Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu je dobrá regulace otáček úhlové brusky

Od: jirkajirku odpovědí: 5 změna:

K čemu je dobrá regulace otáček úhlové brusky? Nějaké konkrétní příklady využití této vlastnosti?

Děkujeme

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

0x

Například při drásání dřeva - drásacím kartáčem, případně při řezání jiných materiálu - např. dřevo - při velkých otáčkách by se pálilo... a pod. Jinak pokud potřebjete flexu na řezání železa, případně broušení, tak je regulace k ničemu.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Asi jsem ještě neviděl všechno. Ty, co jsem měl, buď jely hned do plnejch, nebo teď mám 180tku a ta má pomalý rozběh. Tohle mají i některé ty 230. Ale, měl jsem v ruce i pěkné kopadlo o prům. 230.

Viděl jste někdo, nějakou bateriovou vrtačku, s možností upnutí do stojánku?

tady je stojánek plus pár kousků dalšího nářadí

sady-naradi.heureka.cz/...

nebo tady stojánek, sice na jinou vrtačku, ale taky precizně provedený (napájení vrtačko-frézky je 12-18V DC, tedy i "bateriové"napájení)

gme.cz/...

hop®
hodnocení

0x

Při použití podobných točivých "strojů" je důležitá řezná rychlost, tedy rychlost na obvodu kotouče.
Markantní je rozdíl třeba u soustruhu, tam se s ubývajícím průměrem obrobku zvyšují otáčky, aby řezná rychlost zůstala.přibližně optimální. Mezi průměrerm 10cm a 10mm je pak velký rozdíl, proto soustruhy mívají převodovky a různé regulace otáček.
Přiznám se, že u flexy jsem podobnou vymyšlenost ještě neviděl a ani nějak nevidím její význam.
A nepleťme si to s pomalým rozběhem, který se používá u větších mašinek kvůli tomu, aby nám to nevyhazovalo pojistky a nekroutilo ruce...

aroff
hodnocení

0x

"Flexa" s plynulou regulací je solidní vychytávka a ma celkem dost použití. Já regulaci používám hlavně při kartáčování koroze. Na vysoké otáčky to rzi jen zahladí, ale neodstraní pořádně. Na malé otáčky to vydrbe postatně lépe. Při sundávání barvy (tmelu) "lešťákem" není hned v prostoru jak ve mlýnici. Když brousím a nebo řežu ocel a není možnost vše zakrýt před jiskrama. Taky třeba při řezání plastů se to nazapéká a netavý.atd atd Těch případů je poměrně dost kde to používám.

K čemu je dobrá regulace otáček úhlové brusky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]