Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám v patrovém domě 2 specifické pokoje - v prvním patře. V přízemí pod těmito pokoji je chodba, koupelna a kotelna - tyto prostory nejsou extra vytápěné. Tyto 2 pokoje jsou ze 2 stran, lépe řečeno druhý poslední pokoj je ze 3 stran otevřený do prostoru. Stěny jsou silné 40-50 cm, dutinové cihly. Viz přiložený nákresek Jedná se o přístavbu domu.
Ve druhém posledním pokoji dochází k mokřání zdi (sráží se tam asi určitě vlhkost). Můj dotaz zní, co s tím? Zateplit zvenčí se mi nechce, celá ta zeď má 10x6 m, vyjde to na moc peněz.
Pomohlo by zateplení zdi zevnitř, plocha cca. 4x2 m? Bude to mít nějaký neblahý důsledek na něco? Mám plastové okna, je jasné že musím denně větrat, což se snažím dodržovat. Nejvíce se to srážení projevuje teď jak je venku vlhko nad nulou a já zatopím kotlem na tuhý. U rádiatoru je na teploměru 22° a u mokré zdi 16°.
Denně větrat je málo. Nejlépe třikrát, lépe pětkrát nebo ještě více. Krátce a intenzivně - okno dokořán. Až přestane být venkovní strana okna orosená, je vyvětráno. Teplý vzduch pojme více par, pak to musí ven.
Opravdu až do doby, než přestane být venkovní strana okna zamlžená? to je větrání tak na 20 min...
lugue, bez měření není vědění. To opakuji stále. Včera jsem po skype řešil podobný problém s tazatelem, jehož obrázky zde taky byly. Má mokrý roh místnosti. Různě umístoval teploměr a vlhkoměr a zjistil, že tam má malou teplotu a velkou vlhkost.
Vy to budete mít podobně, neboť srážení je fyzikální jev a k tomu je potřeba nízká povrchová stěna a vyšší vlhkost.
Já nevím kolik máte vlhkosti, ale je jasné že máte asi dost, páč se tam sráží vlhkost.
Jediný lék je zvýšit teplotu zdiva nebo snížit vlhkost. Vy si vyberete co je vhodné. Buď zateplení, nebo odvlhčovač.
Zeď 10x6 metrů je maličkost. Stěny jsou silné 40-50 cm, dutinové cihly. Ale jejich tepelná hodnota hodně mizerná.
doplněno 09.12.14 11:38:Odvlhčovač je stroj, který pracuje i bez člověka a může běhat jak ho naprogramujete.
Lešení Vám zdarma opravdu půjčí i některé stavebniny, když si koupíte od nich matroš. Příklad zde:
Když sám zateplíte ušetříte na energii, když dáte vysoušeč, tak za energii zaplatíte.. Osobně neznám kvality vysoušečů, páč je to jen mrhání penězi..
doplněno 09.12.14 12:37:Bohužel s lešením v Kroměříži Vám nepomůžu. Já to znám z okolí Pardubic. Ale výška lešení 4(5)metry, to je 40(50) metrů, x 2Kč za metr a den.. 80-100Kč za den...ale to je od cen u Vás...
vlhkost u zdi je momentálně 80% a 16°C u země... u stěny u radiatoru v ten samý okamžik 21°C.
Nevidím to jako maličkost, lešení nikdo jen tak zadarmo nepůjčí a nepostaví. Proto jsem se ptal na variantu zateplení zevnitř...?
Sám dle Vašeho obrázku vidíte, že stěna která je zateplena 10cm eps mokrá není.
Pokud je v místnosti 21° a vlhkost 80%, tak aby se na stěně nesrážela voda musí být teplejší než 17,5°. (nebo snížit vlhkost pod 70%)
Jinak zateplení 60m2 rovné stěny je opravdu maličkost... v nákladech i s fasádou do 20tis + práce.
Nicméně letos to již asi nestihnete, jelikož začíná mrznout.
doplněno 09.12.14 11:15:Poptejte materiál na zateplení v okolních stavebninách, mnohde k tomu půjčují lešení zdarma...
Jak jsem psal, problém je v tom lešení. Zateplit bych to zvládl sám, i ty náklady na polyš by se daly zkousnout, ale za půjčení lešení chtějí nekřesťanský peníze.
Jaký odvlhčovač byste doporučili? Bych to mohl mít přes den když nikdo není doma puštěné a v rámci klid navečer vypínat...?
Dobrý den, nešlo by dostat k té nezateplené zdi nějaký zdroj tepla? V ideálním případě by pomohlo, kdyby jste potřeboval přidat ještě nějaký radiátor a při té zdi by vedly trubky k radátoru. Taky by šlo tam položit topný kabel. Nemuselo by jít o nic výkoného, ale hlavně aby se dole u zdi rozpohyboval vzduch a zapojil se do celkové cirkulace v místnosti.
doplněno 09.12.14 18:28:Dovolím si tvrdit, že topný kabel by byl při dostatečném větrání lepší, než odvlhčovač.
Máte nějaký tip na ten topný kabel? Nebude vadit, když půjdou kabel a radiator proti sobě (zdi proti sobě)?
Vlastní zkušenost s topným kabelem nemám a tak konkrétní výrobek neporadím. Pokud budete mít radiátor a topný kabel proti sobě, tak nebude ničemu vadit. Důležité je rozhýbat vzduch a to se takto bezpečně podaří. Taky by stačilo tam dát nějaký ventilátorek, ale to by zabíralo místo, bylo by to slyšet a nějakou energii by to taky spotřebovávalo.
Tak jsem včera vyzkoušel variantu s ventilátorem. Samozřejmě předtím jsem vyvětral jako vždycky, 5 minut, a vlhkost na 65% ovšem během hodiny tam je zpátky 75%. Tak jsem na večer postavil k radiatoru ventilátor, a za 10 minut bylo na vlhkoměru u zdi 65% z těch zmíněných 75% a 20°C teploty z 16°C.
Takže teď asi budu pár dní praktikovat tuto strategii a uvidíme. Vyvětrat, zatopit, pustit ventilátor. Jako má příkon nějakých 30W na nejpomalejší rychlost, takže to je nulanulaprd nákladově.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.