Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost a plisen v mistnosti

Od: richard* odpovědí: 16 změna:

Dobry den,

bydlime v mestskem byte 2 1 kde jsou drevena okna a jednu mistnost mame primo nad vchodem do budovy a prave s touto mistnosti mame problem.

Pres zimni obdobi se nam rosi okno (zevnitr) a pri vstupu do mistnosti je poznat i vlhkost, diky ktere se nam vyskytla plisen na zdi. Plisen se objevuje pouze na obvodove zdi kde je okno, na ostatnich stenach plisen neni. Vlhkost je znat i na obleceni, ktere je rano vlhke stejne jako dotekem na zed, pri kterem je poznat, ze zed neni sucha. Primo pod touto mistnosti jsou vchodove dvere, nad kterymi je jeste navic okno a plisen se objevuje v rohu kde se styka podlaha a obvodova zed. Na podlaze jsou polozene parkety, ktere jsou u zdi taky vlhke. Savo pomuze na cas a pote se opet objevi.

Chtel bych Vas timto moc pozadat o radu ci jakoukoliv pomoc, co by se s tim dalo delat, pripadne na koho se obratit. Predpokladam, ze tyto problemy jsou zpusobene tim, ze se mistnost nachazi nad vchodem do budovy.

Predem dekuji za jakoukoliv radu vsem ochotnym lidem.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Jedná se o srážení teplýho vzduchu na studených stěnách místnosti.Stejně tak na oknech. Propustnost teploty oken i zdiva je veliká a tak je jenom jedno řešení a to je zlepšení izolace objektu. Tepelná izolace z venkovní strany stavby a výměna oken je nezbytná.A to ani neni zmíněnej způsob vytápění kterej může bejt dalším zdrojem vlhkosti.
richard*
hodnocení

dekuji za informace, ale zajimalo by me jak mam objekt lepe izolovat. Da se nejak udelat izolace uvnitr mistnosti? V pripade, ze ani jak a kde se o tom da neco sehnat?

Jinak byt neni v mem vlastnictvi, platim najem a myslim, jestli by nyebylo dobre obratit se na majitele tohoto bytu.

V pripade, ze nekdo mate s timto nejakou zkusenost budu rad, pokud se tady s ni podelite a jinak Vam vsem zucastnenym moc dekuji za ochotu.

ukulele*
ta vlhkost a plíseň by se dala také odstranit tzv. odvlhčovačen, což je zařízení, které zbavuje vzduch vzdušné vlhkosti a tím se vysušuje celá místnost, ale je to velký žrout elektřiny

ukulele - a teda prachů a to neni to pravý řešení. Izolace stojí prachy taky, ale jen jednou.

pavel2 - OHDH *smich*

Izolace z vnitřní strany objektu by asi nebyla zrovna ideální - rosný bod by se pak nacházel uvnitř zdiva a docházelo by k jeho ještě většímu vlhnutí a tím vzniku dalších plísní. Použití odvlhčovače by bylo naprosto nesmyslné, protože po jeho vypnutí by okamžitě opět začalo docházet k novému vlhnutí.
ukulele*
nepředpokládal jsem vypnutí odvlhčovače, já ho měl v pěstírně akvarijních ryb zapnutý stále a byl jsem s jeho funkcí velmi spokojen i hluk byl minimální
pavel2*
V první řadě byste měli dobře utěsnit vchodové dveře a okna v místnosti pod vámi, aby neprochládala. Pokud je v okně a dveřích jednoduché sklo tak nahradit dvojsklem, a dveře by měly mít brano, aby nezůstávaly otevřené. Na tom byste se třeba mohli dohodnout s městem, že by jste se o cenu podělili (je to jejich - vadí to vám).

pavel2. Problém vlhnutí je jasně popsán na vnější stěně! Nikoliv na podlaze. Dnes se již domy běžně zamykají a tak je pravděpodobnost promrzání kvůli otevřeným dveří velmi malá. Zásah do topného přístroje zde již byl v minulosti diskutován - je to hazard se zdravím obyvatel místnosti s takto upraveným tepelným zdrojem. Znovu opakuji, že hlavní příčina vlhnutí stěn spočívá v rozdílu teploty stěny a teploty vnitřního prostředí. Dochází tak ke srážení par, které jsou zde sice také ovlivněny způsobem vytápění, ale hlavně tím, co se v prostoru nachází (množství vlhkosti). Uvědomte si třeba, kolik jen dechem člověk vypustí vlhkého vzduchu. Dále to může být větším množstvím květináčů s květinami, vaření atp.

richard. Zateplit jen jednu místnost by asi bylo složité a z tří čtvrtin zbytečné. Vám se tvoří vlhklost jen na stěně s oknem a tedy je jasné, kde je zdroj. Dokonce se domnívám, že ve vedlejších místnostech se také topí a tak by tudy chlad neměl pronikat. Podlaha je vlhká jen u stěny, jak jste psal. Snad by tedy opravdu stačilo z vnějšku zateplit čelní stěnu a pokud jsou vstupní dveře domu zapušteny kus pod podlahu vaší místnosti, pak i tuto část. Možná by stálo za to, optat se partají nad vámi, zda mají podobný problém a pak, pokud ho také mají, začít pracovat na zateplení vnějších stěn celého domu.

strejc :)
x6x

dekuji za odpoved, ano ve vedlejsich mistnostech se topi a vlhkost a plisen je opravdu jen na obvodove stene s oknem, zrovna tak podlaha je vlhka pouze pred touto stenou.

V pripade, ze bych se rozhodl zateplit mistnost zevnitr, jak bych mel postupovat? Existuje nekde na webu nejaky nyvod na toto zatepleni (co pouzit za materialy...)?

Mimochodem zeptat se jinych partaji jste mel zrejme na mysli, jestli maji problem s vlhkosti a plisni na obvodove zdi, ze? Tudiz ptat se vsech, nebo jen tech co sousedi s chodbou s vchodovymi dvermi?

Je tedy patrné, že je třeba zateplit vnější stěny celého domu - jako celek to vyjde na partaj levněji a navíc nebude problém s estetikou...

Zateplovat místnost (či její jednu stěnu) je možné, ale řešení by bylo dost složité, jak jsem již psal, vznikl by problém s vlhnutím zdiva za izolací. Izolace by musela být tak silná (nejspíš polystyren), aby dokázala vykrýt tepelný rozdíl mezi vnějškem a vnitřkem objektu. Tato izolace by musela ale přesahovat plochu stěnyve všech směrech, jinak by došlo k vlhnutí ve svislých i vodorovných rozích. To lze sice nahradit odvětraným systémem, ale je to na úkor prostoru... Výpočet síly izolace závisí na současné propustnosti stávající stěny. Pokud se rosí i okna, je nutno (dle jejich konstrukce) je patřičně utěsnit nebo vyměnit zdvojené výplně za méně tepelně propustné...

Optat se jiných partají na vlhkost či chladnost obvodových stěn. Je velmi pravděpodobné, že se potýkají se stejným problémem.

richard*
hodnocení

jeste doplneni, byt je vytapen plynovym topidle (wavky) a zatepleni bylo mysleno celel mistnosti, nebo by stacila obvodova zed, na ktere je plisen a podlaha?
pavel2*
Chyba je taky v tom topení. Wavky moc ohřívají vzduch a vytvářejí málo sálavého tepla. Ohřátý vzduch letí nahoru a dole je pak zima a vlhko. Buďto z těch wavek sundejte ty krycí plechy, což je zadarmo a může to pomoct, a kromě toho budou i líp topit, nebo si pořiďe do té místnosti kamna na tuhá paliva nebo takové ty plynové topidla co mají vpředu porcelán který za chodu žhaví. Sálavé teplo totiž letí všemi směry, nejen nahoru jako horký vzduch, takže bude ohřívat a vysoušet místnost i dole.

nensy*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
richard- Souhlasím s KIBICEM.Po zateplení bytu mám klid :)i já jsem bojovala z plisni měla jsem ztoho *plac*šoky.Ted už 6 let mam klid myslím že je to určitě v tom co ti radí KIBIC.so.

richard*
doplnit odpověď
hodnocení

Zdravim Vas,

dnes jsem mel v byte navstevu, ktera je spravcem naseho bytu, upozornuju, ze byt je mesta, tudiz platime najem a byt neni v nasem vlastnictvi.

Hned po prvnich slovech co je zase za problem nam bylo jasno, ze dotycna osoba bude arogantni a taky byla. Vytahl nejaky pristroj a hned nam bylo sdeleno, ze v mistnosti je velka vlhkost, proto pry ta plisen, takze mame mistnost vytopit na 24 C a vyvetrat, zase vytopit na 24 C a vyvetrat, problem je v tom, ze mistnost se zkratka vytopit na 24 C neda! Nechtel vubec pripustit, ze ta plisen a vlhkost muze byt zpusobena spatnou izolaci a jeste ke vsemu nevytapenou mistnosti (vchodem) pod nami, nacez nam byl dan do ruky ofoceny ustrizek z novin s clankem o plisnich, kde je 10 rad jak snizit vlhkost v byte.

- nemame pry susit pradlo v byte (nesusime a nikdy jsme to nedelali)

- pri vareni pouzivejte digestor a zavirejte dvere do mistnosti (v mistnosti nevarime a dvere jsou neustale zavrene)

- zavirejte za sebou dvere do koupelny nebo jdeteli napoustet vanu (nikdy se nesprchujeme s otevrenymi dvermi)

- cim vic rostlin, tim vic vlhkosti (v mistnosti mame 3 kvetiny a kaktusy, ktere takovou vlhkost urcite nezpusobuji)

- kazdou mistnost vetrejte (/vetrali jsme vzdy rano, zkusime tedy casteji a uvidime, ale je to smutne kdyz musim vyvetrat teplo, na kterou mistnost tak dlouho vytapime)

- snazte se udrzovat relativni vlhkost (jak ji mam udrzovat, kdyz ji chci snizit a nejde to)

- optimalni pokojova teplota by nemela klesat pod 21 C, nesnizujte ji vyrazne pres noc (zda se, ze na tuto teplotu budemem muset mit pustene wavky nepretrzite)

- topna telesa je nutne umistit pod okno (je umistene pod oknem)

- vnitrni zaluzie omezuji pohyb tepleho vzduchu podel zaskleni, mohou vznikat studene kapsy (zaluzie mame ale meziokenni a ty snad nevadi?)

- kvetiny na parapetu a tezke zavesy mohou rovnez omezit pristup vzduchu ke sklu (mame jednoduchou zaclonu a kvetiny na parapetu nemame)

takze toto strucny a hlavni vytazek rad od spravce bytu.

Rikali jsme mu, ze mistnost zkratka na 24C vytopit nepujde, tomu pry neveri.

Pokud by jsme nechali wavky bezet neustale a stejne teploty nedosahnem asi by jsme se nedoplatili, nacez nam bylo receno, ze ho to nezajima.

Taktez jsme se ptali na zatepleni a na to jsme se dockali odpovedi, ze by s tim museli souhlasit vsichni a to pry nebudou.

Takze vlastne nevim jak a co delat dal, potreboval bych poradit kdo by mi mohl zjitsit a 100% rict, cim je vlhkost zpusobena, zda je to oprvadu nasi vinou, nebo zda je to spatnou izolaci objektu? Nevim na koho se obratit, abych dosahl nejake pomoci.

Myslite, ze by pomohlo vyjadreni nejakeho odbornika ze stavebnictvi, treba nejakeho soudniho znalce, nebo hygienika?

Potreboval bych prosim vazne nejak poradit, jak se s tim vyporadat, protoze mi prijde, ze od toho chteji dat ruce pryc aby se o to nemuseli starat a nejak to rsit.

Budu rad za jakekoliv pripominky, rady nebo tipy za ktere Vam vsem predem moc dekuju.

Obraťte se na OHS (okresní či obvodní hygienická správa)!. Pokud jsem dobře četl uvedené rady, musím konstatovat, že porušuji téměř všechna doporučení, ale na rozdíl od vás mám v celém domě suché stěny. Bude to asi tím, že jsem před pár lety celý dům nechal z venkovní strany zateplit. Během zimy se naopak potýkám s nízkou vlhkostí, kterou řešíme právě umístěním květin na parapety oken. Zkuste jednoduchou věc. Změřte teplotu stěny a pak prostorovou teplotu. Obojí měřte ve stejné výšce. V mém domě se rozdíl obou teplot pohybuje v rozmezí dvou stupňů (vytápěno na 22°C a měřeno ve výšce 60cm od podlahy). Vlhkost se pohybuje okolo 50%.

strejc :)

vojta*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
pokud jsem to dobře pochopil ,máte jedno okno přímo nad vchodem do domu a tím ,že se vchodové dveře otevírají(což je pochopitelné)vniká do chodby studený vzduch,který se vysráží se vzduchem teplejším v chodbě a Vám vzniká plíseň ve steně která je zárověn stěnou obvodovou na které jsou umístěny ony vchodové dveře.Zkuste zateplit strop a stěnu nad dveřmi v oné chodbě potom by měl být klid.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]