Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba přístřešku

Od: sevi odpovědí: 7 změna:

Zdravím. Je lepší řezat/svařovat konstrukci přístřešku na auto z jeklů komplet na zemi a pak celou konstrukci montovat na zeď nebo si přišroubovat na zeď jekl a pak postupně k němu vařit další? Prostě jakým způsobem je nejlepší vytvářet konstrukci :)

Stavba přístřešku

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak rozhodně se to bude mnohem lépe vařit a dělat na zemi. Nicméně pak to zase budete muset celé zvedat do výšky a kotvit.

Takže je na Vás jaké máte možnosti. Jestli je k dispozici jeřáb, nebo lešení...

Osobně bych to dělal rovnou na místě.

mire*
hodnocení

0x

Záleží na váze, ale určitě na zemi. Lépe a hlavně pečlivěji se pracuje a není takové nebezpečí požáru a znečištění fasády. Jaký jekl a jaké rozměry plánujete?

2kedar*
hodnocení

0x

Zdravím.! Jednoznačně je lepší, tak jak radí předešlí rádcové, celý "hambál" zavařit na zemi.

Hezky si to natočíte a nemusíte vařit do pozice. Navíc nebudete muset zápasit s káblem někde ve výšce,

což není zrovna nejbezpečnější. Samozřejmě, pokud máte invertor, je práce snažší.

Nedovedu si představit, že dojde k situaci, kdy budete mít třeba u COčka najednou krátký "šlauch" a budete muset mašinu zvedat.

Při vaření na zemi dávejte bacha na úhly. Pořádně zheftovat a popřípadě použít výztuže, které pak ufíknete rozbruskou.

Nahoru to pak dostanete pomocí kladky a svalnatých sousedů. :)

Ať se vede.!

sevi
hodnocení

Ještě nevím jaké jekly, zatím jen scháním informace. Nejhorší pro mě je určit si správný postup. Bojím se, že když konstrukci svařím na zemi, tak pak nebude správně sedět - prostě to špatně změřím... Vjezd je z kopce, tudíž jekly na sloupích plotu budou různě dlouhé.

Moje představa je asi taková, že na zeď dám do váhy jekl a přišroubuju ho, pak zespodu na něj přiložím další jekl směrem k sloupku plotu, dám ho do váhy a tím zjistím délku svislého jeklu, který bude na sloupku, přivařím je a tak bych pokračoval dál. Nakonec bych dělal ty šikmé jekly - přivařil bych na zeď svislé jekly, pak bych přiložil jekl ke konstrukci, označil si šikmé řezy, na zemi seřízl a pak nahoře přivařil.

Možná, že je tento postup zbytečně složitý nebo hůře realizovatelný, nevím, ale taková je zatím moje představa :)

2kedar*

Asi tak.. Na danou konstrukci bych použil jekly minimálně čtyřicítky. Navíc bych uprostřed "krokve" vložil "šprajc"

z flahajzu, nebo jeklu. Předpokládám, že šířka bude minimálně 2.500mm takže pokud počítáte s váhou sněhu, pak to není žádná prdel.

Počítejte se zatížením cca 100-150Kg/m2. A to docela ubírám. Když napadne mokrý sníh, tak se Vám to sesype, jak domeček z karet. Já střechu na garáži počítal na 300kilo/m2. Možná jsem příliš opatrný, ovšem jsem si jistý, že mě to přežije.

Nedělám věci na pár týdnů. Nejsem Američan.

2kedar*

Apropo... před několika lety, jsem z té střech shazoval cca 70Cm mokrého sněhu, což celkem odpovídalo těm

150-200kg/m2.

Střecha zatím drží. Nepoužil jsem Jekle, ale přírodní materiál - dřevo.

Rozteč mezi krokvema mám 90Cm a délka je 7,2m. Celková šířka 420Cm.

Přesah je 70Cm.

Hranoly jsou 15x15Cm. Maximální prohyb byl při nejvyšším zatížení 10!cm uprostřed hranolu.

Vy asi budete dělat menší "bungalov", tak to tak neřešte. Já mám sice garáž na dvě Avie, ale stejně mé auto (chudák)

parkuje na dvoře, jelikož je v "garáži" bordel. :)

2kedar*

Z toho důvodu jsem psal, že musíte naprosto dodržet veškeré rozměry. Ty se však svařováním zásadně mění.!

Pak by bylo pro Vás lepší na zemi celou konstrukci zheftovat a pak po instalaci nahoru, celou zavařit.

Nesmíte však zapomenout na pnutí, které tam zavařením vznikne. Bude se to celé kroutit.

Bude se to zvedat a někde klesat, podle míst svarů.

I svary se dá nějaká "nepravost" napravit. Ovšem nepočítejte s tím, že to dá dokupy nějaký "ajťák"

:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]