Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik vodního skla na udírnu?

Od: standa* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,právě stavíme udírnu a chystáme se na topeniště zedník nám poradil že máme koupit šamotovou směs a vodní sklo ale stále jsem nenašel kolik toho vodního skal budu potřebovat na šaqmotovou směs.Poradíte nikdo děkuji moc

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

a to jste hledal kde? netrvalo mi to ani 5 sec: kittfort.cz/...

stirecek*
hodnocení

1x

Udírna šamot nepotřebuje...

hubas*

Přesně tak, Je to jednak zbytečné a hlavně i nežádoucí, nedosáhnete tam takové teploty, která takovou maltu vypálí.

on chce ale ze šamotu dělat topeniště, ne prostor, kde se potí bůčky!

stirecek*
To jako myslíš, ze se ty cihly, které se pálí v cihelně při mnohem vyšší teplotě roztaví? :)
fgg
25.11.14 22:29

*ua*

a ty cihly nebo spíš "šamotky", či šamotové díly, se asi spojí čím? normálně se z nich v topeništi zdí a spáry se zamazávají šamotem s vodním sklem, aby se žárem nevysypaly, než kdyby byly z betonu nebo malty, rozumíš?

stirecek*
Máme udírnu z bílých cihel přes dvacet let, ale "žárem" jsme ještě neudili :) Omítka zevnitř je jako nová.

to mi chcete říct, že máte v topeništi bílé cihle lepené na maltu? no to jste asi unikát, tam kde se topí, i když třeba málo pod maso, jsou vždy vysoké teploty, jo, pokud máte z bílých cihel až vlastní udínu, kde se udí, tak to je něco jiného, ono záleží, jak to má kdo postavené, tazatel se ptal na poměr vodního skla do šamotu, tak proč ho navádíte úplně jinam, navíc, když mu to bude stavět profík?

doplněno 26.11.14 06:22:

mluvíte o voze a já o koze, v tom je ten problém

stirecek*

Pavouku udírna stojí víc než dvacet let. Udil v ní můj otec,udili jsme v tom my, nyní udí naše děti s kamarádama, tak neplácej voloviny. Šamotové cihly a omítka se dávají do litinových kamen nebo litinových krbových vložek, aby se nepropálil litinový obal. Kotel na uhlí žádný šamot nemá, ten se chladí vodou. Dřív se taky komíny nešamotovaly a při roztápění kolikrát šlehaly plameny z 15ti metrového komína a nikomu komín nespadl :) Šamot se dává tam, kde je třeba udržet teplo a aby udržel litinový, ocelový obal...třeba při odlévání litiny z kotlů. Do udírny to je úplně zbytečné, jelikož se nemá co propálit!

Nic ve zlém stirečku, ale tady voloviny opravdu plácáce vy, topeniště se dělá ze šamotek a šamotky se lepý šamotovou hmotou a na to se tazatel ptal, což samozřejmě nevylučuje, že si to někdo mohl poslepit něčím jiným, ale toho se dotaz netýče.

stirecek*

Šamot je nutný, ale nikdo z vás nenapíše, proč? :) Tak tedy nevím, kdo plácá. Problém jsem popsal výše, udírna stojí po čtvrtstoletí celá a v pořádku...i bez šamotu ;) Tak babo raď! Odpověď na otázku tazetel našel hned v první odpovědi.

doplněno 27.11.14 16:55:

No pokud bude v udírně topit 180 dní v roce, každý den a výhřevným uhlím, tak je možné, že to ohniště rozpraská. V tom případě ano, ať dá raději pořádnou vrstvu šamotu a ještě šamotové cihly, aby to nemusel po dvaceti letech opravovat, jako ty komíny.

při roztápění kolikrát šlehaly plameny z 15ti metrového komína a nikomu komín nespadl, a k tomu závěru jste došel jak? Celá řada komínů rozpraskala a musela být zrekonstruovaná.

Šamot je nutný, ale nikdo z vás nenapíše, proč? Protože se předpokládá, že všichni vědí proč, tedy skoro všichni a dotaz se týkal něčeho úplně jiného, tudíž nikdo nemá důvod sem za každou cenu psát nějaké nesmysly.

To jako myslíš, ze se ty cihly, které se pálí v cihelně při mnohem vyšší teplotě roztaví? Neroztaví, rozpraskají včetně malty z důvodu prudkých tepelných změn, to samozřejmě záleží na teplotě v ohništi a ta je mimo jiné odvyslá od velikosti komory a délce kouřovodu, zjednoduše řečeno. To, že Vám drží pomalu ten nejhorší možný materiál, je jedině dobře a přeji Vám to, ale neznamená,že tento mat. bude automaticky fungovat i jinde a navíc se otázka toho vůbec netýkala.

standa*
hodnocení

Hele když už tak jsem se ptal na topeniště a né na udírnui to jsem zapoměl připsat že potřebuji šamotky na topeniště a né na udírnu tak už konečně nepište!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]