Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiátor topí pouze horní polovina

Od: zdendulkav odpovědí: 13 změna:

Zdravím, mohl by mi někdo poradit? Mám plynový kotel, všechny radiátory které mají termohlavici topí celé a ok, ale radiátor v místnosti kde je termostat a není na něm termohlavice topí pouze v horní polovině.

Poradí mi někdo co udělat?

Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

snad jen v dolní polovině, ne?, pokud ano, tak odvzdušnit, není nic jednoduššího, pokud nepomůže, budeme řešit dále

doplněno 04.01.15 23:17:

pokud topí jen v horní polovině, tak je tam malý průtok, snad tam je ventil na vstupu, který z nějakého důvodu málo pouští do radiátoru a ten se rychle vychlazuje

pavouku, snad jen v dolní polovině, ne?

To fyzikálně nejde... vždy se musí ohřát radiátor nahoře, vždyť tudy přichází teplá voda..a chladnutím klesá..

Milane, když bude půl radiátoru jen vzduch, tak kde to bude hřát? samozřejmě pod tím vzduchem dole, takhle jsem to myslel (ale ono to nebude hřát vůbec:))

a kudy se tam dostane teplá voda?

(dávat příklad, že radiátor je jen do půlky, to není seriozní příklad)

však jo, píšu, že nebude hřát vůbec :)

majsterjoe*
hodnocení

2x

A já si troufnu říct, že je málo odvzdušněný. Při tom se stává, že topí částečně a to v horní části. Při ovzdušnění se nebát odpustit i litr vody.

gumidek*
hodnocení

2x

Sice nemá termohlavici, ale má takovou krytku. I tou se dá při otáčení otevřít větší prutok vody do radiátoru. Stačí si poznačit fixem polohu proti stěně radiátoru (čmárnout čárku přes knoflík a radiátor cca 3cm max) a radiátor otevřít. Na kotli dopustit tlak tak na 1,6bar a radiátorem na straně vypoušťáku odlít litr vody. Na kotli nastavit tak 1,2bar a už to bude ok.

Měl by se ještě skontrolovat tlak expanzomatu.

robin1*
hodnocení

2x

Sice nemá termohlavici, ale může mít nastavený malý průtok, ten nemá s termohlavicí nic společného. Nastavuje se na vetilu, při sejmuté termohlavici. Na ventilu jsou malá čísla 1-6.Proti nastavenému průtoku je malá ryska.

hujer123*
hodnocení

2x

Jestli je v místnosti prostorový termostat, a vy uvolníte druhý stupeň regulace, může se vám stát, že sice ten radiátor bude hřát v celém objemu, ale prostorový termostat vypne dříve, než se horká voda dostane do ostatních místností. Pokud vám pokojový termostat kotel vypíná, což znamená, že v referenční místnosti je dostatečná teplota, do ničeho nevrtejte, nebo si rozházíte vyvážení soustavy. Ostatně pokud radiátory s termohlavicemi hřejí celé, znamená to, že v těch místnostech máte teplotu nižší, než je teplota nastavená na termohlavicích.

zdendulkav

Děkuji za odpovědi. Problém nastal až teď, za celých 10 let jsem problém neměla. Je to dva dny co to začlo tohle dělat, tak se to snažíme řešit.

hujer123*

Otázkou je, zda je to nutné řešit. Máte v té místnosti, kde je zmíněný radiátor, dosaženu teplotu nastavenou na termostatu?

hodnocení

1x

První hledání začněte, zavřením termohlavic v ostatních místnostech. Pokud se radiátor ohřeje celý, je na vině málé množství teplé vody..

hodnocení

0x
ale radiátor v místnosti kde je termostat a není na něm termohlavice topí pouze v horní polovině-Jaký termostat?Kde je radiátor(začátek větve nebo konec)?Čerpadlo,samotíž?expanska,tlakovka? Ale pokud topí pouze vrch tak je asi malí průchod přes ventil-možná ztráta tlaku.A v místnosti je kolik °C?Jestli akorát a máte termostat na ventilu tak je to O.K.
doplněno 05.01.15 09:52:

Jak píše hujer *palec*do přednastavitelných ventilů nedr... nebo si rozhasíte celou topnou soustavu a nebudete topit nikde.Jestli to přetím nedělalo tak je problém jinde

doplněno 05.01.15 10:29:

no a co tam máte za ventil? možná je tam usazený nějaký bordel a ten tlak neklesl?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]