Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem čerstvě po výměně starých oken za plastová (Inautic Prestige) a zednické zapravení si s otcem děláme sami (otec je štukatér).Jedná se o panelákový byt, kde je zvenku minimální spára do 1cm.Parotěsné pásky nemáme.
Nemůžeme se ale shodnout, zda na venkovní zatěsnění spáry mezi rámem a zdí použít klasickej silikon, akryl, nebo speciální akrylo-štukový tmel(zřejmě s přísměsí štuku).
Otec je rezolutně pro variantu klasického "obyč" silikonu za cca 60,-Kč a tvrdí, že akryl časem "ztvrdne" a ztratí na elasticitě a já jsem pro akrylo-štukový dražší tmel v ceně cca 120až140,-Kč.
Pokud máte dobré zkušenosti s konkrétním výrobkem, budu rád za tip.
Podmínka tmelení je ale sucho a teď už venkovní spára těžko vyschne - je velkej problém nechat to jen na pěně , než se oteplí a spára řádně vyschne?
Zatím jsem to nestudoval, ale předpokládám, že se tmelí pouze na suché a odmaštěné plochy a nemělo by být pod nulou (na to se zeptám ve stavebninách při koupě štuku).
Díky za objasnění.
Na panelácích jsme běžně po výměně oken dávali APUlišty a pkd náhodou (spíš nedbalostí toho kdo je na rám lepil)vznikla spára do 1mm,tak co bylo poruce akryl i silikon (víc akryl).Ale pkd Vám tam vznikla cenťáková spára,zafoukl bych ji pěnou,po zatvrdnutí příp.přebytek odříznul a poté dle špalety-štuk,lepidlo - štuk,...ale centimetr?
myslíte tu co vznikla po zapěnění? zvenku by měla být po výměně minimální, no ono záleží, jaká tam byla okna předtím, pokud je spára kolem 1 cm, tak přece tam nedáte nějaký tmel a přes to štuk? špalety oken by měly překrývat částečně rám, nevím jakou máte skladbu zdí a souč. fasádu, buď dáte pásek EPS a na to fasádní systém, nebo to zomítáte a natáhnete štuk, a pak kolmo k rámu můžete vyškrábat cca půl cenťáku spáru u rámu a zaplnit přetírateným akrylátovým tmelem (to aby to u rámu nepraskalo), dokončíte fasádním nátěrem, no nevím, zda jste to vše pochopil, ale dá se na netu najít postup..., tmelí se za vyšších teplot a za sucha, necpěte silikon do zdi a pod omítky, je to jen na to, aby se za ním srážela vlhkost
děkuji za odpověď,
venkovní spára je samozřejmě vyplněna pěnou a ořínutá a tu tloušťku jsem přehnal, většinou je samozřejmě minimální, ale je tam pár míst, kde je až k 1 cm, takže se mi jedná o zadělání/zatěsnění okenního rámu z venku.Nechci nechat zvenku rám jen na pěně a potřebuji poradit, zda použít obyč. silikon, či obyč. akryl, nebo nějaký spešl štukový akryl a proč zrovna to.
pokud to provedete tak, že zaděláte jen tu spáru, a je jedno čím (když už, tak něco mimo silikon), tak vždy to bude chybně, pokud nebude spára něčím překryta + část rámu (záleží od toho, zda je zateplená fasáda a nebo ne), pokud se toto nějak zbastlí pouze tmelem, který se navíc na pěně různě bude propadat a nebo dělat jiné psí kusy, tak za měsíc sem budete možná psát, že se vám rosí okno, nebo že máte někde plíseň, když už nic jiného, tak by se měla spára olištovat, jak radí kolega
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.