Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
ráda bych se zeptala, zda s tímto nemá někdo zkušenosti.
Bydlíme v obecním bytě. Byt je starý cihlák v poměrně hrozném stavu.
Včera jsem z hrůzou zjistila, že celá zeď je viditelně vlhká. Vzlíná na ní voda od země cca do 30 cm. Celkově je tu problém s vlhkostí. Okna několikrát denně stíráme stěrkou a utíráme, každé ráno utíráme z parapetů louže (nepřeháním), které se zde utvořily stékající vodou z orosených oken. Koukala jsem, že v koutech oken se tvoří celkem znatelná plíseň. Pravidelně větráme, topíme. Prádlo pereme asi jednou za měsíc právě kvůli vlhkosti.
Můj dotaz zní, zda má obec jako majitel domu povinnost s tímto stavem něco dělat. Pokud ano, jak jí to podat? Již jsme si tu stěžovali na stav stoupaček, kdy čistíme mechanicky co měsíc odpady a voda stále neodtéká a bylo nám řeeno, že v půlce domu je vyměnili v r. 2012 a v té naší ne, neb nejsou peníze a máme čekat, jestli schválí rozpočet výměnu. Že to máme čistit hydroxidem.
Proto moc prosím o radu či zkušenosti co s tím dělat. Či zda oni jsou v právu, nebo jak to je. Zda můžou jako majitelé říct trhněte si, nemáme na to peníze.
Děkuji za odpověď
Byt nesmí být zdravotně závadný, vlhký byt, v němž se tvoří plíseň, není vhodný k obývání. Obraťte se na majitele, vše řešte písemně!
Odstranění plesnivých zdí může znamenat mráz v posteli.
doplněno 30.11.14 17:51:Ta vlhkost se objevila teď?
Děkuji moc za odpověď.
Podobný výsledek jsem na internetu také našla (včetně několika kauz). Existuje však nějaká rada jak to udělat aby člověk pochodil? Písemně předpokládám sepsat žádost o opravu (?) přiložit fotky apod.
Předpokládám, že výsledek bude buď "Víme o tom, nejsou peníze na opravu" nebo "Víme o tom, tak si topte víc a určitě málo větráte". Jak se bránit pak? Předpokládám, že řešením bude ledatak nějaká sanace, na kterou jistě peníze nebudou a rozhodně je sem nebudou chtít investovat.
Nejen, že má majitel povinnost závadu na vlastní náklady opravit, ale vy máte nárok na přiměřenou slevu z nájmu. Žádost o odstranění závady a žádost o slevu z nájemného lze podat ruku v ruce, je to asi jediný způsob jak dotlačit pronajímatele, aby konal. Pokud to lze, doporučuji pořídit fotodokumentaci a spolu s popisem závady přiložit k oběma žádostem. Lze očekávat argumentaci, že málo topíte a nevětráte, ale vzhledem k popisu závady (...celá zeď je viditelně vlhká. Vzlíná na ní voda od země cca do 30 cm.) je to, jako by vám ve vyhořelém domě vyčítali kouření na zápraží. V jiných bytech se závada neprojevuje?
S tou časovou posloupností máte pravdu. Tedy alespoň v žádosti o opravu uvést, že pokud nebude odstraněno, bude požadována sleva z nájmu, lepší než nic.
Taky děkuju za odpověď.
Já se právě dočetla, že sleva lze žádat až když ten problém neopraví.
Bydlíme tu od února tohoto roku. tenkrát zdi byly občas mokré a okna neustále orosená (ale malovali jsme tu tak se to dalo čekat), ale to jsme neřešili, pak se to srovnalo, seřídili jsme okna a zadělali všechny díry. Letos je to ale dost extrém, v kuchyni jsem objevila za kytkama, že okno mám celé zelené. Co jsem se bavila se sousedy, stěžovali si právě na orosená okna.
Bohužel mají ve smlouvě a na předáváku takovou šikovnou větičku, že "nájemce souhlasí, že by je předáván ve stavu nezpůsobilém pro řádné užívání a úpravy do stavu způsobilého si provede nájemce sám na své náklady". ve smlouvě mi dokonce vypsali, co vše to obnáší (jakože mám vyměnit pvc, sporák a tak ) Jenže nikde nemůžu najít, jestli toto se vstahuje právě k této "vadě", nebo nikoliv. Ve smlouvě mám klasicky napsanou část ze zákona, že jsem povinna řešit si drobné závady a běžnou úpravu (vč. opravy omítek). Tak moc nevím, jestli má smysl se ohánět nebo nikoliv... Na druhou stranu okna jsme seřídili a nově zasilikonovali kolem dokola.
a ještě teď jsem našla ve smlouvě toto:
"Nájemce je povinen dodržovat pravidla správného větrání, stanovená v poučení, které je
přílohou a nedílnou součástí této smlouvy. V případě nerespektování těchto pravidel
a následného zjištění výskytu vlhkosti a plísně v bytě, nebude nájemci poskytnuta sleva
z nájemného a opravy bytu do stavu způsobilého k řádnému užívání budou provedeny
nákladem nájemce" Takže očekávám, že dostanu ještě vynadáno, že určitě nevětrám (ačkoliv vážně poctivě větráme) a budu muset zaplatit sanaci zdi pro celý barák :D Součástí smlouvy byla taktéž příloha jak správě větrat...Takže myslím, že nějaké stížnosti tam asi kdysi na vlhké zdi byly..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.