Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhké zdi- má majitel povinnost je odstranit?

Od: anda* odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

ráda bych se zeptala, zda s tímto nemá někdo zkušenosti.

Bydlíme v obecním bytě. Byt je starý cihlák v poměrně hrozném stavu.

Včera jsem z hrůzou zjistila, že celá zeď je viditelně vlhká. Vzlíná na ní voda od země cca do 30 cm. Celkově je tu problém s vlhkostí. Okna několikrát denně stíráme stěrkou a utíráme, každé ráno utíráme z parapetů louže (nepřeháním), které se zde utvořily stékající vodou z orosených oken. Koukala jsem, že v koutech oken se tvoří celkem znatelná plíseň. Pravidelně větráme, topíme. Prádlo pereme asi jednou za měsíc právě kvůli vlhkosti.

Můj dotaz zní, zda má obec jako majitel domu povinnost s tímto stavem něco dělat. Pokud ano, jak jí to podat? Již jsme si tu stěžovali na stav stoupaček, kdy čistíme mechanicky co měsíc odpady a voda stále neodtéká a bylo nám řeeno, že v půlce domu je vyměnili v r. 2012 a v té naší ne, neb nejsou peníze a máme čekat, jestli schválí rozpočet výměnu. Že to máme čistit hydroxidem.

Proto moc prosím o radu či zkušenosti co s tím dělat. Či zda oni jsou v právu, nebo jak to je. Zda můžou jako majitelé říct trhněte si, nemáme na to peníze.

Děkuji za odpověď

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vy nejste občan?

iz*
hodnocení

0x

Byt nesmí být zdravotně závadný, vlhký byt, v němž se tvoří plíseň, není vhodný k obývání. Obraťte se na majitele, vše řešte písemně!

Odstranění plesnivých zdí může znamenat mráz v posteli.

doplněno 30.11.14 17:51:

Ta vlhkost se objevila teď?

anda*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď.

Podobný výsledek jsem na internetu také našla (včetně několika kauz). Existuje však nějaká rada jak to udělat aby člověk pochodil? Písemně předpokládám sepsat žádost o opravu (?) přiložit fotky apod.

Předpokládám, že výsledek bude buď "Víme o tom, nejsou peníze na opravu" nebo "Víme o tom, tak si topte víc a určitě málo větráte". Jak se bránit pak? Předpokládám, že řešením bude ledatak nějaká sanace, na kterou jistě peníze nebudou a rozhodně je sem nebudou chtít investovat.

hodnocení

0x

Nejen, že má majitel povinnost závadu na vlastní náklady opravit, ale vy máte nárok na přiměřenou slevu z nájmu. Žádost o odstranění závady a žádost o slevu z nájemného lze podat ruku v ruce, je to asi jediný způsob jak dotlačit pronajímatele, aby konal. Pokud to lze, doporučuji pořídit fotodokumentaci a spolu s popisem závady přiložit k oběma žádostem. Lze očekávat argumentaci, že málo topíte a nevětráte, ale vzhledem k popisu závady (...celá zeď je viditelně vlhká. Vzlíná na ní voda od země cca do 30 cm.) je to, jako by vám ve vyhořelém domě vyčítali kouření na zápraží. V jiných bytech se závada neprojevuje?

doplněno 30.11.14 20:36:

S tou časovou posloupností máte pravdu. Tedy alespoň v žádosti o opravu uvést, že pokud nebude odstraněno, bude požadována sleva z nájmu, lepší než nic.

anda*
hodnocení

Taky děkuju za odpověď.

Já se právě dočetla, že sleva lze žádat až když ten problém neopraví.

Bydlíme tu od února tohoto roku. tenkrát zdi byly občas mokré a okna neustále orosená (ale malovali jsme tu tak se to dalo čekat), ale to jsme neřešili, pak se to srovnalo, seřídili jsme okna a zadělali všechny díry. Letos je to ale dost extrém, v kuchyni jsem objevila za kytkama, že okno mám celé zelené. Co jsem se bavila se sousedy, stěžovali si právě na orosená okna.

Bohužel mají ve smlouvě a na předáváku takovou šikovnou větičku, že "nájemce souhlasí, že by je předáván ve stavu nezpůsobilém pro řádné užívání a úpravy do stavu způsobilého si provede nájemce sám na své náklady". ve smlouvě mi dokonce vypsali, co vše to obnáší (jakože mám vyměnit pvc, sporák a tak :) ) Jenže nikde nemůžu najít, jestli toto se vstahuje právě k této "vadě", nebo nikoliv. Ve smlouvě mám klasicky napsanou část ze zákona, že jsem povinna řešit si drobné závady a běžnou úpravu (vč. opravy omítek). Tak moc nevím, jestli má smysl se ohánět nebo nikoliv... Na druhou stranu okna jsme seřídili a nově zasilikonovali kolem dokola.

doplněno 30.11.14 20:11:

a ještě teď jsem našla ve smlouvě toto:

"Nájemce je povinen dodržovat pravidla správného větrání, stanovená v poučení, které je
přílohou a nedílnou součástí této smlouvy. V případě nerespektování těchto pravidel
a následného zjištění výskytu vlhkosti a plísně v bytě, nebude nájemci poskytnuta sleva
z nájemného a opravy bytu do stavu způsobilého k řádnému užívání budou provedeny
nákladem nájemce" Takže očekávám, že dostanu ještě vynadáno, že určitě nevětrám (ačkoliv vážně poctivě větráme) a budu muset zaplatit sanaci zdi pro celý barák :D Součástí smlouvy byla taktéž příloha jak správě větrat...Takže myslím, že nějaké stížnosti tam asi kdysi na vlhké zdi byly.. :)

Vlhké zdi- má majitel povinnost je odstranit?
Vlhké zdi- má majitel povinnost je odstranit? #2

Čím víc utěsňujete okna, tím víc plesnivíte. Neutěsňujte, větrejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]