Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, u sporáku mám návod na zapojení v pětižilovém systému. Mám však doma pouze 4. Mám se tvářit při zapojování, že nulák neexistuje, zapojit fáze a ochranný vodič, nebo ochranný vodič rozdělit na dvě svorky ( nulák a ochranný )? díky za odpověď.
Nikdy není dobré se tvářit, že nulák neexistuje. Pokud by jste zapojil zelenožlutí vodič jen na zemnící svorku, tak by vám sporák nefungoval. Veškeré nové domácí spotřebice jsou vyráběny pro instalaci v třížilovém nebo pětižilovém vedení. 80% bytových instalací je ještě v dvoužilové nebo čtyřžilovém vedení. Ke změně doško v roce 2006, takže tento problém bude stále aktuální ještě hodně dlouho. Proto pokud není modrý vodič a jen zelenožlutý, tak platí zásada, že nejdříve jdu zelenožlutým na zemníví svorku a pak na nulovou N.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.