Nejste přihlášen/a.
dobrý den, chtěl jsem se zeptat, Vy co topíte krbem pravidelně, kolik tak asi máte z toho popela? Já topím bukem, při rozhoření používám podpalovač PEPO, žadnej papir nic, jen buk. Krbovou bezroštovou vložku mám stojatou Hoxter Haka 37/50. Můj průměr je cca 10litrový kbelík za týden. Topím pouze krbem celý barák.
Jen se chci porovnat, protože nevím jestli to je málo či moc či v normě popela? kolik máte asi Vy? díky
Topím nejmenšími JOFULkami, domek 11 x 8m, přízemní a za týden vybírám popel, víc jak 4 lopatky na uhlí z topeniště nevyberu. Shoří vše dokonale. Není to ani popel, ale prášek.
doplněno 26.11.14 20:13:jendad - jsou to f 602n, ale topím tím co vy - náletem. Tudiž popela je více. U nás již mrzne i přes den, teď jsou 3 pod nulou, takže se topí. Mám 2 roky starou novostavbu asi dobře zateplenou, přímopoty jsem ještě za dva roky nezapla. A kamínka? Ty mám z minulého domku, mají 11 LET , bez poruchy topí v původním stavu. I těsnění ve dvířkách je původní, no prostě super kamínka.
Paní uska® vy tedy těm kamínkum dáváte zabrat Máte domek už spíše na trochu větší (jotule f3) , anebo máte dobře zatepleno . Taky je možné že je máte jako doplnkové .
Já mám uplandy 27 (něco jako jotule f 602n) a vytápím cca 40m2 . Ale spíše víkendově . Takže natápím prakticky znuly. Kyblík popela cca 3-4l mám asi za měsíc . Popel tam nechávám dokud mě nepřekáží, pak vyberu. Nechávám tam zhruba 2-3cm . Popel izoluje dno a kamna rychleji jdou do teploty , také podstatně déle vydrží žhavé .Jotul uváděl v návodu (70-80 léta) že před prvním zatopením napodzim je dobré tam dát vrstvičku písku a po skončení sezóny vybrat topeniště dočista. Topím vrbou , olší . To mám zadara (co si pokácím) , a z toho je myslím dost popela
ještě jste neuvedl, jestli spálíte kubík dřeva nebo pět polínek o rozměrech...
Já mám krbová kamna 6 kW - víc o parametrech nevím... je to tak 40-40 cm prostoru... vysávám popel každé ráno po schládnutí.
Jestli se nepletu, uvádí se většinou % popela... u briket bývá 1 %..u sebe s ohledem na typ dřeva typuju tak 3-5% max...
doplněno 26.11.14 18:06:bych řekl, že popela je tak akorát
no uvidíte, jaké budou další příspěvky
Já topím Dubem (má nejmenší množství popela), taky podpaluji Pepem, a za teden vyhodím jeden ten úzkej zásobník na popel, to je cca 10tina kyblíku tvojeho. Budto topíš mokrým dřevem, nebo ti kamna blbě spalujou špatná cikrulace vzduchu či slabej tah komína, netusím co právě u tebe, já mám krbovky taky na takovej domek jako ty a mam vykon do 12kw. Jsou i na uhlí. S uhlím je to horší tam je popela hodně.
no ja když zatopím, tak ráno mám něco takovéto. topim bukem skladovaný do hranice venku 1,5roku...asi je to eště mokry no na menší popílek se mi to prostě fakt neztopí. A to mám automatickou regulaci s čidlama, přisun vzduchu z venčí 125 rourou. Komín dostatečně vysoký...tak fakt nevím no jak líp topit
Popel je naprosto v pořádku . Taky to takhle vypadá když tam nic nemám nic(vybráno) . Tyhle kusy uhlu se znova rozžhaví a pak se rozpadnou na jemný popel . Nevybírejte to , ale nechejte to v topeništi a ono se to bude stále rozpadat .Jak jsem psal , popel izoluje a nechává se tam vrstva.Čím větší vrstva popela, tak potom to bude lépe vyhořívat .
dobře rozumím, ale přeci jednou za tyden musím vybrat, pak již tam je vrstva popela cca 8cm všude a to už je celkem dost.
jen se chci zeptat, když se vybira popel (vysava) tak uplně dočista? nebo jen třeba polovinu, a zbytek tam zase nechat? co je lepší? díky
Jak jsem psal nechávám tam dva až tři centimetry popela. Taky záleží z čeho máte dno . Pokud je čistě litinové , nebo šamot tak tam vrstvičku nechejte. Pokud jsou tam izolační cihly (vermikulit atd) tak to mužete vybírat dočista , protože ty už jsou samy dost izolační.
Jinak podle pohledu máte spíše vysoké topeniště a uzké . Dáte tam tedy dost dřeva , ale plocha dna je malá . Lepší jsou pro toto topení klasické široké a nízké(kanadské kamna , jotul 3td atd) . Taky jak píšete možná máte ještě vlhké dřevo.
V mých kamnech vepředu kde je přívod vzduchu tak se to rozpadá na jemný popílek . Když přikládám(cca 100až 120°c na plotně , tak žhavé nahrnu dopředu a vzadu tedy není žhavé . Ohen se rozhoří na cca 200°c a pak to přivírám a nabíhá sekundární spalování, a postupně to odhořívá zepředu dozadu. Zepředu už je to vystydlé a vzadu je velká vrstva žhavého kusu z polen a plápolá to modře. Už to má malý vykon .Kamna ale mají cca 200°c a tak to nechám zhasnout až to zchladne na cca 100-120°c . Vzadu je ale dost žhavého a to vyhrnu dopředu a cyklus opakuji .Když pak kamna vystydnou , tak vepředu je jemný popílek a vzadu občas ty uhle , které už neshoří při nízkém vykonu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.