Nadýchané pečivo-prášek do peč nebo sníh?

Od: Datum: 11.12.14 00:45 odpovědí: 10 změna: 12.12.14 09:29

Budu péct piškot, je lepší na 500gramů mouky našlehat sníh z 5 vajec, nebo dát jeden prášek do pečiva(ten přírodní)?

Případně, jak se snese obojí dohromady=prášek + sníh z bílků?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 11.12.14 07:11
avatar

Bětuško, tak tak ne. Na jedno vejce výjde asi lžíce mouky. Buď odměřte lžícemi nebo vejce zvažte. Kolik vajec, tolik mouky. Našlehejte s bílků sníh a ze žloutků se třemi lžícemi cukru, na 5 vajec a s vanilkovým cukrem do bílé pěny + 2 lžíce oleje +2 lžíce horké vody. Mouku smíchejte s necelým práškem do pečiva. Do našlehaných žloutků přidejte polovinu mouky s práškem a polovinu sněhu. Vmíchejte a pak přidejte zbytek sněhu a mouky. ;) Když použijete máslo místo oleje, pak šleháte s cukrem a po jednom přidáváte žloutky a pak nadvakrát sníh a mouku. ;) Ještě říve, než začnete pracovat, přichystejte si plech nebo formu a pusťte troubu na nějakých 160´C, ať těsto příjde do vyhřáté trouby. ;) Ať vám piškot krásně naskočí a vy budete za hvězdu *palec*

doplněno 11.12.14 07:21:

http://www.receptyzmouky.cz/r…pt/275-rychle-piskotove-testo

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.12.14 07:13
avatar

Ale mně přijde toho půl kila mouky do piškot strašně moc... Piškot je nadýchaný proto, že je hlavně z vajec, cukru a trošku mouky. Aspoň já to tak peču. Ušlechám bílky z vajec, pak tam postupně přidávám cukr, žloutky, nakonec trošku mouky... určitě ne půl kila. Jako můžete tam klidně dát i prášek do pečiva. To tím nezkazíte...se sněhem se to klidně snese.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.12.14 07:43
avatar

Roky dělám piškotové těsto tak jak mě to naučila maminka. 6 vajec, na jedno vejce 1 žice jemného krystalového cukru - šlehat do husté pěny (šlehačem cca 15min) pak přidat na jedno vejce lžíci polohrubé mouky, špetičku (fakt pár zrnek) soli, může se dát 2 lžíce vlažné vody ale nemusí, pokud dáváte kakao, mleté ořechy, dáte o to méně mouky. Z tohoto těsta jde i krásně roláda. Půl kila mouky, to není piškot, snad nějaká "bublanina".

Ohodnoceno: 1x
 
Od: wamp®
Datum: 11.12.14 09:20
avatar
Liduška *palec* Dělám ho naprosto stejně,těsto je nádherně nadýchané.Také přidávám někdy kakao,někdy oříšky a také kávu.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: alzbeta458
Datum: 11.12.14 18:20

Ajaj, teď koukám, že pod pojmem piškot se rozumí mnoho těst. Myslela jsem piškot ve smyslu buchta http://www.recepty.cz/recept/…ovym-kremem-a-slehackou-11811

Pochopili jste to vážené rádkyně dobře, nebo odpovídáte na dotaz ohledně piškotů(dětských)?

Datum: 11.12.14 19:25
avatar

Ale v receptu, který uvádíte, máte poměry jasně napsané. 200g polohrubé mouky a 4 vejce. A pak postup. Vy v otázce píšete půl kila mouky a pět vajec, což je v nepoměru, takže Vám rádkyně radí každá podle svých zkušeností a dobře. Jinak sníh a prášek do pečiva a nemusí být ani přírodní, vlastně ani nevím jaký přírodní máte na mysli, jdou klidně dohromady, ale pokud dobře vyšleháte sníh a pak ho v těstě zase nesrazíte prudkým šleháním, ten se má totiž do hotového těsta pouze vtírat obracením a nakonec, tak nic nezkazíte a žádný prášek už není potřeba. Rozhodně ale nestačí pět vajec na půl kila mouky. A také nevím, proč chcete na piškot dávat tolik mouky.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: alzbeta458
Datum: 11.12.14 22:48

Mouky 500g dávám standartně, aby to bylo na celý plech do trouby, po upečení je piškot vysoký asi 2.5cm, vám vyjde těch 200g mouky na celý plech? Děkuji

Datum: 12.12.14 06:49
avatar

Ale vy jste se ptala na piškot. Ne na piškoty. :-D Opravdové piškotové těsto nedělá množství mouky, případně mlíko. To už pak je křehké těsto, řezy, bublanina. Ale piškot je kolik vajec, tolik mouky a tolik cukru. Někdo vůbec nedává prdop. Od tohoto základu se může přidat troška oleje, piškot zůstane déle vláčný.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 12.12.14 09:29
avatar

Odpověď pro tazatelku.

Ne, ale tento recept jste uvedla Vy. Já bych hledala jiný. Ten co jste uvedla, by se mi také nelíbil. Ale nemění to nic v otázce, zdali můžete přidat sníh, společně s kypřicím práškem. Můžete.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.12.14 09:17
avatar

Jak se tady píše o přírodním kypř. prášku, tak je to prdopeč bez fosfátů. Tedy zdravější alternativa. Koupí se v prodejnách zdravé výživy, i Diana svět oříšků jej prodává. Je trochu dražší, ale nepadá tak na jazyk. Obsahuje mimo jiné vinný kámen a jedlou sodu.

doplněno 12.12.14 09:26:

Na klasický piškot šlehám zvlášť žloutky s cukrem a trochou horké vody a zvlášť bílek s pár zrníčky soli, pak vše s odměřenou moukou na lžíce pomalu zabaluji do sebe. U tohoto piškotu nedávám žádný prášek do peč., není potřeba.

Tam, kde je více mouky, tam už se musí dát. Receptů jsou stovky. Je dobré pár jich vyzkoušet a pak se držet toho, který Vám chutná a povedl se. Pak jej budete mít i v hlavě, práce půjde rychle od ruky, budete vařit bez nahlížení do kuchařek.

K Vaší otázce, ano bílky lze našlehat i dát prdopeč, nic se špatného nestane.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.