Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhořelé relé nočního proudu

Od: kocman* odpovědí: 6 změna:

Na chatě mám HDO, na které je napojen elektrokotel a bojler. Nedávno mi přestaly oba spotřebiče fungovat, tak jsem se podíval do pojistek a spínací relátko je uprostřed z obou stran ohořelé, takže vypálené. Prosím o radu v čem může bejt problém, rok to všechno fungovalo bez problémů. Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

problém nemusí být v ničem, prostě relé dosloužilo, to se stane..nejdříve vyměnit...pokud spíná od HDO vodič N - relé - proti jištěné fázi ...je to jištěno 2A pojistkou? myslímže ne, jinak by vypadla...tohle by mohl být ten problém..

doplněno 12.12.14 15:01:

jističem, ale může být i šroubovací pojistka..

pavel41

myslíte 2A jističem nebo jak píšete pojistkou?

kocman*
hodnocení

To, že by relé dosloužilo po cca roce a půl, bych pochopil, ale my jsme tam minulý pátek dali nové relátko a to odešlo v neděli... Zdá se, že elektrokotel, který má vlastní relé na HDO, se musí zapojit přímo na ovládání HDO a nikoli spolu s bojlerem na toto relé.

111®

jde o to co se s ním stalo...může být přetížen kontakt...a pak mne napadá varianta, že odešlo vinutí, a tady bych byl hrozně nerad, kdybych měl pravdu...neprovozujete to omylem na dvou fázích?tedy na 400V?

kocman*
hodnocení

Jinak to relé je jištěné jističem 6A a ten nevypadává.

hodnocení

0x

Možná problém bude v něčem jiném. Jelikož mám staré zapojení HDO, kde ovládací fázové napětí se bere z ovládání HDO před hlavním jističem, tak jsem pomocným relé galvanicky oddělil vlastní HDO, aby nedošlo při zkratu k výpadku jisštění HDO a už druhým rokem k mé plné spokojenosti vše funguje. Tím jsem chtěl říci, že další pomocné relé, které odlehčí HDO není na závadu a pokud napřímo napojíte kotel, tak může odejít HDO. Otázka je spíše jak máte vše zapojeno, jaké relé jste použil a také záleží na technologii připojení. Hodně se to na zdejší poradně podceňuje, ale je to mnohdy podstatné. Takto odešel jeden silový stykac u kotle a když jsem viděl způsob připojení, tak měl autor hodně štěstí, že nevyhořel.

Docela by pomohlo schéma zapojení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]