Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvětšení plochy topení

Od: aggapy odpovědí: 9 změna:

potřebuju nějak zvětšit plochu trubky od topení, která vede přes pokoj. myslel jsem, že kolem trubky od topení dam něco na zvětšení plochy, kolem toho natáhnu plastovou trubky a ze spoda by do trubky foukal trubkový ventilátor. Co použít?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Takové zlepšováky mají malou účinnost. Pokazí vzhled, zaberou místo, sežerou elektřinu.
Nejjednodušší - nejspolehlivější je zvětšit plochu topného tělesa. U panelového prodloužit nebo přidat panel na dvojitý, u žebra vyměnit za jiný s větší plochou. Už jsem viděl i vložené dvě " téčka" mezi ventily a radiátorem a na ně připojený další panel. Nebylo třeba vypouštět panelákovou stoupačku.
Teď v topném období to ale bude složitější. Jiné v RD, jiné v 13 patrovém paneláku se zanedbanými stoupačkami atd. Jiné s odborníkem s výbavou, jiné u fušera na koleně.

"nejspolehlivější je zvětšit plochu topného tělesa"

To je sice pravda, ale jestli jsem dobře pochopil tazatele, jde mu o to, že na radiátoru by musel mít měřidlo tepla, kdežto na "rozšířené" stoupačce nikoliv. Takže by topil na úkor ostatních *smich*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, asi vymýšlíte něco, co již dávno existuje - viz odkaz. Zdravím!

srovnanicen.cz/...

doplněno 04.12.14 22:39:

amper - tak, to se musím omluvit. Holt, není trubka jako trubka (já jsem z dotazu vytušil kouřovod).

doplněno 04.12.14 22:52:

amper - toto bývalo v každé dílně nebo fabrice (a topilo to báječně). Chtělo by to "nabastlit"na tu stoupačku. ceskestavby.cz/...

Zdravím Bene, ne. Tazatel by potřeboval podobné zařízení, ovšem nikoliv na kouřovod, ale na stoupačku ÚT. Po obdobném zařízení (ovšem pasivním) jsem pátral nedávno v tomto dotazu. Neúspěšně. Tak teď napjatě čekám :).

doplněno 04.12.14 22:43:

Bene, není třeba se omlouvat. Je třeba dodat axiální dělené žebrování *smich*

doplněno 04.12.14 23:01:

Znám, jenže to má žebra radiální, tudíž je to určené pro montáž vodorovně. Jinak to má účinnost mizernou. Navíc si nedovedu představit, jak to podélně říznout třeba v metrových kusech, leda snad vodní paprsek...

buss
hodnocení

0x

Už nevím kde, jsem na podobné narazil a bylo to odmítnuto pro malou účinnost. V každém případě by to chtělo trubku oškrábat na kov. A co tak vzít kus plechu a přehnout přes trubku, myslím horizontální a prostě to zkusit?
Nebo využít jak byla na trubkových radíátorech navinuta plechová, vrubovaná spirála? Otázka, co to udělá s IRTN, je třeba nastudovat princip. A co tak nízkoodběrový ventilátor pro rychlejší ohřátí pokoje, třeba pod radiátor, nasávat chladný vzduch, nebo na, za radiátor a vyfukovat teplý? Používal jsem Mezaxial. Chce to zapřemýšlet, zkoušet, měřit, čas.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Taky jsem tohle viděl ve fabrice, asi z 50tých let a fungovalo to asi proto, že se tím proháněla pára. Možná se tomu říkalo Registr? A taky jsem to viděl nedávno ve sběrně kovů. Taky asi z nějaký fabriky. Možná na tom byly navařený takový rozstřižený plechový kolečka s dírou podle trubky. Ta bývala většího průměru.

hodnocení

0x

pro aggapy@ ta trubka vede vodorovně nebo svisle (stoupačka) a jaký má průměr? je to v rodinném domku nebo paneláku? dejte info

aggapy
Trubka je svisle, prumer trubky cca. 20-25mm. Topeni by bylo fajn, pokud by v pokoji bylo. Je to pokoj jenom se stupackou bez radiatoru.

Domluvte se s majitelem bytu nebo domu a dodatečně instalujte do pokoje radiátor !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]