Nejste přihlášen/a.
Předělávala jsem všechna okna, včetně vchodových dveří do baráčku. Mám trojskla i ve dveřích. Dělalo se to minulý rok, ale letos, a to ještě nejsou žádné mrazy, je neustále orosený zámek a klíčem jde velice ztěžka otáčet. Vypadá to, jakoby o něco drhnul vevnitř. Nastříkala jsem tam silikonový olej, ale nic to nepomohlo. Mám doslova strach jít na nákup, abych se pak vůbec dostala domů. Nevíte čím to je? A nemáte nějakou radu co s tím mám dělat? Díky za rady. Suzy
možná máte špatně namontovanou vložku. To se někdy stává u zámků s fabkou, kdy vložka při otáčení drhne o vnitřní stranu plechu zámku.
Uvolněte šroub, kterým vložka drží. Jen uvolnit, nevyšroubovávat. S vložkou zkuste mírně, ale opravdu jen mírně pohnout a klíčem zkusit ve které poloze nedrhne. Pak šroub zase utáhněte. Mělo by být po problému.
Jestli ale problém není v poloze vložky, pak zámek bude muset ven. Budete ho muset rozmontovat a hledat problém uvnitř.
Figurku, to jste mi sice odpověděl dobře, ale tohle asi já nezvládnu. Do elektriky se pustím, ale tohle mi připadá děsně složité. Já totiž nevím, co míníte tou vložkou. To je pouze to co trčí ven a kam strkám klíč? Jenomže k tomu se nijak nedostanu, ve dveřích je dlouhá kovová lišta a těch šroubů tam je víc a kromě normálního zámku uprostřed, nahoře a dole vylézají takové háky, které zapadají do protější zárubně. Teď jsem se byla podívat. To bych musela vymontovat celou tu lištu a to já dohromady nedám. Zkusím ještě koupit ten olej na zámky a namazat i ty háky, třeba to drhne tam.
Namaž jak ty háky nahoře a dole, co vylézají z té lišty, tak i samotnou lištu, mely by v ní být malé dírky do kterých stačí kápnout pár kapek oleje. Lištu nesundávej, to je zatím pravděpodobně zbytečný a stejně bys napřed musela vyndat jak vložku, tak i kliku, jinak to stejně nesundáš. Ale vyndej fabku, je přišroubovaná jedním šroubkem, je v tý liště a zasahuje do spodní části ty fabky. Taky většinou bývá trošičku jiný než ostatní šroubky. Ten šroubek vyšroubuješ, trošku pootočíš klíčem a pak pujde vložka vyndat. Nastříkej trochu oleje do zámku a zase to sešroubuj. Pak zkus jak to chodí. Kdyby to stále drhlo, asi by to pak chtělo opravdu vyndat celou lištu ven a zjistit kde je problém, může být načnutý převod co vysunuje ty háky z lišty ven.
Jenyku, tak žádné dírky, kudy bych někam mohla vstříknout olej, tam nejsou. Bohužel mám rozbitou baterii ve foťáku, tak to ani nemůžu vyfotografovat. Je po celé délce dveří kovová lišta a jsou tam pouze šrouby, žádné jiné otvory tam nejsou. A i ty šroubky co je namontová klika jsou zakryté nějakýmy plastovýmy špuntíky a zlehka vyndat nejdou, musela bych je asi nějak vydloubat a bojím se, že poškrábu lak a nakonec mi to stejně nebude nic platné, protože nevím jak na to.
Ahoj Ladine! Kdepak, tam je naprosté čisto. Drhne to vevnitř. Já ještě koupím ten olej na zámky, myslím, že mi to radil Hujer, i když by to nepomohlo, tak se mi to doma neztratí. Napsala jsem tomu, co mi to tady montoval, ale zatím se neozývá, ještě počkám, ale moc nevěřím, že sem pojede. Půjdu tady k nějakému zámečníkovi a zeptám se tam. Díky. S.
silou bych to nedělal... on tam prostě klíč nezaskočí, kam má a pak nejde otočit. Silou bych se bál, že v něm něco zkřivím a bude útrum. Olej pomůže, že vklouzne správně a najednou jde otočit krásně.WD40 snad i vytlačuje vodu, tak to se na zimu hodí.
Claymane, tak to je přesně ono. Prostě to děsně drhne a klíčem skoro neotočím, musím ho vzít do utěrky a silou otáčet a toho se dost bojím, že ten klíč v zámku nakonec zlomím. Já to tedy také koupím. Já namazala i klíč tím mým olejem, ale vůbec to nezabralo. Napřed vyzkouším ta mazadla, co jste mi tady doporučili a když to nepomůže, pak holt budu muset k zámečníkovi. Díky.
Jenyk, velké díky za přátelskou ochotu. Ale bydlím v Poděbradech a už jsem to vyřešila. Poslechla jsem radu Claymana, psala jsem to o trochu výše. Koupila jsem ten WD 40 a fakt to zafungovalo. Už mi jde zamykat. Ten prostředek je opravdu výborný.
Díky Clayman, právě jsem tam nastříkala WD40 a už to jde daleko lépe. Píší, že se to má nechat chvíli působit. Povoluje zaseknuté mechanismy, zastavuje vrzání, vytěsňuje vlhkost, čistí a chrání, uvolňuje zrezivělé části. VÝBORNÉ, díky moc. Doporučuji všem, co mají problémy se zámkem u dveří! Suzy.
Já jsem odjela do obchodu a musela už nechat dveře nezamčené. Už to fakt vůbec nešlo otočit ani jednou.
Především je nejprve nutno zjistit, jde-li zamykat zámek zlehka naprázdno - při otevřených dveřích. Pokud ne, je příčina v zámku, pokud ano, je příčina v protikusu zámku (zárubni).
Ano, to jsem také samozřejmě ihned zkoušela, tedy otáčet klíčem při otevřených dveřích. A drhne to. Tudíž si myslím, že je problém v tom zámku samotném. A co mám tedy dělat? Mám asi nechat vyměnit celý zámek, asi ano. Teď mi sousedka říkala, že prý tam je nějaké perko, které mohlo vyskočit. Ale obě tomu rozumíme jako kozy petrželi. Ale díky za odpověď. S.
Nemusí být nutně chyba v zámku, ale v závěsech. Je potřeba dveře znovu seřídit. Dveře a závěsy pracují. Většinou vlivem tepla a nyní vlivem nižších teplot. Při montáži Vám to pracovník firmy měl říci. Mě to tedy řekli. Takže zavolat firmě, která Vám dveře montovala a má-li tuto službu a jsou-li z blízka. Nebo si zjistěte v okolí Vašeho bydliště nějakého šikovného zámečníka, nebo firmy, které se zabývají přímo seřízováním a údržbou oken a dveří.
Orosená FABka je normální, tedy pokud je uvnitř vlhko. Tvoří tepelný most a z toho důvodu se na ni sráží vlhkost. Za velkých mrazů může i namrzat.
Co se týká chodu zámku, může to dělat mechanismus vícebodového zamykání. Nemalovala jste nebo neěkrábala malbu nebo nesekalo se něco nad dveřmi? Nebo tam mohlo něco napadat už při zapravování dvečí. Na korní hraně dveří nad zámkem je otvor, kterým tam může napadat nečistota a znesnadnit chod mechamismu zamykání. Pak je třeba demontovat krycí plech na hraně dveří nad zámkem a mechanismus vyčistit případně promazat. Místo silikonového oleje používejte grafitový sprej, určený k mazání zámkových vložek.
Já nic nesekala, to všechno dělali ti dělníci. Bylo to vloni a mohla jsem zamykat normálně celou minulou zimu a celé léto. Začalo to až nyní, tedy před asi třemi dny. Fakt jsem si myslela, že to uvnitř zrezivělo. Teď jsem šla zamknout a opravdu mám strach, že se ráno nedostanu ven, tak to šlo ztěžka. Musím otočit klíčem 4x, když chci úplně dovřít dveře. Když otočím jenom dvakrát, tak jsou dveře sice zamknuté, ale nedolehnou úplně. Tohle asi sama nezvládnu. Teď už je tma, ale zítra se podívám, jestli je tam teda nějaký šroubek.
Suzy po obvodu dveří kolem dokola jsou takové trny, které tam jezdí při otáčení klíčem, popř když dáte kliku nahoru. Záleží jaké máte kování. Namazat jemně kolem těch trnů, prostě to trochu zoxidovalo a špatně to chodí. Samotná vložka se nemaže, tam problém nebývá. Právě tím mazáním na sebe váže prach a máte od toho mastný klíč.
Stirečku, když se mi podaří otočit klíčem správně, tedy na čtyřikrát, tak dveře doléhají. To mi vysvětlil ten co mi je montoval, že prý zamčeno je po dvojím otočení, ale přítlak dveří je až po tom čtvrtém otočení. A také jsem to tak pozorovala. Ty háky a jazýček uprostřed dveří, tedy u chapky se vysunují napřed napůl a pak teprve úplně. Stále jsem otáčela klíčem 4x. Ale dnes mohu sotva otočit dvakrát. A navíc, abych mohla klíč vytáhnout, musím udělat ještě takovou půl-otočku. Ten chlap co mi dělal tu zakázku byl na doporučení kamarádky a není z mého města. Nakonec s ním a jeho prací, byly velké problémy a kdybych neměla s tou kamarádkou opravdu pevné přátelství, tak jsme se kvůli němu pohádaly. Obávám se, že mi sem ani nepřijede. Ale v záruce to myslím ještě je.
Dobry den
nevim co tady resite.Mate to rok namontovany,tak si zavolejte firmu co vam okna a dvere dodala a at to opravy.Samozdrejme zdarma.Normalni firmy davaji zaruku 5let
Děkuji za radu martondra. To jsem také udělala, tak chytrá jsem také, ale nikdo se dosud neozval a já už nemohla otočit klíčem. Proto jsem prosila o radu zde a tu jsem také dostala k mé spokojenosti. Ale kdybyste mi odpověděl pouze Vy, tak by mi to vůbec, ale opravdu vůbec nepomohlo.
Pomohl mi Clayman, protože jsem koupila ten prostředek, co mi doporučil a zámek do deseti minut "šlape". Tomu říkám rada a ne té, co jste napsal Vy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.