Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace nopovou folií

Od: ivak* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, náš dům je ve svahu a díky tání po zimě jsme zjistili, že máme vhkou stranu u jednoho pokoje. Vykopali jsme jámu po obvodu této zdi až pod základy a kupovali jsme drenáž a nopovou folii. V baumaxu nám řekli, že ta folie se dává těma vyboulenýma ďupkama dovnitř, takže dirkama ven, dali jsme pod to tu drenáž a zasypali štěrkem. Podotýkám, že ta zed byla vyschnutá, nechali jsme to asi měsíc otevřený. Ted napršelo a ten flek co byl na zdi dole u podlahy je zpět. Prosím vás může mí někdo říct, jak se ta nopova folie dává? Protože mě manžel tvrdí, že ta folie je správně a ten flek co je dole u země je tím, že je v tom pokoji špatně udělaná střecha, nebo spíš, jsou tam sem tam přidělaný šroubama plechy, jinak je to položený a je to špatně udělaný. Podle mě, pokud zatíká tak se to musí ukazovat nahoře v rohu a ne dole. Navíc za tou zdí je svah, takže tam jsou dvě zdi, prvně ta zděná a zevnitř je sádrokarton, ta zed je suchá, ale z té strany kde jsme tu jámu kopaly je právě ten flek. Nevím jestli jsem to správně popsala, jsem jen ženská :)) díky moc Iva

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nopová (nebo i jiný název pro bublinkovou) folie se dává pupínkami ke zdi. Aby mezi zdí a plastem byla mezera. Folie se slepuje a zakončuje lištou pro nopovu folii.

Poroz ale nenahrazuje plně svislou hydroizolace, kterou asi vy potřebujete. Ale jen tuším, páč neznám řez Vaší zdí a terénem. Každopádně musíte zajistit, aby voda netekla ke zdi. Nopova folie tomu pomůže, ale nezabrání.

Je provedena hydroizolace zdí?

hodnocení

0x

Nopova folie se dava cudlikama ke zdi. Timto vznikne u zdi mezera kterou muze zed odvetravat.
Takze pokud jsem to spravne pochopil "těma vyboulenýma ďupkama dovnitř, takže dirkama ven" mate to polozeny spravne. Chyba muze byt bud v te strese nebo je spatne udelana samotna drenaz.
Vykopat kolem zdi vyspadovanou diru do hloubky zakladu, polozit pas geotextilie, ke zdi postavit nopovku, potom drenazni trubku, ktera bude kopirovat dno diry (bude tedy take vyspadovana), zasypat castecne sterkem, konec geotextilie prehnout prez sterk a dosypat sterkem do urovne terenu. Geotextilie nam vlastne bude delat takovy obal pro drenazni trubku a sterk, ktery nam je bude chranit pred zanesenim blatem nebo drobnym sterkem. Je treba zajistit odvod vody z nejnizsiho konce drenazni trubky (kanalizace, trativod, apod.)

doplněno 19.05.09 11:44:

Aaa @milancukrar me predbehl :) a ma pravdu, ja ve sve odpovedi na vodorovnou hydroizolaci zapomel.

co se ucpe dřív, geotkanina, nebo drenážní trubka?

Až se ucpe tkanina, kam poteče voda?

Díky

Myslim, ze otazka by mela znit spise. Jaka je plocha der, kterou muze voda prochazet?
Pokud vezmu plochu der na drenazce na jednom metru trubky a plochu mezirek mezi vlakny geotextilie na stejne delce, myslim ze geotextilie vyhrava o nekolik radu.
Jelikoz obe varianty, at uz s geotextilii nebo bez ni, musi za jednotku casu odvest na konkretnim miste stejne mnozstvi vody ja bych se priklanel spise k variante s geotextilii.

milý kejkle, pložil jsem otázku přesně, co se zanese dříve, geotextílie nebo trubka. Rozšířím dotaz, čím se zanese a za jak dlouho? Děkuji, pokud budete chtít odpovědět!

Co se zanese drive netusim.
Geotextilie bude filtrovat i jemne fragmenty, takze by se mela zanaset vice, ale zase ma pro tuto filtraci vetsi stycnou plochu, netusim ktery faktor prevazi.
Samotna drenazka pusti dovnitr vodu i s vetsimi fragmenty, ktere se muzou v pripade mirnejsiho deste usazovat uvnitr a za cas drenaz ucpat.
Myslim ze se pohybujeme v dost teoreticke rovine a oba dva budeme svuj nazor dosti tezko prokazovat praxi. :)

ano souhlasím, necháme si to pro sebe. Můžeme mít rozdílné názory, ale respektujeme se.

Tak to má být.

alf*
hodnocení

0x

nopovka se dává tak jak psali přede mnou ač jsem četl, že je to jen tak pro dobrý pocit protože představa jak se tam prohání vzduch jen tak z nudy sám od sebe je prý mylná a celkem tomu věřím. Zeď vyschla. No nebyla mokrá na povrchu za ten měsíc. Ono je také možné, že jste málo kopali a voda jde ještě pod a jestli se flek objevuje nad tou nopkovou tak musí být narušená i vodorovná izolace. Fotky kdyby byla. U podlahy, takže uvnitř? To může být i porušená izolace pod podlahou vlastní zkušenost :(

alfe, souhlaím s "prohání vzduch jen tak z nudy sám" je to jen přání.

Musí být hydroizolace, páč kdyby nopovka takto fungovala, tak se nedělé drahá hydroizolace!

Ale je právo každého, aby věřil čemu chce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]