Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení kotle Cosmotherm E 9KW

Od: ondrab odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám od eletrikáře nově zapojen kotel Cosmotherm E 9kw (Moratop Electra Komfort 9 kw), a mám k němu pár otázek:

1) Kotel je z výroby nastaven aby ohříval vodu na 60°C, jaká by měla být správná teplota v okruhu?

2) Od kotle je vyvedeno i venkovní čidlo a to když aktivuji, tak teplota je vypočtena v závislosti na venkovní teplotě na nějakých 40°C -to se mi zdá ale nějak málo.( Třeba neni)

3) Nemám žádný pokojový termostat, teplotu ovládám v místnosti jenom podle digitálních termohlavic na radiátorech, které jsou nastaveny v určitých hodinách na určitou teplotu. Kotel jede pořád a když např. mám na hlavicích nastaveno 21°C tak kotel po dosažení vypne a když teplota klesne třeba na 20°C kotel to doohřeje jenom třeba 1,5KW na 21°C. Lze to tahkle řešit, nebo je lepší termostat? Příjde mi zbytečný.

4) Kolik by měl být tlak vody v okruhu? Kotel je na půdě, což je asi 3m nad radiátory. Max. píšou 3, min. 0,4.

Tady je odkaz na kotel: moratop.cz/...

Děkuji moc za všechny rady.

Nastavení kotle Cosmotherm E 9KW
Nastavení kotle Cosmotherm E 9KW #2
Nastavení kotle Cosmotherm E 9KW #3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dht*
hodnocení

0x

Dobrý den

1) Teplota okruhu resp. teplota otopné vody na výstupu z kotle by měla být co nejnižší. U tohoto typu kotle je účinnost při všech teplotách stejná. Pokud Vám vyhovuje 60°C, nechte 60°C, ale lepší by bylo méně. Tím se dostáváme k bodu 2,

2) 40°C je pro tento kotel ideální teplota výstupní vody.

3) V tomto případě je termostat opravdu zbytečný, pokud snížíte teplotu otopné vody na zmíněných 40°C, bude systém fungovat ještě lépe než teď, doba sepnutí kotle se prodlouží a tepelná pohoda v místnostech se zlepší. Radiátory nebudou horké a pak zas ledové, ale neustále vlažné. Vyzkoušejte si to a možná se dostanete i na nižší teplotu. Jen si přečtěte návod a záruční list. Některé kotle mají omezený doporučený rozsah teplot a jsme u bodu 4

4) Tlakovat na maximum nedoporučuji. Napustil bych 2,5, ale je potřeba se podívat ještě na expanzomat, aby nebylo tlakové omezení na něm. Stejně budete vodu jednou za čas doplňovat. Každý systém byť nový a zdánlivě zcela těsný má nepatné úbytky. Voda prolíná ve šrouneních a kolem hřídelek ventilů i když to není vůbec vidět. Při poklesu tlaku pod určitou hranici (opět viz návod, zde patrně 0,4) navíc kotel vypne bezpečnostní pojistka, která by měla po doplnění vody a zvýšení tlaku samočinně zapnout.

ondrab
Děkuji za profesionální odpověď. Moc jste mi pomohl. Děkuji

silenoz
hodnocení

0x

Zdravím,

mám elektrický kotel Cosmo THERM E 9kW (EK 09 K či jak se správně označuje :)
Bohužel po zapnutí mi běží jen chvilku a pak mi spadne na 0 kW, ikdyž je levný tarif.

Video zde:

Prosím o radu. Již ho mám cca 2,5 roku a záruka asi horko těžko :/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]