dřevo s ovládáním vzduchu naplno . Topíte prakticky do komína . Pochopil bych to u kotle , ten má vyměník a ochladí spaliny. Ale u krbovek potřebujete pomalé hoření . Mají topit kamna a né aby šly horké spaliny do komína(malá učinost) . Taky to není pohodlné . Stále by jste přikládal do kamen jako do lokomotivy. Dobrá kamna drží žár a žhavé velmi dlouho .Pak máte malou spotřebu dřeva a dlouhou dobu mezi přikládkou . Samozřejmě nutností je suché dřevo.

kjanik112*
hodnocení

0x

Průměr komína může být mnohem větší, než je průměr roury od kamen, to nevadí. Mokré dřevo se přiloží na žhavý základ-polínko na polínko těsně na sebe- a více se otevřou dolní dvířka kamen-oheň musí hučet. Až přestane syčení páry, která uniká z mokrého dřeva, dvířka se normálně přivřou a dřevo normálně dohoří. Samozřejmě je spotřeba dřeva o nějaké polínko větší, ale než se se dřevem pořád překládat, třídit ho, čekat až vyschne? To jedině že byste měl u domu velký manipulační prostor pro třídění dřeva. Než se dřít s manipulací, to radši těch polínek navíc oželím. Oheň s mokrým dřevem musí hučet, aby pára rychle vyletěla komínem a v komíně nekondezovala.

jendad

Ano . To máte pravdu . Mokré dřevo se takto musí spalovat ,aby jste neměl zadehtovaný komín.

kimbert*
hodnocení

0x

Taky vybírám ,který komín bych si ke krbovým kamnům postavil,původně jsem uvažoval o třísložkovém(nerez,izolace ,nerez),ale ta cena..takže asi vyhrál tento, ciko-kominy,zevnitř nerez(myslím,že se nejsnadněji čistí)a zvenku tvarovky.

doplněno 13.12.14 23:03:

stránka mi nejde vložit omlouvám se,je to stavebnice komínu ciko praktikt,zkusím jiný web: stavebninyhrou.cz/...

jendad

Mužete se podívat taky na BLK 150mm nerez . Jsou to ytong tvarnice a izolace s vnitřním 150mm nerez (mám já) . Postavil jsem ho sám . První den 3 m a druhý den zbytek . Podle návodu a vcelku triviální :)

florian-kominy.cz/...

Rozhodně dejte tlouštku nerezu 1 mm

kjanik112*
hodnocení

0x

Pane Hans, uděláte--li si větší komín, rozhodně nic nepokazíte a máte jakousi rezervu, Každý dodavatel dřeva Vám slíbí vyschlé dřevo, nevíte, jakou dodávku dostanete. Na to bych tedy v dnešní době rozhodně nespoléhal a s větším komínem spálím i dřevo vlhčí. My Vám jen radíme, rozhodnout se musíte sám. Všichni zde na poradně Vám přejeme to nejlepší rozhodnutí.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Ještě zmíním drobnost, kterou jsem nezmínil. Viděl jsem provedení komína, v provedení plechové trojkombinace. Už od samého spodku. Celá ta věc, byla zazděna v koutě za štorckou. Vybírací a kontrolní dvířka, byly z druhé strany, mimo obytnou místnost. Dříve se při kulatém tvaru průduchu postupovalo, při jeho vyzdívání takto. V obezdívané díře vznikajícího komína s nahoru popotahoval plastový kyblík. Sopouch byl potom hladký a kruhový. Tchánovi, který si to takhle udělal, nakonec, po letech v něm zahořelo a komín zafungoval jako motor rakety. A ještě po celé délce praskl. Proto se to vyplechování určitě doporučuje. Jen, potom, už mu ta zeď, nehřála záda.

Jestli, bude stavět něco nového, zděného a na zem, určitě si ten základ, dobře oddělte izolací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]