Nejste přihlášen/a.
Přečetl jsem si na netu digitalizaci katastálních map, tak jsem se na to podíval. To co jsem zjistil mi hlava nebere. Stavba je na katastru napsaná na mé jméno ale zahrada je rozdělená na dvě části 1925/1 a 1925/2 ale jen jedna část je s mým jménem a ta druhá že patří obci. Dům se zahradou jsem zdědil po otci a ten zas po svých rodičích.Zahrada je oplocená a můj strýc vypráví že plot se dělal když mu bylo 12 let a teď je mu už přes 70let.Na té druhé části je i z nepochopitelných důvodů takový malý proužek který zasahuje přes vrata do mé garáže. Ta se také stavěla když moje teta byla malá a je jí přes 60let. Nemá někdo podobné zkušenosti? A jak to řešit?
Na prvním místě bych doma dohledal všechny smlouvy, dědictví apod. kde je zapsáno co jste kdy koupil dostal, zdědil. Pokud to nedohledáte, vyrazte na katastr, budou to mít v archivu. Stejně tak si na katastru můžete zjistit, na základě čeho má tu druhou parcelu obec. Až budete vědět co a jak, tak vstupte do jednání s majitelem nemovitosti.
Resit to lze jednoduse. Zalezi na vladnouci garniture na radnici, ale jde se domluvit o odkupu pozemku, ktery uzivate a na kterem mate garaz a vse ostatni. Ono je mozne, ze drive zacala vase rodina uzivat kus obecniho pozemku jako zahradu. A pak se na to zapomelo. S nastupem internetu je to dnes vse dohledatelne,a le kdo pred 30 letz mel prehled, kam co saha, ze.
Měl jsem stejný problém - po 60 letech od odsunu majitelky se zjistilo,že část domku stojí na pozemku,který ji patřil,ale dosídlencům to nkdo neřekl. Ti si mysleli,že to dostali i s domečkem a přikupovali pozemky na opačné straně. A já to nyní musel od nadlidí obce dokoupit. Na vydržení to nešlo. Ale udělali mi cenu - 30 kaček za metr,kdy oni to ještě před převratem mohli koupit za korunu. Takže - s prosíkem na radnici a koupit.
Jak je uvedeno. S prosíkem požádat o odkup pozemku.
Při návrhu na digitalizaci byl měsíc na to, aby každý sdělil připomínky a nebo alespoň odsouhlasil stav. U nás na obci byl přítomen vždy dva dny v týdnu pracovník katastru.
Proč jste se nezajímal již v té době? Mně se ztratilo z pozemku 110 m2 a byly dohledány a vše ZDARMA opraveno ještě před konečnou podobou digitalizace.
doplněno 05.12.14 19:59:Ještě mne napadlo, že o tomto stavu musíte vědět hodně dlouho. Daň z nemovitosti platíte jen z půlky zahrady, ale užíváte zahradu celou.
Při digitalizaci byla rozdělena parcela na dva díly, na les a ornou půdu. Je fakt, že lesa je 68 metrů, do včerejšího dne toto nikdo z rodiny ani v duchu netušil.
Já budu platit daň až po digitalizaci, toto jsem zjistil v pátek na obecním úřadě. Pole jsou pronajatá, do dnešního dne jsem za ně osobně žádné daně neplatil, stačí.
doplněno 06.12.14 18:35:Důležitou informací pro vlastníky je to, že digitalizací map dochází v některých případech i ke změně placení daně z nemovitostí. Týká se to zemědělských a lesních pozemků. Daň z nemovitostí platí její vlastník. Výjimku tvoří pronajaté pozemky evidované ve zjednodušené evidenci. Zde platí daň nájemce. Digitalizací mapy pozemku tato povinnost přechází z nájemce na vlastníka
Že jsem se nezajímal? Nevěděl jsem že se nějaká digitalizace bude konat, přečetl jsem si náhodou článek o tom že se něco digitalizovalo. Jsem třetí generace co tam bydlí a to to prošlo třemi dědickými řízeními.Dědil jsem v 16 letech a musel mi být soudem přiřazen opatrovník. A v té době jsem fakt na to neměl náladu.
"Přespolním" katastrální úřady posílají dopisy, "místním" to posílají na obecní úřad k vyvěšení na obecní úřední desce + to sami zveřejňují na své úřední desce - čímž naplňují literu zákona ohledně informování vlastníků. To že se většina lidí nezajímá co se kolem nich děje je opravdu jen a jen jejich vlastní chyba.
Pokud prošel majetek dědickým řízením, je v dokumentaci přesně uvedeno, co konkrétně máte ve vlastnictví a co ne. Opatrovník tenkrát zřejmě nečetl a nekontroloval - zkuste si dohledat soudní verdikt a seznam nemovitostí (musel být součástí řízení) - to co je v dané dokumentaci, to je vaše. Co není, zkuste nakoupit od obce, dokud je čas...
doplněno 06.12.14 15:13:nicméně před koupí bych zkusil právníka a můj první příspěvek...
Ano je mi jasné že budu muset komunikovat s obec.úřadem. Jde o to že mě pobavilo jaké chyby může nadělat ůřad. Co jsem se dozvěděl od příbuzných tak sousedovic dům byla obecní pastouška pro chudé lidi a mezi tím domem a mým domem byla šikmo cesta. Pak dům koupily nějací lidé a ty se domluvili s mými prarodiči že si vezmou každý kus a udělají z toho zahrady.Proto je to vedený jako zahrada obce a ne cesta.Taky proto má moje zahrada 1925/1 a ten druhý kus co bývala cesta 1925/2, akorát se k tomu zapomělo přiřadit jméno.Co dělat chyba která je strará více jak 60let. Máma se o to už prý taky zajímala před lety a starosta jí řekl že je to v pohodě ať to nechá být.A na katastru jí řekli to samé a taky něco o promlčení 25let.Ono celkově se dřív stavělo a pak zaměřovalo, na starém německém poz. katastru zase místo cesty je dům který před nebo ve válce zbourali. Celkově má prý naše ves velké chyby v označení a nakreslení, to mi potvrdily jak sousedi tak i starosta který sousedum vyprávěl že na druhém konci vsi se lidi i kvůli těm chybám perou. Mě taky patří kus sousedovic dvora ale co bych s ním dělal mám svůj.
Já nenapsal že zabrali, nikdo už nemůže přesně vědět jak bylo ale je to víc jak půl století.Sousedi mají taky kus zahrady obecní. Ale není o co stát převýšení je přes tři metry a ve spodní části při tání a velkých deštích teče voda z polí a zatápí nám sklepy.
No právě... úřad musí postupovat podle písemných podkladů a podle práva. Sousedské dohody jdou mimo něj. Krom toho bývá pravidlem, že co si dohodne jedna generace, bývá problémem pro generace další.
V katastru samozřejmě může být spousta chyb z dávných dob týkající se výměr, hranic apod. Něco se táhne už z dob přechodu ze sáhového systému na metrický, něco je pozdější, související s kolektivizací, scelováním a dalšími věcmi. Digitalizace se snaží problémy odstranit a uvést věci na pravou míru, bohužel to nejde udělat tak, aby byli všichni spokojeni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.