Nejste přihlášen/a.
příspěvek na bydlení,hmotná nouze - Dobrý večer,bydlím v bytě u ,,,osoby blízké,,mám hmotnou nouzi a příspěvek na bydlení,v PO jsem byl na úřadě a bylo mi oznámeno,že když bydlím u osoby blízké nelze započítat celou částku která se skládá z nájmu + energií.Prý lze uznat jen částku 2200 Kč,což jsou energie.Teď prý je nový zákon. Vyšel vůbec takový zákon?,nelhala mi? Pokud mi nelhala a náklad na bydlení klesne,sníží mi hmotnou nouzi? Neměl by klesnout příspěvek na bydlení?
Děkuji
K (zatím) poslední změně došlo od 1. ledna 2012. Odhaduji, že Vám buď pracovnice ÚP nedokázala situaci dostatečně objasnit, nebo že si její sdělení mylně vysvětlujete. Pro účel státní sociální podpory (příspěvek na bydlení) i pro pomoc v hmotné nouzi se vždy společně posuzují všechny osoby tvořící společnou domácnost.
Zároveň se vychází z životního minima (ŽM), jež může být v některých případech sníženo až na existenční minimum (tomu by odpovídala ta částka 2.020 Kč na osobu měsíčně).
Žije-li v domácnosti více osob, činí ŽM první osoby 3.140 Kč měsíčně a ŽM druhé (a každé další) dospělé osoby 2.830 Kč měsíčně. Pokud byla druhá osoba např. sankčně vyřazena z evidence ÚP, nepovažuje se za osobu v hmotné nouzi a lze jí přiznat "pouze"existenční minimum 2.020 Kč měsíčně.
K posouzení konkrétní situace bych ale potřebovala více vstupních informací ohledně bytu/domu, na koho je uzavřena nájemní smlouva, případně komu byt či dům patří, …
Doporučím proto znovu navštívit kontaktní místo ÚP a nechat si vše znovu podrobně vysvětlit.
–––– Informace najdete i na portálu MPSV:
Děkuji za odpovědˇ,úřednice mne nesnese a je to podraz od ní,rád vám dám další informace:
1.v bytě žiji sám,má 29 m2,jsem v nájmu u osoby blízké což je matka.
2.úřednice tvrdí,že je nový zákon o osobě blízké a to cituji:lze uplatnit jen energie ale nelze uplatnit nájem,logicky do teď se placená částka skládala nájem + energie.
Nově se mohou započítat jen energie.
3.když jsem vyplňoval informace o mém novém bydlení,tak tam byly 2 kolonky,jedna nájené a druhá celková částka kterou jsem uvedl ale úřednice řekla ať to přeškrknu,že je nový zákon a místo celkové částky Kč,byly jen energie a po nátlaku řekla AT´to podepíšu,to byla asi moje velká chyba.
Děkuji za odpověď.
Pořád nerozumím tomu obratu "jsem v nájmu u osoby blízké". Vaše matka má dům a v něm Vám pronajímá byt? Máte s ní uzavřenu nájemní smlouvu na své jméno?
Nebo matka bydlí v pronajatém bytě a Vás "k sobě přijala do bytu"? V takovém případě byste opravdu nemohl uplatnit nájem, protože ten neplatíte Vy (platí jej matka). Pak by ale o příspěvek na bydlení mohla požádat matka.
Jestli Vás úřednice "nesnáší", nechte si zavolat její nadřízenou ať Vám přidělí úřednici jinou. Úředníci/e tam jsou pro Vás.
Děkuji za odpověď,vysvětlím:moje matka má ve vlastnictví malý byt 1+kk,já v něm bydlím sám,nájemní smlouvu mám s matkou.
obrat ,,osoba blízká,, na mě vytáhla úřednice.
Prý je nový zákon /o osobě blízké/ a právě proto nelze uznat nájem+služby ale jen služby a nájem nemám nárok.
Proto když jsem před ní psal do papírů celou částku,tak mě nutila celou částku přesškrknout a napsat jen služby a pod to se podepsat.
Na internetu jsem žádný nový zákon nenašel a jak jste mi psala od roku 2012 nic nového není.
Podle mne mi lhala aby se mnou mohla manipulovat a donutit mne částku/nájem+služby/ přesškrknout a napsat jen služby.to znamená:místo třeba 5500 Kč/nájem +služby/,jen energie 2300 Kč/
Měl jsem nárok na hmotnou nouzi a příspěvek na bydlení a tím,že mi klesly náklady na byt/jen služby/,tak se mi pomstí a za následek bude asi snížení dávek.
Podepsaný papír už tam má= 2300 Kč,můžu já vyplnit nový s celkovou částkou 5500 Kč,když asi žádný zákon o osobě blízké není.
Děkuji
Trvejte na tom, aby Vám úřednice přesně ukázala a napsala zákon i paragraf(y), na který/é se odvolává. Máte-li řádně uzavřenu nájemní smlouvu a máte-li v bytě hlášen i trvalý pobyt, máte na příspěvek na bydlení nárok. Dokládáte samozřejmě potvrzení o úhradě všech nákladů.
Úřednice ÚP je povinna postupovat podle platných zákonů, nemůže si sama určovat, co "uzná" a co ne.
Opravdu si příště nechte zavolat její nadřízenou. Který ÚP to je (zjistím Vám kontakty na vedoucí úseku)?
děkuji,jedná se o Jeseník,hoďně této oblasti rozumíte ale asi takový zákon ,,osoba blízká,,/ v rámci hmotné nouze nebo příspěvku na bydlení,vůbec neexistuje?
Děkuji
Jeseník? Tak to vše vysvětluje. Na zdejším ÚP nečekejte, že se dozvíte, na co máte nárok.Zdejší úředníci mají odpověď na to, kde hledat peníze na nájem, že si je máte vydělat. Ale že v Jeseníku a okolí práce není, to je nezajímá.Všichni úředníci zdejšího úřadu by měli okusit, jaké je to být bez práce a marně chodit po podnicích a doprošovat se zaměstnání.
S novým občanským zákoníkem se měnily okruh a postavení osob blízkých, ale podle mne tato změna nemá přímý dopad na dávky v hmotné nouzi. Nájemce si k sobě nyní může vzít do bytu osobu blízkou bez souhlasu majitele bytu, musí ji pouze nahlásit (kvůli platbám).
Zákon matce nezakazuje pronajmout svůj byt dospělému dítěti. A pokud má dítě platnou nájemní smlouvu a řádně hradí nájem a poplatky spojené s bydlením (vodné/stočné, odvodz domovního odpadu a energie), měl by úřad tyto výdaje akceptovat.
Tady máte kontakty na ten Jeseník. Zredukovala jsem je jenom na ředitele, státní sociální podporu a pomoc v hmotné nouzi.
Já bych jako první krok zkusila požádat o přidělení jiné referentky. Pokud byste neuspěl, pak stížnost vedoucí referátu. Nepomůže-li stížnost vedoucí referátu, můžete se obrátit na vedoucí oddělení a – pokud byste neuspěl ani u ní – na ředitele. (Berte to postupně odspodu.)
Dobrý večer,velice zajímavě jsem dopadl,popíši situaci:šel jsem rovnou za nadřízenou,ukázali mi zákon č5 o hmotné nouzi kde se sice píše o osobě blízké,nic už ovšem o tom jak se jak se co počítá do nákladů,hned jsem zareagoval a bylo mi řečeno ,že to mají ve své metodice,metodiku mi samozdřejmně neukázala a bylo mi řečeno,že nájem mi nemůžou uznat protože přeci bydlím u matky a matka by mi neměla dávat nájem.
Finále bylo ještě zajímavější:bylo mi řečeno,že i když se nájem nezapočítává klesne mi hmotná nouze jen o pár korun.
Za 4 hodiny mi úřednice zavolala s tím že příjdu jen o 70 Kč,80 Kč a jestli jsem spokojený?
Opravdu nevím,co si mám o tom myslet?
Děkuji
Můžete prosím uvést přesný název toho, co Vám ukázali? A mohl byste ještě upřesnit situaci s bytem? Vaše matka vlastní byt, který Vám pronajala, a sama žije jinde (v jiné domácnosti ► tvoří společnou domácnost s někým jiným než s Vámi)?
Pro účel hmotné nouze se posuzují společně všechny ososby tvořící společnou domácnost.
doplněno 06.12.14 15:45:Viz Zákon o hmotné nouzi v platném znění
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.