Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování nemovitosti + věcné břemeno

Od: tomvel* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu,

babička mi chce darovat byt s tím, že se zřídí věcné břemeno ve prospěch babičky na doživotní užívání bytu. Já osobně využívat byt nebudu, bydlím v jiném městě ještě u rodičů a tak mě zajímá jestli z toho, že budu vlastník bytu, vyplývají pro mě nějaké povinnosti, např. mít v bytě trvalé bydliště, platit domonví služby, úklid, výtah, popelnice i když v bytě bydlet nebudu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lm®
hodnocení

3x

Trvalé bydliště určitě ne.Povinnosti :snad platit výdaje související s bytem,poplatky za energie,daň z bytu i to co jste jmenoval - platit domovní služby, úklid, výtah, popelnice.Vše by šlo řešit smlouvou mezi Vámi a babičkou,která byt bude užívat.

tomvel*
hodnocení

Babička souhlasí, že bude platit všechny výdaje související s bytem, jako doposud. Jde mi o to, že když se na mě byt převede, jestli budou chodit učty dál na babičku bezezměn a já jako vlastník nebudu platit nic. Babička mi totiž tvrdí, že s převodem bytu se bude muset elektřina, plyn, zktrátka všechno nahlásit na mě a že já ještě za sebe navíc budu muset platit služby domu (úklid, výtahy, veřejný světla atd.) Prosím, tak jak to teda je? :)

lidka*

Také si myslím Tome, že když jste s babičkou takto domluveni, nic se nebude měnit. Vy budete pouze majitel bytu, babička vlastně nájemce bytu. Řešila bych to běžnou nájemní smlouvou, na základě které by se nemusely energie převádět na Vás. V nájemní smlouvě by se uvedlo, že babička bude hradit pouze výdaje za energie a služby. Možná by bylo dobré zavolat na energetické společnosti a zjistit, zda je potřeba udělat změnu, t.j. uvést majitele a nájemce. V mém domě např. bydlí vnučka, mám s ní sepsanou nájemní smlouvu a na základě té si přehlásila elektřinu na sebe. Vy v bytě nebudete bydlet, takže není možné, abyste něco hradil. Je to skutečně otázka dohody s babičkou. Mohla by třeba trval na tom, že budete hradit poplatky do fondu oprav - to jsou vlastně příspěvky na budoucí opravy domu. Dům je asi ve správě Společenství vlastníků bytů, že? To by jedině muselo být ve stanovách Společenství, že plátcem je pouze majitel bytu a ne uživatel - nájemce. Stejné je to s poplatkem za odpad. Ten platí osoby trvale bydlící v místě a nebo majitelé rekreačních nemovitostí. Budete hradit pouze daň darovací a babička by naopak měla podat přiznání za věcné břemeno. Ale to bych se ještě musela podívat a nebo se informujte přímo na FÚ - tam Vám s tím určitě poradí. To by bylo až po převodu vlastnictví. Ještě mě napadlo, že je tu daň z nemovitosti za byt, tu platí majitel nemovitosti. Ale to zase není tak významná částka - platba 1x ročně a mohla by se pohybovat ve výši pár stovek.

dusatka*
hodnocení

2x

Trvalé bydliště tam rozhodně mít nemusíte. Babička bude byt užívat na základě věcného břemene, nikoliv na základě nájemní smlouvy.

Platí toto ustanovení obč. zákoníku:

Pokud se účastníci nedohodli jinak, je ten, kdo je na základě práva odpovídajícího věcnému břemeni oprávněn užívat cizí věc, povinen nést přiměřeně náklady na její zachování a opravy; užívá-li však věc i její vlastník, je povinen tyto náklady nést podle míry spoluužívání.

brumla*
hodnocení

0x

Je to věcí domluvy. U nás je tak trochu opačný případ. Matka ženy je vlastníkem nemovitosti, bydlí a trvalé bydliště má jinde. My se o nemovitost staráme a veškeré náklady spojené s nemovitostí platíme my (z našeho trvalého bydliště). Takže jaká adresa se nahlásí na elektrice, plynu, vody, ... je jedno. Hlavně se musí zaplatit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]