Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde umistit termostat pro podlahové vytápění?

Od: rotorod® odpovědí: 2 změna:

dobrý den

mám obývaci pokoj s kuchyní. Zde se nachází krb kde prozatím topím bukem. Zde se taky nachází termostat, asi 5,5m od krbové vložky. V této době teploty u nás jsou cca kolem +1°C v noci a přez den do +3°C. Každý den dycky navečer zatopím v krbu, teplota na v místnosti (ukazuje na termostatu) stoupne na cca 24°C, do druhého odpoledne klesne na cca 21,5-22°C. Podlahovým vytápěním jsem ještě netopil letos. Mám na to napojenou koupelnu, dětský pokoj, chodbu, a obývak s kuchyní. Krb je jenom sálavý do obývacího pokoje a kuchyně (bez pruduchů) a z druhé strany na dětského pokoje. Takže toto teplo zatím vyhovuje. V chodbě, v koupelně je furt cca 18°-19°C.

Jelikož ale zima přichází a teplota venku bude mrazivější budu chtit využít podlahovku. Co jsem tak slyšel od kamaradu, tak řikaji že 21°C takto bohatě stačí, a jestli máme krb tak si jen přitopit do obyváku a stačí. Jenže tady je problém, že pokud termostat nastavím aby sepl při míň jak 21°C, tak to by asi nesepl skoro nikdy, když z kuchyně kde se peče, jede lednice, pohybujeme se tu s dětmi skoro celý den, tak teplota pod 21°C těžko spadne. A tudíž nesepne a nezačne ohřívat chodbu, koupelnu, ...

Asi uvažuji správně abych termostat dal pryč z obyvacího pokoje? Ale řeším jestli do chodby (z chodby se jde do obyváku, pokojíčku, koupelny, zádveří) kde je momentálně již pár dnů teplota cca 18°C? Anebo termostat dát do zádveří (hned za vchodové dveře, momentální teplota pár dnů je 15°C, vchodové dveře jsou umístěné ze severní strany)? Anebo to místnosti kde je plynový kotel, kde teplota se pohybuje taky cca 18°C?

zkusím dát zde plánek baráku, aby byla jasnější představa.

Otázka je tedy jestli to fakt dát pryč ten termostat z toho obývaků, kvůli tomu že tady bude dycky tepleji z krbu, ale do koupelny mi bude stačit určitě 21°C, a v tomhle případě by to asi skoro nikdy neseplo, mám pravdu? Ale zase nevím jestli do zádveří je blbost dávat, že tam ze severu v zimě bude asi ještě chladněji, a to by zase dávalo pokyn a topilo skoro pořád? chápu to správně?

děkuji za rady, plánek dodám za chvíli

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

kde chcete mít 21st? a je s tím problém? tam bych ho strčil..podlahové topení je široký pojem, elektrické? pro každou místnost zvlášť, podlahovka na kotel, pro celej barák? kdo to instaloval tak snad vám termostat umístila správně...

athenaise*
hodnocení

0x

Zdravím, nevím, kdo Vám to dělal, ale dle mého muže je to blbost. Termostat by se měl dát do nejstudenější místnosti a nebo do druhé až třetí nejstudenější a ostatní regulovat termostatickými hlavicemi v každé místnosti, kromě té, kde je ten ternostat. Tam bych spínání nechala na tom termostatu. Když byste dal termostat do koupelny, tak tam nemusíte mít topení...stačí jen žebřík a termostat nechat pracovat s nastatvením třeba na těch 21°C.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]