Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blechy v bytě - vrácení nájmu a provize RK

Od: kilbil odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

mám dotaz ohledně situace, kterou jsme si nedávno prošli, udělali v ní pravděpodobně řadu chyb..a proto bych rád věděl, s čím by se dalo ještě nějakým způsobem hnout, popř. co udělat jinak, kdybychom (a nejen my) se do podobné situace dostali znovu.

Ve zkratce: podepsali jsme nájemní smlouvu, zaplatili první nájem při podpisu smlouvy pronajímateli, zaplatili jsme provizi RK. Čtvrt hodiny na to jsme zjistili, že v bytě jsou blechy a ne málo. Toho si samozřejmě člověk při prohlídce nemá šanci všimnout, zvláště když v bytě jsou parkety a blechy můžou být ve spárách mezi parketami.

Jelikož mě nenapadlo od smlouvy odstoupit hned a ani nevím, zda by to bylo možné (dle slov RK to možné nebylo), domluvili jsme se s majitelem, že byt nechá desinektovat. Desinsekce proběhla, v bytě se 3 týdny poté nebydlelo, protože dle doporučení desinsektora měla účinná látka alespoň 3 týdny působit. Poté jsem zjistil, že v bytě jsou neustále živé blechy. Majitel nabízel druhou desinsekci, ale na to já už neměl ani trpělivost, ani odvahu, ani nic jiného.

Smlouvu jsme ukončili dohodou s tím, že mi vrátil polovinu nájmu (ač jsme v bytě vůbec nebydleli a dle mého názoru bydlet ani nemohli - tzn. já chtěl vrátit nájem celý, on nechtěl vrátit nic, nakonec to tedy skončilo kompromisem půl na půl), v dohodě o ukončení nájemní smlouvy je uvedeno, že obě strany již vůči sobě nemají žádné další finanční závazky. Za peníze zaplacené RK jsem žádnou náhradu nedostal, mám sice zprostředkovatelskou smlouvu, její platnost skončila 2 týdny po podepsání smlouvy a navíc je v ní uvedené, že soulasím, že jsem se se stavem bytu důkladnou prohlídkou obeznámil.

Je nějaká možnost v současné době ještě získat peníze - ať už z majitele, nebo z RK? Vím, že jsem udělal spoustu chyb, že kdyby se majiteli bylo bývalo pohrozilo soudem, možná by jednal jinak, nicméně, dezinsekci bytu nechal dělat majitel - a nechal ji dělat načerno - tzn. i když by desinsektor mohl dosvědčit, že tam blechy opravdu byly, určitě to neudělá, protože by jeho firma z toho mohla mít problém, nějaké fotky mám - ale upřímně, makro na blechy rozhodně nemám a ani nevím, jak bych je fotil, když pořád skáčou a jsou příliš malé...a soudit se kvůli pár tisícům doopravdy nechcci, zvláště, když nevím, že by to byla jasná výhra.

Co byste mi radili pro příště? Je nějaká šance dostat peníze od realitního makléře? Děkuji mnohokrát za odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

mara*
hodnocení

0x

Co se makléře týká, tam nárok podle mě nemáte. On jen zprostředkoval uzavření smlouvy, v tomto případě nájemní, mezi pronajímatelem a nájemcem. Podobu smlouvy a její znění jste znal a pak i podepsal. Mylím, že by jste měl vymáhat peníze po majiteli bytu. Jen, myslím, že s odstupem času, poté, co jste se v podstatě dohodli na nějakém řešení vzniklé situace si nárokovat něco dalšího půjde dost těžko. Vy jste přistoupil na vrácení jen části nájemného a tím byla věc zkončena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]