Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení čerpadla, bojleru a hdo

Od: blackman* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám otázku ohledně zapojení vodního čerpadla do studny s tlak. spínačem (první schéma) a zapojení HDO a bojleru (druhé schéma). Nejsem si jistý správností zapojení, tak jestli by mi to mohl jen někdo zkontrolovat a případně potvrdit správnost.

doplněno 07.12.14 04:37:

Větší obrázek je zde: s8.postimg.org/...

Zapojení čerpadla, bojleru a hdo

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Správně to je ,akorát u čerpadla chybí vodič PE a hlavní vypínač není nutný.

doplněno 07.12.14 11:51:

Vypínač nahradit jističem,pokud tam jištění už nemáte.

hodnocení

0x

První schéma.

Na A2 jde vždy nulový vodič N a na A1 fázový vodič. Předpokládám jištění před hlavním vypínačem. Hlavní vypínač nenahrazujte nikdy jističem. Ten neslouží k vypínání. Jistič můžete pžedřadit před hlavní vypínač. Vyplývá to z konstrukčního řešení. Podle druho čerpadla ještě přivedení PE. Pro obecné schéma je dobré kreslit zemění.

Druhé schéma.

U hlavního vypínače je pro jednofázové připojení zbytečné připojovat L2 a L3. Hodnota prvního jističe pro silový obvod volit podle odběru bojleru. Druhý jistič pro spínámí HDO volit 2A. Ve starších instalacích je vyvedena fáze pro spínámí HDO před hlavním jističem a pokud máte takový případ, pak by padalo jištění DHO v elektroměrném rozvaděči. Jináč je to správně.

Jistič lze pouzít jako hlavní vypínač.norma to nezakazuje.běžně se to tak v rozvaděčích dělá .

blackman*
hodnocení

V podstate hl.vyp je tam nezbytny nebot je to jeden rozvadec (obe zapojeni na obrazcich) a mimo techto zapojeni tam je mnohem vice zapojeni a prijde mi jako dobra volba moznost jednim 3f jisticem shodit napajeni celeho rozvadece. Co se tyce zemniciho vodice na cerpadlo, tak ten tam samozrejme mam, ale vzhledem k tomu ze jsem toto zapojeni kreslil v noci tak mi to jaksi vypadlo.

Kazdopadne dekuji za zkontrolovani. delsi dobu jsem nebyl v oboru a byl jsem trochu v nejistote.

To, že se něco tak dělá, ještě neznamená, že je to správné. Spínací kontakty jističů a vypínačů jsou konstrukčně jinačí. Kontakty jističů nejsou konstruovány tak, aby se mohly stále vypínat. Pokud hlavní jistič máte jen pro vypnutí obvodu 1x za rok, tak je možné ho nahradit jističem. Pokud budete vypínat několikrát denně, tak nahradit vypínač jističem není dobrá volba. Jističem nikdy nevypínejte, pokud je obvod zatížen.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení bojleru
Otázky na téma zapojení hdo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]