Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
k RD jsme přistavěli menší verandu (necelých 6 m2, není ani celá zděná, z jedné strany jsou sokly a sklo).
Stačilo na to ohlášení na stavebním úřadu, povolení ke změně jsme dostali bez problém (klasifikovali to jako zimní zahradu apod.).
Nechali jsme si po dokončení udělat geometrický plán (kvůli ohlášení změny na katastr).
Je nutná i kolaudace?
Jde mi o tohle - geom. plán máme vyhotovený od června. Už v té době jsme bývali doma sporadicky, protože většinu léta jsme trávili u rodičů na chalupě, takže jsme to odkládali a popravdě - pak jsem na nějakou kolaudaci absolutně zapomněla!
Je jasné, že přistavenou verandu užíváme, protože se jedná o zastřešení části dvora, abychom nemuseli do koupelny přes venek. (RD je starý, původní majitel chodil do koupelny přes dvůr)
Pokud teď požádám o kolaudační rozhodnutí a vyjde najevo, že už přístavbu několik měsíců užívame, může být z toho nějaký postih, sankce?
Je na takové malé stavby potřeba kolaudace?
Pokud ano, je třeba dokládat geometrický plán, kde jde vidět datum?
Nejradši bych se na to vykašlala, ale máme v plánu dům cca za rok začít prodávat a asi by bylo dobré mít vše v pořádku, aby bylo vše na katastru ok apod.
Co vy na to? Prosím o rady a zkušenosti.
Díky.
Já přestavoval zádveří (cca 6m2), stavba na ohlášení a v Rozhodnutí SÚ je napsáno, že záměr začít stavbu užívat se musí SÚ oznámit. (Co přesně předepisuje Stavební zákon už nevím.) Jenže to oznámení o užívání musí být na předepsaném formuláři, dokládá se k tomu geometrák, revize elinst. apod. a SÚ může a nemusí přijít na tzv. kontrolní prohlídku (což je asi něco jako kolaudace jenže pro stavbu na ohlášení. Ještě to za sebou nemám.
Ohledně předčasného užívání - já se do domu jinak než přes to zádveří nedostanu (leda oknem a přesto v rozhodnutí byla ta podmínka o užívání. A dům byl v době podání Ohlášení normálně užívaný. Předpokládám, že z toho teda SÚ dělat vědu nebude.
I na taklové situace se musí samozřejmě pamatovat. Z praxe, když se třeba zatelpoval bytový dům s 50 vlastníky a tyto stavební úpravy vyžadovaly stavební povolení a následné oznámení o užívání po jejich dokončení, také stavební úřad po dobu realizace nebo v případě, kdyby stavební úpravy úžívání dokončených stavebních úprav zakázal, by nemohl lidi "z takové závadné stavby" vystěhovat; alespoň já si to nedokáži živě představit.
a máte od stavebního úřadu v tom "povolení ke změně" někde v podmínkách napsáno, že je třeba kolaudace?
Ne, je to "Územní souhlas", kde jsou uvedeny naše údaje, číslo parcely, které se to týká, a o jaký typ přístavby se jedná (veranda, rozměry).
V poučení je, že souhlas platí 2 roky a rozhodnutí nelze prodloužit.
Jinak nic.
Z katastru mi napsali, že pro zápis změny potřebují formulář od nás vlastníků, geom. plán a rozhodnutí stavebního úřadu o změně stavby (§ 81 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) (to myslím, kolaudace není, to je podle mě ten územní souhlas...nebo ne?)
Bylo by vhodné konkrétně uvést, jaký doklad o povolení umístění popřípaěd realizace stavební úřad vydal. Pokud jste přistavovali verandu, nevěřím, že by její realizace krom vydaného územního souhlasu nevyžadovala ohlášení (sice ho v dotazu uvádíte, přesto se chci bezpečit, že "ohlášení není pouze běžně používaným pojmem) nebo stavební povolení, neboť bude pravděpodobně provozně propojena s rodinným domem. Poté vyžaduje "kolaudaci"respektive oznámení o užívání stavby (je na to zákonem stanovený formulář, který naleznete na mmr.cz/...). K oznámení doložte geometrický plán a nemějte obavy o nějakém užívání, ono se to stavebním úřadům stejně velmi těžko prokazuje. Věřím, že se zbylými potřebnými podklady Vás seznamí místně příslušný stavební úřad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.