Nejste přihlášen/a.
Zdravím.! Já dělám kaši tak, že po slití vody dám do ještě horkých brambor rozpustit máslo a přiliju ohřáté mlíko.
Pak to řádně rozmixuju tyčovým mixérem. A mám "krémovou" kašičku. Osmaženou cibulku navrch a je hotovo.
Také to tak dělám, jen místo tyčového ponorného, použiju šlehač s metlami. Mám pocit, že kaše je nadýchanější.
doplněno 08.12.14 06:28:Vlastně do slitých brambor dám kus másla a studené mlíko. Postavím znovu na plamen a nechám zavařit. Ušetřím kastrolek na mlíko. Našlehám v umělohmotné, úzké misce. V umělé hmotě vydrží déle teplé.
Vařené brambory ručně rozšťouchám co nejvíce šťouchadlem na brambory, přidám kousek másla a přiměřené množství teplého mléka, spíše méně, vždy se dá při mixování dolít, bude-li kaše moc hustá. Poté mixuji, našlehám normálním šlehačem s metlami. Nešlehám v žádném případě ponorným mixérem. Kaše je potom gumovatá a táhne se.
Čím více se v konečné fázi našlehá do kaše vzduchu, tím je nadýchanější. Ale pokud to přeženete, tak kaše zvodnatí, ale po párkrát už budete vědět, kolik surovin a jak dlouho šlehat.
Nezapomeňte koupit ty správné brambory na kaši, nejlépe typu C, nebudou-li, tak se dají použít i B, nebo někdy je označeno i B-C, není zde určeno rozhraní.
Ne, do brambor žádnou perlivou vodu, bramborovou kaši byste měl/a šlehat ještě na teplé plotně (sporáku), tak, aby naopak veškerá voda se při šlehání vypařila, právě ta voda dělá z kaši "zgrclou" hmotu. A nešlehejte mixérem, ale ručně, nejprve přidejte máslo (ne vytažené z ledničky, ale už mírně povolené) a přidávejte mléko (teplejší). Tak vyšleháte krásnou bramborovou kaši. Pokud v jídelně přidávají do brambor perlivou vodu, tak je to normálně humus .
moje švagrová dělala kaši z prášku - a byla hladká a dobrá. Když jsem se ji pokusila udělat já (nechtělo se mi patlat s bramborama), tak byla krupicovatá a nedobrá, i když jsem do ní dala máslo a mléko. Nemáte někdo s takovou kaší zkušenost?
Jinak dělám kaši normálně z brambor, másla a mléka, jak popisujete, ale někdy chci rychlovku, proto bych se kaši z prášku ráda naučila. Děkuju za odpovědi.
Marcelko na dovolenou jsem kupovala bramborovou kaši zn. Natur (nebo Natura?) a také kaši v krabici co na ni bylo napsané kartofel piré (snad si to pamatuji dobře), co psali v návodu nevím, já do obou přidávala horké mléko a osmaženou cibuli na domácím sádle. Brambory jsou brambory ale špatná nebyla a hlavně to trvalo pár minut.
děkuju za odpověď, zkusím to tedy znovu, myslela jsem, že jsem udělala chybu, když jsem tam nedala vodu (jak je psáno v návodu) ale jenom mléko. Jinak - už se mi podařila i nedobrá kaše z některých druhů brambor (většinou kupuju typ B). Marcela.
úplně správně se uvařené brambory slejí, nechá se krapet té vody na dně, rozšlehají brambory s máslem a naředí mlékem. Je zvláštní dogma, že mléko musí být horké. Nemusí, kaše zase tolik mlékem z lednice nevychladne
V době, kdy kupujeme poměrně nekvalitní brambory v obchodech použím na kaši Béčkové (jinak na úplně všechno A, hlavně na knedlíky).
Čím je kaše řidší tím vzniká víc dojem lehkosti a nadýchanosti (subjektivní pocit? ), takže já jí dělám poměrně řídkou - chutná mi víc.
Není to dogma, ale lety vyzkoušené a mnoha profesionálními kuchaři potvrzené, že do dobré, jemné a nadýchané, bramborové kaše se dává mléko teplé.
Základní suroviny brambory, mléko, máslo, sůl a co člověk, to jiná chuť a požadavek, jak má kaše vypadat a chutnat.
Pro Kedara2, jak jsem napsala v předcházející větě, každému chutná jiná konzistence kaše. Použitím ponorného mixéru na vysoké otáčky se z bramborových buněk vytluče škrob a kaše má pak konzistenci knihařského lepidla, ale vzhledem hodnocení Vaší odpovědi, tak i taková kaše má své příznivce.
Je známo, že brambory patřily k základním pilířům stravy chudých lidí. Existují stovky jídel z brambor a někdy stačí přejet z kraje do kraje a stejné jídlo se malinko liší, ale též i název stejného jídla se kraj od kraje liší.
Takže není divu, že obyčejná bramborová kaše i v dnešní době, má různé odchylky v přípravě, a každý si ji připravuje právě tak, jak jemu chutná.
doplněno 08.12.14 10:12:Děkuji Lidus za vysvětlení. Stále se musím učit. Mám jednoduchý, tyčový, ponorný mixer bez metly, koupený asi před 9 lety. A na kaši ještě starší ruční mixer s dvěmi metlami, takový oranžový v bílé, plastové skřínce, již skoro starožitnost. Co se prodávalo dříve. Ale už jsem si vyhledala, že ponorný mixer je v prodeji 2 v 1, nebo 3 v 1. Tak potom samozřejmě ta kaše našlehaná metlou je dobrá.
Pohanko, mě ani nenapadlo, že Kedar by myslel ponorák, tím se opravdu z kaše udělá cosi ale dobrá kaše ne. Psal tyčový mixér, ten používám i já a ponorák to není, na nádstavec od ponoráku našroubuji klasickou šlehací metlu, šlehám na jedničku nebo dvojku, když se spletu a zmáčknu turbo máme kaši po celé kuchyni.
Jednou jsem použil neohřáté mléko a získal jsem kvalitní lepidlo na tapety. Recepty z brambor můžete stáhnout zde: eagri.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.