Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamna Petry vs plynová kamna

Od: cryon odpovědí: 14 změna:

Dobrý den

Měl bych na vás otázku. Potřebuji vytápět jednu místnost k trvalému bydlení o ploše zhruba 17 metrů čtverečních. Prostě klasická cimra. S úhozem mrazů je třeba mít již připravené topidlo a váhám mezi kamnama na tuhá paliva, tedy tkzv Petry nebo plynová. Jde o to, že se mi stále nedaří Petry koupit, nechci nová. Sháním použitá za rozmumnou cenu. Když už narazím na vhodný inzerát, prodávající je z Moravy a já kousek od Slaného. Tak přemýšlím, že pokud je neseženu, že koupím plynové topidlo. Bombu bych měl, ale mám obavy, jak se to celé bude chovat. Jakou zkušenost máte s plynovým topením? Jak větrat atd. Je vůbec možné vytápět i v mrazech neizolovanou místnost na půdě byť cihlovou? Jen jestli nakonec ty kamna na tuhá paliva nebudou nejlepší, že? Dřevo mám. Ale i plyn má něco do sebe. Děkuji za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kdysi jsem v podobném podkrovním pokoji, 4x4m, od půlky zkosený strop, bydlela víc jak rok. Měla jsem Petry a bylo to v pohodě. Na rouře jsem měla takový nástavec, říká se tomu čert, díky kterému bylo teplo v místnosti mnohem rychleji a neuteklo do komína. ;) Teď mám wavky pod oknem a vůbec si nedovedu představit plynové topidlo na bombu. To se dělá? Bez výduchu pod oknem? Nespotřebují plamínky v něm všechen kyslík? A splodiny půjdou kam? Do komína? Komín byste musel nechat specialně vyvložkovat.

doplněno 29.11.14 14:47:

mbterm-krby.cz/... Myslela jsem tohle. Bývá to vněkolika verzích. Dává se to asi v polovině roury od kamen.

hodnocení

0x

Pokud je ta místnost neizolovaná, tak bombou to nevytopíte a když, tak s velmi drahým provozem.

Navíc když si uvnitř zapálite plynový hořák bez odvodu do komína, tak samozřejmě musíte větrat a to zase provoz prodraží.

Stejně tak u kamen na tuhá paliva... musíte mít komín a hodně paliva...

Nejlépe Vás vyjde místnost z venku zateplit 15cm eps a pak klidně topit el přímotopem.

tomas11*
hodnocení

0x

Pokud je komín a v pořádku tak za mne Petry nebo podobná .Pokud by byl rozvod plynu , (což asi není) tak Wavky .Zdar.

Starší Petry se dnes už shánějí těžko , trvalo mi docela hodně dlouho než jsem je na chatu sehnal.

moto*

V Hornbachu měli Petry Kerpen za cca 2600, normálně stojí v železářstvích 4000. Myslím, že je to dobrá investice než shánět něco staršího, netěsní tomu obyčejně dvířka, začne se sypat šamot... Viděl jsem je i v Bauhausu, jen o něco dražší.
Ty Kerpeny jsou trochu větší než původní Petry, takže se dá topid delším dřevem a případně naložit uhlím. Máme je na chalupě a absolutní spokojenost. Dal jsem k tomu ještě výměník který vyrábí Mars.
Než jsem koupil, projel jsem nějaké fórum o topení a použil jsem zkušenost z něj a nelituji. Tuším, že to bylo na tzb-info.

Staré Petry mám také, zrepasoval jsem je a dal do dílny kde jsem měl o něco horší.

janm*

Ano, jak píše pán přede mnou, ty Kerpeny mají o něco větší šachtu a také větší přikládací dvířka, takže je lze užít lépe i na dřevo, pokud byste chtěl topit převážně dřevem, pak doporučuji koupit pár metráků hn.uhel. briket, které se přikládají se dřevem a jakmile odhoří na žhavé a přikládat již nebudete přivřete klapky na minimum a kamínka budou příjemně sálat dalších min. 10 hodin bez obsluhy, druhý den lze roztopit ze žhavého, můžete topit kontinuálně bez nutnosti opět podpalovat. S hn. uhlím oř. 1 nejlépe odhoříváním shora, kamna hřejí samostatně mnoho hodin (cca 9-12 i víc dle nastavení a mn. uhlí) a můžete si zvolit dlouhý nižší nebo kratší vyšší výkon, nevýhodou je, že po skončení "jednoho cyklu" je třeba kamna znovu naložit a podpálit i tak je to ale super topení. Dále kamna umí dřevěné rašelinové brikety, dřevěné uhlí ba i koks 2 a to i na nízký výkon (prohořívání ze spod) možnost non-stop provozu.

Pokud byste topil spíše hn. uhlím pak jsou možností i kamna Club, lze sehnat za 500,kč tisícovku dle stavu, v bazaru, jsou to kamna se spodním odhoříváním a jsou-li v pořádku pak umožňují i několikadenní nepřer. topení uhlím, na dřevo jsou ale méně vhodná "úzká šachta".

karkulka*
hodnocení

0x

Tak jsem zkoukla Aukro, Bazoš a Sbazar. Na všech servrech nabízejí Petry za rozumnou cenu docela blízko vašeho bydliště.Tak se podívejte.

tomas11*

No právě , teď jde o to , jaká je pro koho rozumná cena .

janm*

Jen doporučuji, pokud na inzerci mají, zkuste si pořídit ty Kerpeny, jsou opravdu velmi dobré, pokud budete volit jiné petry pak volte takové, které mají na horních dvířkách růžici přívodu vzduchu! Velice důležité pro spalování dřeva, všech druhů briket, a také pro odhořívání uhlí! Pokud byste přeci jen investoval do nových tak máte zase aspoň záruku.

doplněno 29.11.14 22:14:

Ještě k vytápěcí schopnosti většinou 5kw kamen typu "petry",(nejl. kerpen) prostor 17 m2 při výšce stropu 2,5m vytopí hravě a to i za předpokladu větších tepelných úniků či nezateplení a velmi levně prakticky "za hubičku" oproti propanu, ať již budete topit jakýmkoliv palivem. Jsou to kamna stáložárná čili s palivy stáložárnými jako hn. uh. brikety nebo např. hn. uhlí poskytují velice vysokou a velice dlouhou výhřevnost bez nutnosti obsluhy, na 17m2 bude jejich výkon asi předimenzovaný proto pár polínek a několik hn. uh. briket bude bohatě stačit. Kouřovody stačí klasické tenkostěnné, vydrží Vám bez problémů několik let, pořídíte-li si "silnější" (1,5mm) tak ty vás již asi přežijí. "Petry" to je již "klasika" "nostalgie" romantica a pěkná atmosféra, mají své "kouzlo", jak se s nimi seznámíte a naučíte ovládat budete se s nimi jednou jen těžko loučit. :)

doplněno 29.11.14 22:24:

Takže pokud váháte mezi plyn bombou a kamny na TP,za mně jednoznačně petry, oproti plynu k nezaplacení.

hodnocení

0x

Vytápět místnost plynovým sálavým topidlem, které má jako zdroj tlakovou láhev, je s odpuštěním zhovadilost 1. řádu ! Toto topidlo se hodí do otevřeného prostoru, kde nevadí úbytek kyslíku a osálává jen potřebný kus pracovního místa.

Kupte si rozhodně ta kamna KERPEN a topte dřevem, uhlím nebo briketami !

host*
hodnocení

0x

vytápět i v mrazech neizolovanou místnost na půdě byť cihlovou?

Předně neizolovanou půdu nevytopíte na příjemnou teplotu, teplo vám bude utíkat, a za druhé - máte v místnosti na půdě zděř do komína, nebo možnost tam do komína kamna zaústit?

Kamna (Petr nebo podobná) mají tu výhodu, že sálají a je u nich teplo a dá se v nich topit dřevem, uhlím i briketami, nebo v nich spálit i ošklivé kusy dřev. Pod kamna to chce dát plech, koupit si uhlák, lopatku, pohrabáč, případně pevný podpalovač pepo a mít kam si nechat složit uhlí. Na plynové topidlo v těchto podmínkách raději zapomeňte.

cryon
Dobrý den
Tak kamna mám. Sehnal jsem Petry a jsou to ta původní. V pěkném stavu a už stojí na svém místě. Hezky jsem si je vyčistil. Vypadají pěkně. Jen ta litinová plotýnka je naprasklá, ale to mi nevadí. Musím se naučit v nich topit.
Vím, že se nemůžu dočkat přesné odpovědi, ale zeptám se. Pokud začnu topit od prosince do dubna hnědým uhlím. Stylem pondělí až pátek od večera a víkendy nonstop. Teplota do 22 stupňů s průměrnou zimou. Kolik bych tak mohl toho uhlí spotřebovat? Jasně že mi nikdo přesně nepoví, ale alespoň orientačně. Moc děkuji.
doplněno 02.12.14 12:08: Doplním, že místnost je vystavěná na půdě. Z cihel s šířkou 50 cm. Strop dřevěný, nahozený na rákosu. Moc hezký prostor s balkonem.
janm*

A mají kamna sekundární přívod vzduchu na horních dvířkách? Pokud je to typ bez sekundárního přívodu vzduchu nahoře pak se využívá při odhořívání hn. uhlí ořech 1 přirozené netěsnosti horních dvířek (jako přívod sek. vzduchu)

Změřte mi prosím výšku šachty kamen od roštu po spodní okraj horních dvířek, dále šířku šachty od levého šamotu k pravému a hloubku šachty zepředu dozadu. :) stačí v centimetrech mohu odhadnout spotřebu na jedno naložení bez ohledu tedy na teplotu

doplněno 02.12.14 12:46:

Ještě si zkontrolujte šamot, praskliny nevadí, jen pokud by byly "vydrolená místa až na plech" pak důkladně díru vymazat buďto šamotem na celou sílu šamot. desky a nechat uschnout a zatopit až za dva tři dny čím déle tím lépe, nebo máte-li v okolí někde trochu dobré rezavé až do červena hlíny "jílovice" tak můžete vymazat i tím, rovněž nechat pár dnů zaschnout, a řídkou jílovicí nebo šamotem doporučuji vymazat pak na "tenko" celá kamna šamoty zevnitř, udělá se řídká kaše vyhrnete rukávy a celou šachtu vymažete, toto je dobré dělat každý rok nebo 2 roky. Pokud byste chtěl topit stylem přikládání pak místo hn. uhlí volte hn. uhelné brikety, pokud stylem odhoříváním shora pak to uhlí.

doplněno 02.12.14 18:51:

Orientačně jsem ten Váš nezateplený prostor přepočítal na to kolik bych spotřeboval já pokud bych měl ten váš objem mám také nezatepleno, výšku stropu jsem vám počítal 2,5m ,vím že to tak nelze počítat protože každý máme jiné tepelné ztráty ale vyšlo mi že byste potřeboval tak cca 10q hn. uhlí ořech 1 pokud se bude stápět stylem odhořívání shora tak mi to vychází cca 6,6 kg na den (1 necelý násypný uhlák na cca 24 hodin ) + dřevo na podpal, nebo si kupte hn. uhelné brikety a můžete topit stylem přikládání s tím že kamna lze druhý den restartovat ze žhavého popela, takže ušetříte za dřevo na podpal (lze ale také nasbírat větve a borové šišky) sice budete muset hn. uh. brikety chvíli přikládat ale po odhoření na žhavé přivřete klapku přívodu vzduchu na minimum a kamna budou mnoho hodin sálat jako radiátor, druhý den stačí hodit do kamen nové brikety ze pět najednou proroštovat mírně přidat vzduch a jedete znovu, jestli jsou kamna netěsná tak přívod vzduchu ve stáložárné fázi můžete zavřít úplně. Opravdu těch 10 metráků je jen orientační velice orientační a dost možná je to i na víc než 5 měsíců protože já topím běžně i 7 měsíců a od sebe jsem to "velice orientačně odvodil". Na druhé straně pokud je uhlí či brikety dobře uskladněno v suchu, pak co nespálíte máte na další rok, nebo pokud se situace změní a vy topit již nebudete můžete za menší obnos dát např. sousedovi, aspoň něco se vám vrátí zpět, záleží jaká bude také zima.

tomas11*

Kulatou litinovou plotýnku pro petry zakoupíte v železářství , já ji předloni kupoval v České Skalici měli tam skoro vše ,do peter bylo víc velikostí (podle druhu) , ale ten krámek už letos zrušili , škoda .

hodnocení

0x

cryon, asi se budu opičit po některých rádcích, taky pozdě, když je koupeno, ale na bydlení není vhodné topení na PB. Něco jiného by byl rozvod plynu do místnosti. Takže pro mne je jasné volba, kamna na pevná paliva. Přeji Vám hodně teplíčka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kamna petry
Otázky na téma uhelne brikety
Otázky na téma zděř do komína

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]