Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upevnění digestoře

Od: trtr odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně upevnění digestoře. Je lepší digestoř upevnit ke skříňce zespodu (takto byla upevněná stará digestoř), či je lépe vyvrtat otovory pro šrouby přímo do svislé zdi(klasické duté tvárnice)? Otvory pro montáž obojím způsobem jsou na nové digestoři přítomny. Problém je pouze v tom, že rozteč otvorů pro montáž pod skříňku je samozřejmě jiná, tak nevím jestli vrtat další sadu otvorů či digestoř uchytit do zdi. Váha je kolem 10 kg. Montáž pod skříňku je provedena tuším 4 šrouby M5. Jaké zvolit hmoždinky a šrouby v případě montáže do zdi, aby to drželo bezpečně? Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

rozhodně do skříně - zvláště při montáži do duté tvárnice (?) by se mohla pákou vylomit...

sanyo*

Obvyklý způsob montáže je zespoda do skříňky, kde stačí klasické vruty do dřeva - převrtat otvory do jiného místa skříňky, nebo pak delší nebo silnější vrut než předchozí, ale mnohdy to stačí zopakovat, záleží na kvalitě starého předvrtaného otvoru. Používat metodu do zdi je zbytečně pracné a navíc, musíte to navrtat na pevno do zdi také - neboť klasické klíčové otvory v plechu vyžadují zavěšení digestoře na šroub ve stěně a ztažení směrem dolů, což má za následek, že digestoř poodjede od horní skříňky a vytvoří vám tam mezeru. Pokud mohu poradit - volte první možnost.

ledaže by skříńku sundal, přidělal digestoř a pak zase pověsil skříňku, ale jednodušší je opravdu to přidělat do té skříńky

trtr
hodnocení

Zdravím, díky všem, právě že to je opravdu prácnější a navíc člověk musí být opravdu, ale opravdu přesný. Navíc jsem tušil, že podvěsná montáž a šrouby namáhané tahem je lepší, než šrouby namáhané kombinovaně. Mám ale strach, aby další otvory 5 mm skříňku nějak nepoznamenali a něco je nevytrhlo. Původný digestoř byla na M5 se zápustnou hlavou přímo v dřevotřísce či jak se správně nazávají nabytkové desky (ne masiv). Dal bych tam asi karosářské podložky a bude klid.

asi lamino desky, né dřevotříska

trtr
hodnocení

Jj, lamino, nějak mně to vypadlo. Ještě se zeptám, zda má někdo zkušenost se zapojením el. přívodu pomocí flexo šnůry. Původní digestoř byla natvrdo připojena do zásuvky, což se mi ale vůbec nelíbí (přetěžování) a navíc při výměně zásuvky za typ se zacvakávacím mech., tam na další pár vodičů prostě nebude místo (zásuvka je průchozí). Samozřejmě by flexo přívod byl zajištěn proti vytržení. Jak to máte doma? Díky.

mám tam krabičku s věnečkem a do něho připojenou digestoř

Normálně ji přišroubuj zespodu do skříňky a hotovo. Nevytrhne se, neboj.

Proč nechceš mít digestoř připojenou do zásuvky? Nějak nechápu o jakým přetěžování mluvíš. Ale ono je vcelku úplně jedno jak to bude zapojený, jestli do zásuvky a nebo natvrdo do krabičky. Oba způsoby jsem již viděl nesčetněkrát.

dusger*
hodnocení

0x

Poblíž digestoře se osazují zásuvky určené přímo pro něj, bývají na okruhu s kuchyňským světlem. Ustřižení zástrčky digestoře může později zkomplikovat případnou reklamaci.

žádná zástrčka tam nebyla, jen cysy kablík bez vidlice

hodnocení

0x

já jsem to udělal podle možností tak, že jsem dal 2 šrouby do skříňky nad Dg a dva jkoby do boku Dg. Celé to tak visí nahoře a z boku je Dg stabilozována. Utrhnout nelze.

trtr
hodnocení

Zdravím, poblíž digestoře máme jedinou dvouzásuvku, kterou jak jsem psal budeme měnit za sásuvku ABB s natočenou dutinou-bezšroubový strojek(svorky budou obsazeny, kvůli tomu, že zásuvka je průchozí). Elektroinstalace je staršího data, ale stále v dobré kondidici. Právě proto se ptám na možnost digestoř připojit pomocí flexo kabelu. Digestoře Mora to takto běžně mají už z výroby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma montáž digestoře

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]